Erre a tajvani PC-re simán ráül, ha nem vigyáz

shuttle pc cimlapi
Vágólapra másolva!
Egyre több gyártó dob piacra valamilyen apró számítógépet, ami hol multimédiára, hol munkára, nagy ritkán pedig játékra jó. A Shuttle nevű cég évek óta élen jár ezen a területen, legújabb terméke pedig minden korábbi modelljénél kisebb lett.
Vágólapra másolva!

Amiért szerettük:

- Hihetetlenül kicsi, kompakt
- Olcsó, de nem túl gyenge
- Roppant csöndes
- Alig melegszik
- Univerzális, sok dologra jó
- Kifejezetten jól néz ki

Amiért nem szerettük:

- A processzor nem túl erős
- Sok alkatrész kell hozzá
- A felülete vonzza az ujjlenyomatokat
- Nincs videokábel a dobozban

Amit nem értünk:

- Meddig lát fantáziát a gyártó ebben a termékkategóriában?

A PC-k egykor nagy, nehezen szerelhető, zajos masinák voltak, amiket a legtöbb felhasználó csak íróasztalon látott. Ma már azonban szinte bármiben elfér egy használható számítógép. Erre nem csak a Microsoft által bemutatott, ripsz-ropsz PC-vé alakítható mobilok a bizonyítékok, hanem az olyan apró készülékek is, mint a tajvani Shuttle legújabb, 29 milliméter vastag (vagy inkább vékony) terméke.

A nem túl könnyen megjegyezhető, NC01U nevet kapott gép egy komplett PC alapját képezi.

Kicsi, könnyű, jól kinéző házat kapott,

melyet a dobozban található talppal állítva, vagy csak simán fektetve is el lehet helyezni. Olyan apró, hogy amikor hazahoztam és egy kicsit letettem a kanapéra, szinte észrevehetetlenné vált a sötét kárpiton. Ha nem vigyázok, véletlenül ráülök.

Méretének hála akárhol elfér, szénfekete színe miatt beolvad a többi szórakoztatóelektronikai eszköz sűrűjébe. Sőt, akár fel is lehet csavarozni egy monitor hátuljára, hogy láthatatlan agyként vezérelje a képernyőt. Ez azért lehet jó stratégia, mert a borítása csillogó, vonzza az ujjlenyomatokat és a port.

Nem csak pici, de könnyű is a Shuttle újdonsága Forrás: Origo

Beüzemelése pofonegyszerű:

csak a tápegységet kell bedugni az elosztóba, azt pedig a gépbe, melyhez a többi periféria csatlakozik majd. Túl sok tartozék nincs a termékhez, a dobozban sajnos videokábelt (pl. HDMI) sem találtunk, pedig az elkélt volna.

Rajtunk múlik, mi van benne

A gép a vásárláskor csak a házat, az alaplapot és a processzort tartalmazza. Memóriát, háttértárat és operációs rendszert külön kell venni hozzá. A nálunk járt változat a legolcsóbb, 55 ezer forintos kiszerelés volt. Ebben egy kétmagos Intel Celeron főegység dorombol, 1,5 gigahertzen. Akik több kakaóra vágynak, erősebb modellt is vehetnek. Ezekben már Intel Core i3, i5 és i7 processzorok találhatók, és szemben a celeronos kiadással, 4K videolejátszásra tervezték őket.

Sajnos utóbbira a Celeron processzor, valamint a benne található grafikus mag már nem elég, Full HD-ben azonban elboldogul a filmekkel.

Sőt, igazából bármivel, ami multimédia.

A gyártó egy 120 gigabájtos meghajtóval és 8 gigabájt memóriával szerelte fel a tesztpéldányt, melyre még egy Windows 10 operációs rendszert is feltelepítettek. Bár a mindössze két processzormag (és azok alacsony frekvenciája) kicsit visszafogta a szoftvert, a Microsoft programja így is jelesre vizsgázott. Működött a felhő, betöltődtek az appok, mentek a videók, irodai szoftverek, böngészős játékok.

Egy médialejátszóhoz képest is viszonylag kicsi a gép Forrás: Origo

Ennél többet várni nem szabad egy ilyen géptől, a gyártó is elsősorban médialejátszóként és irodai készülékként forgalmazza azt. Így jómagam is búcsút mondtam a már bevált WD TV Live Hub lejátszómnak pár napra, és helyette a sokkal kisebb NC01U-t használtam.

A Windows 10 beépített lejátszóprogramja nem ismer minden tömörítést, ezt azonban egy másik szoftver (Media Player Classic Home Cinema) letöltése orvosolta. Mivel a gép egy PC, ezért mindent lehet vele, amit egy asztali konfigurációval.

Csak épp a monitor a tévé lesz. Vagy amire dugjuk.

A lehetőségek tárháza kellően bő. A HDMI portot még egy mini-DisplayPorttal is megtoldotta a gyártó, hogy a 4K-s tartalmak 60 hertzes képfrissítéssel jelenjenek meg az arra alkalmas kijelzőkön. Ez a funkció persze csak az erősebb modelleknél nyer értelmet. A celeronos kiszerelésnél maximum parasztvakítás. Ezen felül USB-t, hálózati csatlakozót, valamint egy sorosportot találunk a házon - utóbbi nagyvállalati felhasználás esetén jöhet jól.

Amikor az ember filmet néz, egy dolog számít igazán: a zaj.

Amennyiben a lejátszó hangos, zörög, csörög, recseg, az lerontja a felhasználói élményt. Ezen a területen a Shuttle gépe jelesre vizsgázik. A gyártó régen is híres volt halk, de hatékony megoldásairól. Ez most sincs másként, a NC01U-t észre sem lehet venni, miközben megy. Meglepő módon az apró ház sem forrósodik át, bár azért egy i7-es processzor esetében bizonyára sokkal több hő termelődik. És hogy az a változat mennyibe kerül? Nos, 200 ezer forintba.

Azért koránt sem jó mindenre

Nincs mese, a Shuttle immár sokadik alkalommal nyűgözte le a piacot. Azt azonban tudni kell, hogy ezek a gépek sem tökéletesek. A használatukhoz például billentyűzet és egér kell, ami elég bután fest mondjuk egy tévé alatt - nálam legalábbis.

A gép memóriakártyát is fogad, egyből nézegethetők a nyaralási fotók Forrás: Origo

Ezen felül a telepítés is maximum USB-ről működik. Ha pedig valami tönkremegy, akkor bizony szerelő kell, alaplapot és tápot venni ugyanis külön nem lehet.

Ez van,

egy asztali PC még mindig sokkal könnyebben javítható.

Ezeket a gépeket elsősorban azoknak ajánlhatjuk, akik csak dolgozni, netezni, videózni és filmet nézni szeretnek. Facebookozni, Office-ozni bőségesen elég egy aprócska PC, azt azonban ne várja senki, hogy a nagy teljesítményű notebook vagy asztali gép a kukában végzi a vásárlás után. Ezek a masinák inkább a most előre törő, szuperokos mobiloknak jelentenek konkurenciát.

A Microsoft új Lumiáit már említettem a cikk elején, de muszáj vagyok újra rájuk mutatni.

Azok a telefonok nem futtatnak minden PC-re írt alkalmazást. Hosszú távon viszont leválthatják ezeket a gépeket. Elvégre mennyivel egyszerűbb lesz csak rákötni a mobilt a tévére, és úgy kezelni a Windowst?

Az ipar új kihívása egyre közelebb kerül,

a Shuttle-nek és társainak pedig elő kell rukkolni valamivel, ami a jövőben is életben tartja ezt a termékkategóriát.