Visszatért a Google térképszerkesztő

elindult a Google Map Maker magyarországon, közösségi térképek
Vágólapra másolva!
Az idei év legfurább történése volt, amikor a Google lekapcsolta a térképszerkesztőt. A Map Maker most újdonsult rendszerrel, szigorúbb szabályokkal, de visszatért.
Vágólapra másolva!

Visszatért a májusban lekapcsolt Google Map Maker, azaz a keresőóriás térképszerkesztője, amellyel bárki hozzáadhat vagy szerkesztheti a meglévő objektumokat - boltokat, üzleteket, utcákat, tereket, földutakat, folyókat, zöldövezeteket -, melyek nem vagy nem helyesen szerepelnek a térképen, illetve kiegészítésre szorulnak.

Magyarországot is újra szerkesztheti Forrás: Google

A Map Maker múlt héten már újraindult hat országban, most pedig újabb 44 országgal, köztük az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és hazánkkal bővült a lista.

Ha valaki nem biztos benne, hogy egy adott országban elérhető-e a szolgáltatás, menjen fel a térképszerkesztő oldalára, és gépelje be az ország nevét. Ezután egy üzenetet kap: vagy újranyitott, vagy még nem a Map Maker.

Nem kell több botrány

De miért is kellett ideiglenesen leállítani a cégóriás virtuális térképszerkesztőjét? Az ok: vandalizmus. Egyre többen találták jó viccnek, hogy mindenféle oda nem illő dolgokat rajzoljanak a Google Térképre.

Tavasszal Pakisztánban tűnt fel egy Apple-logót levizelő Android-baba, korábban pedig így került egy Edward's Snow Den nevű kis bolt a Fehér Ház területére.

Android-baba Pakisztánban Forrás: Origo

Hogy el tudják kerülni a további incidenseket, májusban leállították a szerkesztőt. Akkor még nem lehetett tudni, hogy csupán eltakarítják az oda nem illő elemeket a térképről, vagy a teljes rendszert alakítják át a későbbi botrányok megelőzése érdekében.

Ön is lehet kartográfus

Most viszont szigorított ellenőrző rendszerrel tértek vissza.

Minden egyes országban regionális vezetőket választanak ki,

akik moderálják a többi szerkesztő által javasolt módosításokat, így azok átmennek egy szűrőn, mielőtt élesen kikerülnének a Google Térkép felületére.

Bárki jelentkezhet helyi vezetőnek, ehhez fontos, hogy jó kartográfus/szerkesztői képességekkel bírjunk, és elkötelezettek legyünk a Map Maker közösség iránt, fogalmazott a Google Maps csapat nevében Pavirthra Kanakarajan.

Hozzátette, amint a többi országban is kiválasztanak ilyen felelős szerkesztőket, ott is visszaállítják a szolgáltatást.