Egymillió magyar háztartás kap szélessávú netet

bing yahoo google
SAN ANSELMO, CA - JULY 29: The websites of Bing, Microsoft and Yahoo are displayed on a computer monitor July 29, 2009 in San Anselmo, California. Microsoft and Yahoo have announced a 10-year internet search partnership in an attempt to take away users from search giant Google. (Photo Illustration by Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Legalább 30 megabites internetelérést kap egymillió magyarországi háztartás 2018-ig. Az ezt célul kitűző pályázat 70 milliárd forintos uniós támogatást élvez.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb kerülünk a Digitális Magyarország elképzeléséhez: egy 70 milliárd forint uniós támogatottságot élvező pályázatnak köszönhetően 2018-ra egymillió hazai háztartás kap szélessávú internetelérést, mely minimum másodpercenként 30 megabites sebességet jelent. A pályázatra távközlési- és internetszolgáltató cégek jelentkezhetnek.

A beruházás kiemelt célja a hátrányos helyzetű, kevésbé fejlett térségekben található települések nagy sebességű hálózati infrastruktúrára csatlakoztatása.

Magyarország digitális fejlesztésének ötlete nem új, az Európai Unió javaslata szerint a tagországok 2020-ra 30 megabites internetelérést kell hogy biztosítsanak a háztartásokban.

Ezt a szóban forgó pályázat két évvel előzi meg.

A 2014 februárjában a kormány által elfogadott nemzeti infokommunikációs stratégiában már szerepelt, hogy minden háztartás számára elérhető legyen a szélessávú internet. Ezt a szolgáltatókkal együttműködve 2018-2020-ra valósítják meg a terv szerint.

A magyar iskolában ráadásul még korábban, már 2016-ra elérhetővé válik a szélessávú internet: jövő év végére bekötik mindenhol a 100 megabites szupergyors nethozzáférést.