Veszélyesek a kínai mobilok

Xiaomi kínai mobiltelefon készülék bemutatója
Xiaomi kínai mobiltelefon készülék bemutatója
Vágólapra másolva!
Huszonhat különböző kínai okostelefonon találtak kártevőt adatbiztonsági szakemberek. A rosszindulatú szoftvereket azonban nem a gyártók telepítik.
Vágólapra másolva!

Komoly biztonsági kockázatot jelentenek a Kínából importált okostelefonok, derül ki a G Data jelentéséből. A kiberbiztonsággal foglalkozó vállalat munkatársai huszonhat mobilon találtak előre telepített kártevőt, ezek azonban nem a gyártótól származtak, hanem valamilyen harmadik féltől.

Ez gyakorlatilag bárki lehet, akinek a kezén átfut a telefon.

A szakemberek által ellenőrzött telefonokat Németországban értékesítették, a rosszindulatú szoftvereket pedig maguk a felhasználók leplezték le azzal, hogy terméktámogatási céllal küldték vissza a telefonokat.

A manipulált alkalmazások teljesen úgy működnek, mint az eredetiek.

A kártevőt tartalmazó Facebook-applikáció esetében például minden funkció elérhető, a felhasználó nem vesz észre semmit abból, hogy az alkalmazásban elrejtett kémprogram hátsó ajtót nyitott a mobilján a bűnözők számára, akik így hozzáférhetnek az összes adatához.

A biztonsági szakértők azt javasolják, hogy minden telefonvásárló telepítsen fel valamilyen vírusirtó alkalmazást, ezek ugyanis az esetek többségében kiszűrik a veszélyes kódokat.

Az eredeti szoftverrel nincs gond

Mint a Huawei az Origóval közölte: Németországban több kínai gyártó (Huawei, Lenovo, Xiaomi) készülékein előre telepített kémprogramot találtak a G Data szakemberei. A teszt során egyetlen Huawei készülék, a G510-es modell volt érintett, melyre a gyártó tudta nélkül telepített kémprogramot egy harmadik fél.

A Huawei eredeti szoftvere ezt a programot nem tartalmazza.

A kínai gyártó hangsúlyozta: a hivatalos márkakereskedőknél vásárolt, eredeti szoftverrel rendelkező készülékek biztonságosak. Maga a G510-es amúgy a magyar palettán nem szerepel, de ha valaki mégis észlel bármilyen sebezhetőséget, azt a Huawei forródrótján ([email protected]) jelezheti.