Összefogott a Facebook és a Google

facebook google szem
Vágólapra másolva!
A két cég közös erőfeszítéseket tesz az internet jövőjéért, léggömbökkel és drónokkal fednék le nettel a világot. Persze a barátságos rivalizálás megmarad. A fő cél azonban, hogy alapvető emberi jog legyen a kapcsolódás.
Vágólapra másolva!

Sok területen egymás legnagyobb versenytársai, de most egymás mellé állt a Google és a Facebook, hogy a világ eldugott helyein is internet-hozzáférést tudjanak biztosítani a még kallódó 4 milliárd embernek.

Az amerikai hírközlési- és médiahatóságnak (FCC) leadott dokumentumokból kiderül, hogy mindkét cég azért lobbizik, hogy változtassanak a föld felett közlekedő drónok, léggömbök és egyéb repülő okoseszközök szabályozásán.

Azt szeretnék, ha 20 kilométerrel a földfelszín felett helyezhetnék el internetmegosztó egységeiket.

A Google léggömbökkel (Project Loon), valamint napenergiával hajtott, pilóta nélküli repülőgépekkel, a Facebook pedig egyedi, óriási drónnal szeretné az égből szórni a sávszélességet.

A két technológia közt a legjelentősebb különbség, hogy a Facebook drónjai az adótornyoknak továbbítanák a jelet, a Google lufija viszont közvetlen elérhetővé tenné a netet a hatókörében lévő mobileszközöknek.

Közös unió

Az együttműködésről már 2011-ben beszéltek. Rich DeVaul, a Project Loon vezetője akkor azt nyilatkozta:

A Project Loon ballonokkal biztosítana internetelérést az egész Földön Forrás: Project Loon

Júniusban

mindkét cég egy különleges telekommunikációs unió létrehozására buzdította a távközlési hatóságot,

ez a szervezet a különféle magaslati internetmegosztó állomásokkal foglalkozna. Ha az ötlet elég támogatást nyer, idén novemberben meg is vitathatják a részleteit.

Emberi jog kapcsolódni?

Nicholas Negroponte, az MIT Media Lab professzora azt állítja,

az internethez való hozzáférés hamarosan bekerül az alapvető emberi jogok közé.

Ahhoz, hogy ezt biztosítsák, a nyilvános internetet a nyilvános utakhoz kell majd hasonlatossá tenni, és állami támogatásban részesíteni a lefedettség kiépítését.

A Facebook óriási drónja Forrás: Facebook

A két cég épp ezért már a helyi cégekkel, közösségekkel, szervezetekkel, illetve mobilszolgáltatókkal dolgozik együtt. A Google Új-Zélandon már teszteli is a technológiát, több-kevesebb sikerrel.

A Facebook Internet.org kampánya jelenleg 8 országban indult el, 2016 végére pedig összesen 100 államba akarnak eljutni.

Sérül a netsemlegesség?

A fő kritika mindkét kezdeményezés ellen, hogy az internet csak egy, általuk kiválasztott kis szeletét biztosítaná a résztvevőknek. Ha például a Google által finanszírozott csomagban csak a Gmail és a YouTube érhető el, míg a Facebook szolgáltatása csak a közösségi oldalhoz enged hozzáférni,

az sérti a netsemlegesség elvét, hiszen egyenlőtlen helyzetet teremt a tartalmak között.

Ismerve a piaci versengést, ez megkérdőjelezi a mamutcégek törekvéseinek tisztaságát, hogy valóban a világ összekapcsolása-e pusztán a céljuk.