A kínai hackerek nem bírnak magukkal

torrent letöltés hacker támadás kiber védelem biztonság
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Ipari kémkedéssel vádolja Kínát egy amerikai kiberbiztonsági cég. Ha igaz a vád, akkor megszegték a washingtoni-pekingi alkut.
Vágólapra másolva!

A kormánnyal együttműködő kínai hackerek törtek fel több amerikai hálózatot, hogy onnan üzleti titkokat lopjanak - állítja blogbejegyezésében egy amerikai kiberbiztonsági cég. A CrowdStrike szerint

öt technológiai és két gyógyszergyártó céget ért támadás

az elmúlt három hónapban.

A CrowdStrike társalapítója, Dmitri Alperovitch arra alapozza a Pekinggel szemben megfogalmazott gyanút, hogy a támadási kísérletek során ugyanazokat a szervereket, és ugyanazt a Derusbi nevű szoftvert használták, mint korábban a VAE hadiipari beszállító és az Anthem biztosító komputerrendszere ellen.

Az alkut semmibe veszik

Az eset azért kínos igazán, mert Amerika és Kína szeptember 25-én megállapodott a két ország egymás ellen irányuló, online üzleti kémkedésének leállításáról. Az ipari kémkedésnek és internetes hadviselésnek azonban sosem lesz vége, ha ilyen renegát csoportok tovább ténykednek és semmibe veszik az alkut.

Kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy

a kínai kormány tudta nélkül is folytatódik a kiberháború.

A hackerek ugyanis sokszor személyes ügyüknek érzik az információszerzést.

Az amerikai kormány közleményben tudatta, hogy ismerik a CrowdStrike álláspontját, de nem erősítették meg, és nem is cáfolták, hogy igaz lenne a hír.