Vágólapra másolva!
A világ egyik legismertebb tudósa úgy véli, nem a mesterséges intelligencia a legijesztőbb dolog. A kapitalizmus sokkal-sokkal fenyegetőbb.
Vágólapra másolva!

Stephen Hawking tavaly még a robotokat tartotta a legveszedelmesebb fenyegetésnek. Akkor azt mondta: a mesterséges intelligencia felfedezése az emberiség utolsó nagy eredménye lehet.

Nos, az elmúlt évben megváltozott a véleménye:

most már a kapitalizmustól félti az emberiséget.

Stephen Hawking úgy gondolja, a kapzsiság a gépeknél is veszélyesebb Forrás: AFP

A neves asztrofizikus úgy véli, hogy az intelligens gépek hatalmas jólétet hozhatnak az emberiségre. Hisz a termelés automata lesz, nem kell majd gyárakban robotolnia senkinek. Ez leveri a luxustermékek árát, mindenki gazdagon élhet majd.

Legalábbis ez az egyik lehetőség.

Ugyanakkor most pont az ellenkezője látszik megvalósulni, és a fejlődés csak egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenséget okoz. Azaz hosszútávon milliárdok kerülhetnek a létminimum közelébe, míg a nagy techcégekhez közelálló mágnások csak gazdagodnak és gazdagodnak.

Bár Hawking nem közgazdász, véleménye az egész tudományos világban fontos. Többen kritizálták a kozmológust, amiért a területén túl vélekedik. Mások úgy gondolják, igaza lehet, az egyenlőtlenséget azonban nem lehet szorosan összekötni a technológiai fejlődéssel.