Fegyveres drónokat vethet be az amerikai rendőrség

drón global hawk uav-3
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg régóta kísérletezik fegyveres drónokkal, a rendőrség azonban csak most kapott erre lehetőséget. Persze szó sincs éles lőszer bevetéséről.
Vágólapra másolva!

Felfegyverzett drónok bevetésére kapott engedélyt az észak-dakotai rendőrség. A robotrepülők sokkolót, gumilövedékeket, könnygázt és egyéb nem halálos erőket vihetnek magukkal, köszönhetően az 1328-as számú törvény elfogadásának.

Észak-Dakota egyike annak a hat amerikai államnak, ahol a kormány teszteli a kereskedelmi és szabad felhasználású drónok lehetőségeit, illetve az ezek alapján meghozható szabályokat.

Lassan nem csak a hadsereg vethet be profi, fegyveres drónokat Forrás: USAF/Chad Bellay

Ráadásul csak ebben az egy államban engedi a Szövetségi Légügyi Hivatal, hogy a pilóta nélküli gépek 365 méteres magasság fölé emelkedjenek, mi több, az éjszakai repülés is teljesen legális.

Nem mindenki tartja jó ötletnek

Érdekessége a szóban forgó törvénynek, hogy eredetileg pont a drónok felfegyverzésének megakadályozására hozták létre, később azonban átalakult, így most csak a halálos fegyvereket tiltja, a különböző, nem életveszélyes eszközök használatát nem.

- mondta Rick Becker republikánus képviselő, kinek nevéhez a törvény eredeti változatának megalkotása és népszerűsítése fűződik.

Sok kérdést vetnek fel

A drónok által felvetett kérdések folyton napirenden vannak az amerikai közéletben. Kaliforniában kerül szóba legtöbbször a téma: az utóbbi idők incidensei miatt a hatóságok a drónok repülési magasságának további korlátozását vezetnék be.