Így állíthatja meg az idegesítő Facebook-videókat

átverés csapda veszély kockázat düh hiba trading kereskedés
Vágólapra másolva!
A Facebook nemrég új funkciót élesített, amelynek lényege, hogy az oldalra feltöltött videók automatikusan elindulnak. Ez sokakat idegesít, de szerencsére nem lehetetlen gátat szabni neki. Elmondjuk, miként, és azt is, hogy elsőre miért aggasztó a közösségi portál szokatlan megoldása.
Vágólapra másolva!

Mi sem értjük, hogyan, de a Facebooknál valamiért úgy gondolták, hogy jó ötlet lesz automatikussá tenni az oldalra feltöltött videók lejátszását. Az újítás bevezetése óta minden olyan felvétel, amelyet feltöltenek az oldalra, elindul, amint a felhasználó odaér hozzá az üzenőfalon.

A mögöttes filozófia tehát kérdéses, különösen, mert ez a funkció nagyon idegesítő lehet.

Amikor csak el akarunk olvasni egy bejegyzést, vagy megnézni egy képet, irritálónak hathat a látóterünkben mocorgó videó. Ráadásul a funkció mobilalkalmazásban is aktív, így a kéretlenül betöltődő felvételek könnyen lefogyaszthatják a mobilnetet.

A megoldás szerencsére nem olyan bonyolult, lássuk!

Böngészőben a legegyszerűbb

Amennyiben valaki böngészőből szeretne megszabadulni a videóktól, úgy a jobb felső sarokban található kis fordított háromszögre kattintva, a Beállítások menüben teheti meg ezt.

A gomb egy új felületre dob, ahol a Videók menüben lehet

kikapcsolni a "Videók automatikus lejátszása" funkciót.

Böngészőben a legkönnyebb kikapcsolni az automatikus lejátszást Forrás: Origo

Mobilokon sem ördöngösség

Androidos telefon vagy táblagép esetében sem sokkal bonyolultabb a helyzet. A Facebook app jobb felső sarkában látható, három vonallal szimbolizált legördülő menüben a legfelső, App Settings gombra kell rányomni.

Ott a "Videos play automatically" opciót kell "Off"-ra tenni,

ha többet nem kérünk a maguktól elinduló felvételekből. Lehetőség van viszont egy Wi-Fi only pontot is választani, ebben az esetben csak wifikapcsolattal indulnak el a videók, óvva így a felhasználó internetegyenlegét.

Androidon így lehet átállítani a videókat, balról jobbra, képernyőről képernyőre Forrás: Origo

Az iPhone-tulajdonosoknál már hosszabb ideje él az automata videók átka.

Náluk ugyanúgy lehet változtatni a beállításokat, ahogyan eddig: a Beállítások menüben kell megkeresni a Facebook alkalmazást és ott átállítani az automatikus videólejátszást.

Ezt nem is akartam látni

Érdekes problémát vet fel ugyanakkor az automatikus videólejátszás. Ugyanis, bár a Facebook ügyesen szűri az oldalra nem illő tartalmakat, megeshet, hogy a moderálás késik, a felhasználó pedig belefut egy olyan videóba, amit jobb lenne nem látnia.

Mondjuk gyűlöletbeszédbe vagy pedofil tartalomba.

A Facebook fellép a tiltott tartalmak ellen, de nem mindig elég gyors Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

Szerencsére jogi szempontból az egyszerű internetező biztonságban van ezektől az anyagoktól. Sokkolhatják, az biztos, a megtekintés azonban nem elkövetési magatartás, azaz nem feltételez szándékot a felhasználó felől.

Olyan ez, mintha valaki mellettünk ordítozna uszító jelszavakat

- ettől még nem kerülhet bajba senki, mondta el az Origo kérdésére egy, az internetes ügyekben jártas jogszakértő.

Nehéz napok a Facebookon

A Facebooknak egyébként meggyűlt a baja a technikával a napokban. Tegnap több mint egy órán át állt az oldal, és szeptemberben ezelőtt még kétszer halt le a közösségi portál. Az Facebook moderálási irányelveivel Németországnak vannak gondjai, szerintük ugyanis túl lazák, és módot adhatnak a gyűlölködésre.