A wifi a falon is átlát, alufóliacsákót fel!

alufóliacsákó emberek demonstráció wifi
Protesters wearing a tinfoil hats demonstrate against controversial Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) as part of an international day of action against the increasingly-contested accord, at the Freedom Square in central Tallinn on February 11, 2012. Thousands of people demontrated despite freezing temperature, many of them were wearing tinfoil hats, after Estonian Prime Minister Andrus Ansip came under fire on February 9 after suggesting that critics of the controversial Anti-Counterfeiting Trade Agreement must be on drugs, adding that "It might be helpful to put tinfoil in your hat," referring to the beleif of some UFO-watchers that it wards off alien mind-control. ACTA's aim is to beef up international standards for intellectual property protection, for example by doing more to fight counterfeit medicine and other goods. But it is ACTA's potential role in cyberspace that has caused outcry online and on the streets. AFP PHOTO / RAIGO PAJULA ***ESTONIA OUT***
Vágólapra másolva!
Egy hétköznapi wifis router is képes arra, hogy azonosíthatóvá tegye az embert. Az sem akadály, ha az illető a szoba túloldalán van.
Vágólapra másolva!

Ijesztő dolgokat művelnek a wifivel a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A mérnökök egy saját tervezésű géppel képezik le a vezeték nélküli hálózat objektumokról visszaverődő jeleit.

Ezáltal

mindenki beazonosíthatóvá, követhetővé válik,

aki a hálózat hatóterén belül tartózkodik. A falak és emeletek sem jelentenek akadályt, elméletben csak a wifi hatósugara határozza meg a látótér kiterjedését.

A wifi hatósugarán belül bárki lekövethető Forrás: YouTube

A berendezés által vett jeleket egy szoftver tisztítja meg, így jutnak hozzá a kutatók a kívánt információhoz. Ez roppant teljesítményigényes feladat, ugyanis a számítógép nem csak a digitális zaj kiszűrésével foglalkozik, de az emberi testről visszaverődő hullámokat is úgy sorolja be, hogy kirajzolódjon az illető sziluettje.

A rendszer nem minden pillanatban látja az egész testet.

Előfordul, hogy csak egy kart, törzset vagy fejet érzékel. A szoftver dolga, hogy ezekből valósidőben építse fel az illető körvonalait.

Bárhol bevethető

A technológia még fejlesztés alatt áll, az kutatók szerint a jövőben idősek és betegek megfigyelésére lesz a legalkalmasabb. Amikor valaki elesik a lakásban, a gép hívhatja a mentőket.

Ez azonban csak a legoptimistább felhasználási terület, hisz wifi lassan mindenhol van. Azaz nem megfelelő kezekben

akár tömeges megfigyelésre is jó lehet egy ilyen készülék.