Több lesz ez ma, mint egy új iPhone

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Éppen egy éve érkezett meg az iPhone 6 és 6 Plus, ma azonban az előzetesen kiszivárgott információk alapján úgy tűnik, nem a telefon lesz a fő sztár az Apple bemutatóján. Magyar idő szerint 19 órakor kezdődik a minden idők legnagyobb Apple bejelentésének titulált konferencia, addig nézzük meg, mire is számítunk ma.
Vágólapra másolva!

Mit várunk ma?

- iPhone 6S, 6S Plus, 6C, 6C Plus
- iPad Pro
- új Apple TV
- Siri beköltözik mindenre
- iOS 9 mobilszoftver elérhetővé válik
- El Capitan op.rendszer váltja a Macen a Yosemitét

Hogy fog kitűnni az iPhone?

Az S szériás iPhone-nak mindig nagyot kellett előrelépnie, hogy kilépjen számozott elődje árnyékából - főleg most, hogy egy 12,9 colos iPad Pro és egy 3 év után megújuló Apple TV mellett kell tündökölnie.

A külső hasonló lesz Forrás: Origo

Korábban a 4S-el jött Siri virtuális asszisztens, az 5S-el pedig az ujjlenyomatolvasó, emellett mindkét készülék próbált újítani elődeik gyermekbetegségein. A mostani 6S széria legnagyobb újdonsága a pletykák alapján a Force Touch technológia, melyet már az Apple Watchban és az új MacBookban is láthattunk.

De miután már a Huawei új telefonjába is beépítette a nyomásérzékeny kijelzőt, nem volt kérdés, hogy az Apple beújít.

A 6S már háromféle érintést (simítás, koppintás, lenyomás) különböztet majd meg,

ám hogy ezeket pontosan mire fogja használni a telefon, azt viszont már csak a bemutatón tudhatjuk meg.

Hasonló lesz ez, mint az egéren a bal és jobb klikk, illetve duplakattintás: akár egy app bizonyos funkcióit, menüit is előhozhatjuk majd első "nyomásra".

Vastagabb lehet

Az Apple-nek épp elég baja volt a bendgate botrány kapcsán, amikor a zsebbe tett telefonok tartósan elhajlottak, így ezt elkerülendő, egy újfajta egyedi fejlesztésű alumínium fog gondoskodni arról, hogy az idei készülék strapabíró legyen.

Erősödik az akkumulátor is, és érkezhet az A9 gyorsabb processzor: épp ezen tulajdonsága miatt vélik úgy szakértők, hogy a sima 6-hoz képest vastagabb, tömzsibb telefon lesz a 6S.

Négy év után komolyabb fejlődésen megy keresztül a hátsó kamera. Az eddigi információk alapján a mostani 8 helyett egy 12 megapixeles lencse kerül a készülékbe. Az iOS 9 próbaverzióinak forráskódjában pedig arra utaló jeleket találtak, hogy idén az új, 5 megapixeles szelfikamera is saját vakut kap.

Színesedik a mobil és az óra

Ugyan a rózsaszín iPhone-ról szóló hír vélhetően kacsa volt, de a palettába felkerülhet a negyedikként - fekete, fehér, arany mellé - a rózsarany is.

Szó volt arról is, hogy az iPhone 6 is megkaphatja a maga színes variánsait: 6C, ötféle színben és műanyag borítással. Kérdés, hogy a 6 Plus is kap-e ilyen kistestvért.

Nem csak az Editionnek lesz aranyváltozata Forrás: AFP/Stephen Lam

Nem az iPhone lehet az egyetlen, amely új színben pompázhat, arany változatot kaphat az Apple Watch sportváltozata is. Az okosórának jelenleg csak egy meglehetősen drága, 2,8 millió forintos, de 18 karátos arany Edition változata van, így

az aranyozott Apple Watch Sport jóval olcsóbb alternatívát nyújtana.

Terjengenek már pletykák a cég okosórájának következő generációjáról is, ám ennek bemutatója még korai lenne a mostani eseményen.

Jön a bivalypad

Az Apple a szokásától eltérően már ma bejelentheti legújabb táblagépét, mely a források szerint a sokatmondó iPad Pro nevet kapta. A készülék

egy 12,9 colos, kifejezetten szakmai feladatok ellátására tervezett tablet,

melynek (minden bizonnyal 4K-s) képernyőjén két alkalmazás is kényelmesen elfér.

Az appok egyidejű futtatását az iOS 9 fogja lehetővé tenni, az iPad Pro azonban egy saját, munkához igazított, 9.1-es változatot kap.

12,9 colos iPad jöhet Forrás: Apple

Ami a hardvert illeti, 32 és 128 gigabájtos változatok érkeznek, processzorból pedig a teljesen új A9X hajtja majd az eszközt. A legolcsóbb változat is 800 dollárt kóstál majd a pletykák szerint, míg a 128 gigás, LTE-képes modell közel annyiba kerül majd (1130 dollár), mint egy MacBook Retina -

ez cirka félmillió forintos cédulát jelent.

Az Apple októbertől tenné elérhetővé a gépet, arany, ezüst és szürke színekben. Bár a szakmai tabletek piaca elég szűk, az Apple minden bizonnyal azért robbanna be erre a területre is, hogy legyőzze az egyeduralkodó Microsoftot. Az előrehozott bejelentés is az MS miatt lehet: a gyártó új, 13-14 colos Surface Pro készüléke isidén ősszel készül megjelenni.

Irány a játékpiac?

Bár az Apple egyszer már nekifutott, hogy betörjön a járékpiacra, csúfos bukás lett a vége, most mégis megpróbálkozik. Ahogy a berlini IFA-kiállításon is minden a gamer PC-kről, laptopokról és kiegészítőkről szólt, úgy a cupertinóiak is igazodnak a trendhez.

Ideje lesz új médiadobozt bemutatni Forrás: Apple

Három év után ugyanis végre megújul az Apple TV: bár már a júniusi WWDC fejlesztői konferencián le akarták leplezni az eszközt, végül szeptemberre halasztották.

Az eddigi információk alapján az új Apple TV elődjénél fejlettebb, önállóbb eszköz lehet.

Az iPhone 6-ban is megtalálható A8-as chipet kapja majd meg, kompatibilis lesz az App Store-ból letölthető játékokkal - félhetnek a konzolgyártók.

Három éve mutatták be az első Apple TV-t Forrás: AFP/Tony Avelar

Önálló kábeltévé előfizetést vezethet be a termék mellé, illetve ahogy a Netflix: saját műsorokkal, sorozatokkal és filmekkel erősítenék a palettát. Az előfizetési rendszer vélhetően jövő év elején indulna el.

A set-top-box minden eddiginél drágább lehet. Ára 150 és 200 dollár között mozoghat, azaz 42-56 ezer forint: ez kétszer annyi, mint amennyibe a jelenlegi modellek kerülnek. Az Apple TV-n a Siri virtuális assisztenst is elérhetővé teszik.

Siri állandóan figyel

Ha már Siri: a virtuális asszisztens úgy tűnik az iPhone-okban mostantól mindig aktív lesz, már a Home gombot sem kell megnyomni, hogy kérdezhessünk tőle. Elég, ha a felhasználó a "Hey Siri!" paranccsal aktiválja a szoftvert, amely innentől kezdve

a telefon összes tevékenységét monitorozza,

és a készülék birtokosának ízlése szerint igyekszik segíteni az illetőnek. Még az appok között is képes olvasni, keresni, hogy azonnal választ adjon egy sürgős kérdésre.

Új szerepköröket is kaphat

a bemutató után: mivel az idén érkező Apple TV modell már képes lesz Siri előhívására is, az iOS segéd valószínűleg sokat tud segíteni annak irányításában is. A hangvezérlés mellett megjelnnek a gesztusvezérelt parancsok, így például, ha jobbra döntjük a távirányítót, akkor előretekerjük a műsort.

Siri mostantól még okosabb lesz Forrás: Apple

Nemcsak az új set-top-boxban, de az okosotthonokban is szerepe lehet Sirinek: az iOS 9-cel egy időben megkaphatja a HomeKit vezérlés funkcióját is.

Befut az iOS 9

Az iOS 9-et még a tavaszi fejlesztői konferenciáján mutatta be az Apple, a mobil operációs rendszer pedig főleg kisebb újdonságokat hoz majd, és inkább az általános felhasználói élményen próbál javítani.

Az iOS-es eszközök eddig például nem épp a tartós akkumulátoridőről voltak híresek, az új szoftver viszont aj obb optimalizálásnak köszönhetően kevesebb erőforrást eszik majd, így az iPhone-ok és iPadek is tovább bírják szuflával. Ráadásként megjelenik a Low Power Mode, melyet aktiválva a készülék

minden energiatakarékossági opciót egyszerre kapcsol be.

Ez már csak azért is jó hír, mert az iOS 9 az összes olyan Apple-eszközre letölthető lesz, amelyekre a 8-as verzió is kijött, azaz a korábbi iPhone-ok tulajdonosai is nyerhetnek pár extra órányi akksiidőt.

Kisebb helyet foglal

Az iOS 9 nem csak a teleppel, de a hellyel is takarékosabban bánik. Rendszerfrissítéskor például törölni fogja az útban lévő, ritkábban használt alkalmazásokat, méghozzá úgy, hogy azok adatait felhőbe menti, így a felhasználók semmit sem veszítenek el. Ezen felül az operációs rendszer mérete is sokat csökken:

az iOS 8 4,3 gigabájtja helyett már csak 1,3 gigabájtot foglal el a készülék háttértárán.

Hasznos apróság, hogy a program automatikusan váltani tud majd az aktív wifi és a mobilinternet között - akármilyen hihetetlen, ez korábban nem így volt. És ha már régóta várt újdonságok: az iPhone-on is megjelenik a hat számjegyű jelkód és az elforgatás tiltásának lehetősége.

Viszlát, reklámok!

Az alkalmazások is változnak, megjelenik a multitasking, avagy több applikáció egyszerre történő kezelése - erre a már piacon lévő készülékek közül egyedül az iPad Air 2 lesz képes, a többi készülék esetében mindössze váltani lehet majd a háttérben futó appok között egy új oldalsáv, a Slideover segítségével.

Az iPad Air 2 már képes a multitaskingra Forrás: Origo

Végezetül a Safari böngésző kap egy régóta áhított funkciót: bekapcsolható lesz rajta a reklámblokkolás.

Kapitányom, kapitányom

Nem csak az iOS kap új verziót, de a Macek operációs rendszere is: a Yosemitét váltó El Capitan gesztusvezérelt levelezőprogramot, okosabb Safari böngészőt, és osztott képernyős asztalkezelést hoz magával.

Az Apple szerint a szoftver sokat gyorsul majd, és mostantól a játékfejlesztőknek is megérheti odafigyelni rá: az El Capitan is megkapja a cég saját Metal API-jét, mely

40 százalékkal fokozza fel a Macek grafikus teljesítményét.

Most talán nem lesz égés a Zene

A júniusi WWDC-n indította útjára az Apple saját zenei szolgáltatását: maga a bemutató és az indulás nem sikerült túl fényesen. A Music épp ezért jó eséllyel felbukkan a mai előadáson is, újabb verzióval, és ez esetben egész biztosan hallunk még - a nálunk még nem éles - Beats rádióról is.

Így jelenik meg minden iPhone-on a U2 albuma Forrás: Origo