Alphabet lett a Google

google szem
This June 25, 2013 photo illustration shows the Internet search giant Google logo reflected in a woman's eye. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
Hétfőtől új név alatt fut az amerikai mamutcég. A Google alá már csak a kereső, az Android és a YouTube tartozik. De akkor mi tartozik az új ábécébe? 
Vágólapra másolva!

Hétfőtől hivatalosan is Alphabet lett a Google: a pénteki tőzsdezárással átalakult a mamutcég.

Az eredetileg 1998-ban alapított kaliforniai vállalat még augusztusban jelentette be, hogy teljesen átszervezi a vállalati struktúrát. Létrehoznak Alphabet néven egy új anyavállalatot, így

a különböző üzletágak egymástól függetlenül és gyorsabban tudnak működni.

Az eddigi anyacég, a Google – amely alá már csak a kereső, a Chrome, az Android és a YouTube tartozik – egy szárnya lesz az Alphabetnek, ahogy például az okosotthonos projekt, a Nest vagy a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó X Labs.

Mindegyik részleg saját igazgatót kap,

az Alphabet élén Larry Page, a Google társalapítója áll majd. A Google új vezére pedig a cég feltörekvő sztárja, az indiai Sundar Pichai lesz.

Alphabet Forrás: Alphabet

Az átalakulás a cég belső folyamatait, működését nem érinti, így például az igazgatótanács is egy az egyben ugyanaz marad. Az amerikai tőzsdén jegyzett Google-részvények ezentúl az Alphabet nevet viselik majd, de ticker kódjuk (betűjelük) marad GOOG és GOOGL.

De milyen projekteket is takar a Google abécéje?

A mint Alphabet

Ez lett mától az új anyavállalat. Az ernyő, amely összefogja az összes kezdeményezést, fejlesztést, irányvonalat.

B mint Boston Dynamics

Nemcsak a robotautókban, de a 2 és 4 lábú, önjárú géplényekben is lát fantáziát a cég. Épp ezért két éve felvásárolták az amerikai hadsereg egyik legfontosabb robotikai beszállítóját: ez a Boston Dynamics.

A robotállatokkal a jövőben csomagokat szállíthatnak, vagy a rájuk szerelt kamerákkal a világ eldugott tájait tehetik fel a térképre és az utcanézetre. Legutóbb a felrúghatatlan, kutyaszerű robottal uralták a híreket:

A mérnökök így tesztelték a robotkutyát Forrás: Boston Dynamics

C mint Calico

Még a halállal is szembenéz a mamutcég: a két éve alapított divízió, a Calico célja az emberek átlagéletkorának jelentős meghosszabbítása. A biotechnológiai kutatások kifejezetten az öregedésre és az azzal kapcsolatos betegségekre fókuszálnak.

D mint DeepMind

Másfél éve egy csodagyerek cégét vásárolták fel. A mesterséges intelligenciák fejlesztésére specializálódott DeepMindért állítólag félmilliárd dollárt fizettek. Nem csoda, olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyek segítségével a gépek úgy tudnak tanulni, akár az ember. Egy adatbázisból a szoftver maga szerzi meg az ismereteket.

A gépek úgy tanulnak, mint az ember Forrás: Google

A játékok, szimulátorok mellett a meglévő appoknál is hasznos lehet, így például több millió képből ki tudja szűrni azokat, amiken egy adott személy szerepel.

E mint Earth

Magyarul: a Föld. A bolygónk felszínéről készült műholdfelvételek mellett a tenger aljáról és a világűrről készült képekkel is kiegészíti a cég a térképet. A szoftvert február óta bárki ingyen letöltheti, és jó eséllyel a saját háza 3D-s makettjét is megtalálhatja a virtuális térben.

A budai vár 3D-s változata Forrás: Google

F mint Fiber

A Fiberrel mobilszolgáltató lett a cégből. Rátelepszik mások hálózataira, majd alacsony áraival lenyomja őket. A projekt azonban nemcsak üzleti vállalkozás, de kísérlet is. Arra kíváncsiak, hogy az emberek mit kezdenek a hatalmas sávszélességgel.

Első körben azokon a helyeken indult a mobilszolgáltatás, ahol már optikai kábelen futó szupergyors internetet és tévészolgáltatást kínálnak.

G mint Glass

Az okosszemüveg hamarosan új név alatt mutatkozhat be, a hordható eszközt Aura kódnév alatt fejlesztik a háttérben. Év eleje óta nem lehet kapni a Glasst, elölről kellett kezdeni a fejlesztését. Sokan attól tartottak, végleg bedől a kezdeményezés.

Kivetíti a képet a viselő szeme elé Forrás: AFP/Ole Spata

A nagy csendet néha egy-két nyilatkozat törte meg, amely arról biztosított mindenkit, hogy az okosszemüveg nem halt meg, még visszatér: jobb és szebb formában.

H mint Hangouts

Ez nem egy sima csevegőapp, hiszen akár videotelefonálhatunk is vele, vagy konferenciabeszélgetést folytathatunk. A jövőben azt is meg tudja állapítani a program, ki beszél, és ez alapján emeli ki a résztvevő képét. A látványt matricákkal és effektekkel dobhatjuk fel. Ahogy a Facebook Messengere, úgy a Hangouts is külön, saját felületet kapott.

I mint Ideas

A cég egyik kevéssé ismert, de annál hatalmasabb vállalkozása az Ideas. Gyakorlatilag a Google külpolitikai alosztálya, élén Jared Cohennel, akit a Time magazin a legbefolyásosabb emberek közé választott be, mint az e-diplomácia egyik élenjáró és oszlopos tagját.

Felmérik, ki, honnan, milyen vonalon végezte a támadást Forrás: Google Ideas

Az Ideas célja az új hadszíntéren, a kibervilágban való ellenállás. Egyik fejlesztésükkel például egy túlterheléses támadás (DDoS) útvonalát (és forrását) lehet térképen megjeleníteni.

J mint Jump VR

Ez a Google és a GoPro együttműködése, amelynek keretében virtuálisvalóság-kamerát építenek. 16 darab Hero kamerát építenek körkörösen egybe, hogy aztán egy 360 fokos panorámafelvétel készüljön. Így úgy nézhetünk körbe, mintha mi magunk is ott állnánk a helyszínen.

A Google és a GoPro együttműködése Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ennek eredményét a Térkép Utcakép szolgáltatásával próbálhatjuk ki. A Street View két éve indult el Magyarországon.

K mint Knowledge Graph

Az emberi társalgáshoz hasonló kommunikáció zajlik majd egyszer a keresővel (vagy virtuális asszisztenssel). Így keresőszavak helyett komplett kérdéseket tehetünk majd fel, és linkek helyett szépen megjelenített, releváns válaszokat kapunk. Ennek alapját adja ez a tudásgrafikon, amely a való világról készít adatbázist. Három éve hozták létre.

Liszt Ferencre keresve kidobja a repülőteret a Térképen, illetve a zeneszerző életrajzát a Wikipédián Forrás: Origo

L mint Life Sciences

A vad kísérletezéssel foglalkozó Google X (X Labs) egykori részlege, amely saját divíziót kapott. Célja az egészséges élet elősegítése: okosórák, fitneszpántok, cukorszintet mérő kontaktlencse, és az ételek összetevőit megállapító kanál fejlesztése.

A Google okoskontaktlencséje Forrás: Google

M mint Makani

Két éve vették meg a hightech, lebegő szélturbinákat fejlesztő céget. Ezek a papírsárkányhoz hasonló repülők jobbak, mint a fixen rögzített turbinák, mivel olyan magasságba emelkednek, ahol a legerősebb a szél. Ha szélcsend van, vagy rossz az időjárás, az automata vezérlés magától a földre viszi a gépet.

N mint Nest

A Google kézbe vette a rezsicsökkentést, és tavaly év elején felvásárolta a Nestet. A cég kütyüi automatikusan vezérlik a lakás fűtését, érzékelik a füstöt és a szén-monoxid-szintet. Az okosotthonos rendszer célja, hogy egy nap az összes eszköz felett átvegye az irányítást, legyen szó függönyökről, világításról vagy a zárról.

A Nesttel a háztartás összes eszközét lehet majd irányítani Forrás: AFP/George Frey

O mint Ok, Google

Avagy a hangalapú parancsok. A cég appjai így fel tudják ismerni, és értelmezik, amit mondunk, majd végrehajtják a kérést. Ha például kimondjuk, hogy "Ok Google", elindul a virtuális asszisztens, a Google Now. Az új Android nagy dobása pedig, hogy a segéd már kotextusba tudja helyezni a feltett kérdést.

P mint Project Loon

A kezdeményezés keretében pillekönnyű léggömbökkel vinnének internetet a világ eldugott pontjaira, illetve oda, ahol most nem tudják megfizetni. A Facebook és a Microsoft is ezzel kísérletezik. Ez nem csak jótékonysági kampány, önérdek is húzódik mögötte. A Föld lakosságának kétharmada még nem rendelkezik nettel, őket bekötni a saját szolgáltatásaikba rengeteg pénzt hoz a konyhára.

A Föld kétharmadát kötnék be a világhálóra Forrás: Origo

Q mint QUIC protokoll

A protokollnak hála felpörög az internet, így akár egy lassabb kapcsolattal is gyorsan betöltenek a weboldalak.

R mint reCaptcha

Újabb és újabb módszerek kellenek, hogy meg lehessen különböztetni az embert és a gépet. A reCaptcha által nincs szükség másra, mint rákattintani az "I’m not a robot" (nem vagyok robot) feliratra. A rendszer elemzi a felhasználó viselkedését, például az egérmozgást, mielőtt és miután kattint, így tudja kiszűrni, hogy ember vagy robot végezte a műveletet.

És Ön robot? Forrás: Google

S mint Skybox Imaging

A Google tavaly félmilliárd dollárért vette meg a Skyboy Imaginget. A startup olyan kicsi műholdakat készít, amelyeket olcsóbb gyártani és működtetni, mint a hagyományos méretűeket. Velük sokkal sűrűbben lehet képeket készíteni, így statikus helyett mozgóképekkel lehet feldobni a térképet.

A Burning Man fesztiválról készült képek Forrás: Skybox

T mint Titan Aerospace

Egy újabb startup, amit tavaly vásároltak fel. A napelemes drónok sok mindenre jók: a térkép frissítésére, csomagszállításra, az internetszolgáltatás kiépítésére. Föld körüli pályán keringve öt évet bírnak ki.

Öt évet bír ki a drón a Föld körül keringve Forrás: Titan Aerospace

U mint URL Builder

Az Analytics elemzőrendszer része az URL-készítő. Segít meghatározni, hogy mely URL-címek vonzzák a leghatékonyabban a felhasználót egy adott tartalomhoz.

V mint autonomous Vehicles

Az önjáró autók Kaliforniában már az utakon járnak, de hamarosan az egész világot ellepik. Szabályozásuk még várat magára, ahogy az is, hogy tudnak majd a gyalogosokkal, bringásokkal kommunikálni. A hirtelen eléjük lépő járókelőkkel még ők is nehezen birkóznak meg.

A Google sofőr nélküli autója Forrás: Google

W mint Project Wing

Dróncsomagszállítás. Az Amazonhoz hasonlóan a Google is kísérletezik a pilóta nélküli repülőkkel. Négy éve tesztelik a rendszert. A projektet eredetileg azért hozták létre, hogy a szívrohamoknál használt életmentő eszközt, defibrillátort szállítsanak a rászorulóknak.

X mint X Labs

A futurisztikus labort Teller Ede unokája vezeti. Ez a félig titkos projekt, amelynek keretében mindenféle vad kísérleteket hajtanak végre. Humanoidot, légdeszkát, mesterséges intelligenciát, drónokat és más gépeket fejlesztenek itt.

Astro Teller, azaz Teller Ede unokája a labor vezetője Forrás: AFP/Brian Ach

A San Franciscó-i központban rangos kutatók, tudósok, mérnökök és professzorok dolgoznak a jövő technológiáján. Több tucat projekt fut egyszerre a laboratóriumban, ebből 2014 közepére nyolcat véglegesítettek. Mára 14 céget vásároltak fel és olvasztottak be a részleg alá.

Y mint YouTube

A Google videómegosztó felülete. Októbertől indul a havidíjas változat azok számára, akik reklámmentesen akarnak videókat nézni. Ezen bevételből is részesülnek a csatornatulajdonosok.

Z mint ZygoteBody

A ZygoteBody – eredeti nevén Google Body – egy multimédiás webalkalmazás, amely a tanulást segíti. Az emberi test legapróbb részleteit elemezhetjük ki a háromdimenziós, interaktív felületen. Ahogy az Earthszel a világot, úgy a Bodyval a testet fedezhetjük fel.

Felfedezhetjük a testet, ahogy a Föld felszínét az Earthszel Forrás: ZygoteBody