Gyerekek adatait gyűjtik az alkalmazások

gyerek tablet
Az online játék a programozás felé terelheti a gyerekeket
Vágólapra másolva!
Bár egyre több gyermek használ valamilyen okoszkészüléket, a számukra fejlesztett alkalmazások és weblapok nem minden esetben biztonságosak. Sőt, sokszor szinte halásszák a kicsik adatait.
Vágólapra másolva!

Egy adatvédelmi szerveket tömörítő nemzetközi hatóság összesen 1500 darab, gyerekek körében népszerű applikációról és weblapról készített felmérést, hogy megtudják, gyűjtenek-e felhasználói adatokat, és ha igen, miért.

A vizsgált tartalmak 41 százalékát találták aggasztónak.

Az Egyesült Királyságban az oldalak és applikációk kétharmada gyűjtött adatokat a gyerekekről, egyharmaduk pedig harmadik féllel is megosztotta ezeket.

Ennél is veszélyesebb, hogy az applikációk negyede engedi, hogy képet töltsenek fel a felhasználók, amely így - a legtöbb esetben szülői beleegyezés nélkül - az alkalmazást készítő cég tulajdonában kerül.

A vizsgált anyagok 74 százaléka esetében nem volt világos, hogyan lehet törölni a felhasználói fiókot.

Franciaországban ennél is rosszabb a helyzet: a gyerekeknek célzott tartalmak 87 százaléka gyűjt adatot, de csak 18 százalékuk kér szülői engedélyt ehhez.

Mindez különösen problémás az egyre gyakoribb adatlopások tükrében. A gyerekek pedig sokszor egyedül nem látják át, hogy az interneten megosztott tartalom örökké élni fog valamilyen formában.

A gyerek békésen játszik, miközben az adataiból már profilt építenek a marketingesek Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Persze vannak próbálkozások arra, hogy a gyerekek adatait jobban védjék: Amerikában nemsokára újra a képviselőház elé kerül a "Do Not Track Kids" ("Ne kövesse a gyermekeket!") nevű szabályozás.

A brit felügyeleti szervek pedig erőteljes fellépést ígérnek a gyűjtögető oldalak ellen.