Lassan lejár a kommentelés kora

telefon kommentelés
To go with Asia-telecom-SMS-technology-Internet by Martin Abbugao This photo, taken on June 21, 2012, shows a person using a mobile phone touch screen keypad to write a text message in Singapore. Text messaging, the humble telecoms service that turned into a global phenomenon, is under threat from free smartphone services and operators need to find alternative revenue streams, analysts say. AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
Vágólapra másolva!
Az internetes kommentelés lassan kimegy a divatból, teljesen azonban nem szűnik meg, mert a kisebb online közösségek még minidig szívesen használják a kommunikáció ezen formáját.
Vágólapra másolva!

Egyre több nagy weboldal dönt úgy, hogy egyszerűen lekapcsolja a kommentelés lehetőségét a hírek és cikkek alatt, mert túl nagy feladat ellenőrizni a hozzászólásokat. Ráadásul rengeteg komment rosszindulatú szoftverek műve, ezeket kiszűrni pedig szinte lehetetlen.

Ezért tűnt el a hozzászólások lehetősége többek között a The Daily Dot és a The Verge nevű külföldi portálokról. A BBC utánajárt ennek az új trendnek, és megszólaltatta a Daily Dot egyik szerkesztőjét, valamint az Autostraddle nevű melegportál alapítóját.

Nem olvassák el a cikkeket

Nicholas White, a The Daily Dot szerkesztője elmondta, hogy náluk nem volt utolsó csepp a pohárban, amiért egyszer csak lelőtték a kommenteket. Helyette rájöttek, hogy a szóban forgó oldalon, mely egyébként egy politikával, technológiával és szórakoztatással egyaránt foglalkozó portál,

senkinek sem származik előnye a hozzászólásokból.

A nagyobb portálok közönsége inkább a Facebookot választja Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Az oldalt látogató közösség ugyanis a Facebookon formálódik inkább, nem magán a weblapon, és a véleményüket is a megosztott posztok alatt fejtik ki inkább. Ezen felül nagyon sok olyan hozzászóló látogatta a The Daily Dotot, akik White szerint láthatóan nem olvasták el az adott anyagot, csak a cím alapján írtak valamilyen kommentet, amellyel később a moderátoroknak gyűlt meg a baja.

A blogoknál másként van

Az Autostraddle-t alapító Marie Lyn Bernard, közismertebb nevén Riese úgy látja, a kommentelésnek megvan a maga szerepe, de elsősorban olyan oldalakon működik, ahol a közösség egy jól körülírható téma miatt alakul ki.

Az Autostraddle esetében a melegeteket és transszexuálisokat is tömörítő LGBT-csoport.

Mivel Riese oldala egykor még blogként indult, a kommentelés elengedhetetlen eleme volt a mindennapi kommunikációnak.

A hasonló problémákról beszémoló látogatók hamar összekovácsolódtak, egyesek életre szóló barátságokat kötöttek. Ez pedig akkor sem változott, amikor a blog kinőtte magát, és az LGBT-közösség egyik kedvenc, elsőszámú portálja lett.

Riese szerint ebben annak is lehet némi szerepe, hogy az oldal látogatói közül sokan nem vállalják fel szexuális irányultságukat a közösségi médiában, így Facebookon például biztos nem szólnak hozzá semmihez, ellenben a portálon, álnévvel kifejtik a véleményüket.

Egyre kevesebb weboldalon lehet kommentelni Forrás: AFP/Roslan Rahman

A trollokkal Riese csapata könnyen elbánik, mert viszonylag kevesen vannak, és hamar fel lehet ismerni őket. Arra azonban az Autostraddle-nél is egyre több példa akad, hogy a hozzászólók a cikkek elolvasása nélkül írnak kommenetet.

A közönség a megosztó tényező

Konklúzióként elmondható, hogy a kommentelés az adott weboldal közönségének függvénye: amennyiben egy adott csoport látogatja a weblapot, mely valamilyen rétegtémáról szól elsősorban, akkor még most is van létjogosultsága a dolognak. Nagyobb oldalak esetén azonban túl sok erőforrás megy el a moderálásra.

Ezért valószínű, hogy a közéleti portálok a jövőben teljesen elhagyják majd a kommentelést, mely így a kisebb weblapok sajátja marad.

Szavazzon!

Ön szokott hozzászólásokat írni a különféle weboldalakon?