Telefonkönyvvé változik a Facebook

facebook tablet lány szemüveg közösségi oldal
The 'Facebook' logo is reflected in a young Indian woman's sunglasses as she browses on a tablet in Bangalore on May 15, 2012. World's popular and leading social networking company Facebook Inc., founded in a Harvard dorm room by Mark Zuckerberg whose current value exceeds 100 billion USD, will be making an initial public offering (IPO) which is slated to be Silicon Valley's biggest-ever. AFP PHOTO/Manjunath KIRAN
Vágólapra másolva!
A Facebook egyszerűsíti az üzenetküldést. Eltűnik az Egyéb mappa, helyette a felhasználó dönti el, kitől szeretne üzenetet kapni, és kitől nem. Név alapján az összes regisztrált profil kereshető lesz. Ez lehet az internetes kommunikáció legújabb fejezete.
Vágólapra másolva!

Átalakítja a közvetlen üzenetküldést a Facebook. A közösségi oldal nemes egyszerűséggel száműzi a webes felületen elérhető "Egyéb" mappát - tudják, azt a másik levelesládát, amit szinte senki sem nyit meg.

Helyette az üzenetek és a Messenger kapnak egy új, hasznos funkciót.

Bármely felhasználóra rákereshetünk a neve alapján, függetlenül attól, hogy ismerjük-e, vagy sem. Amennyiben írunk neki, az illető felkérést kap a beszélgetésre.

Mobilon így néznek ki az újfajta felkérések Forrás: Facebook

Ezt vagy elfogadja, vagy mellőzi - utóbbiról az üzenetküldőt nem tájékoztatja az app, így védve a fogadó fél személyes terét.

A beszélgető felek nem válnak ismerőssé.

Az üzenetet fogadó felhasználó ellenben megnézheti a küldő fél nyilvánosan megosztott adatait, hátha ezek segítenek eldönteni, hogy érdemes-e a kapcsolatfelvételre az illető.

Isten veled, minden chatprogram?

A frissítést David Marcus szoftvermérnök jelentette be a Facebookon - nyilván, hol máshol. Érdekes módon a portál nem verte nagydobra a dolgot, gyakorlatilag másfél napig a világ észre sem vette.

Pedig a Facebook nem tétlenkedik: azonnal elkezdték bevezetni az újítást, szóval akár az ön profilja is frissülhet, miközben ezt a cikket olvassa.

- írta Marcus, és igaza van. Elvégre a Messenger a jövőben úgy fog működni, mint egy világraszóló telefonkönyv, benne több mint egymilliárd ember elérhetőségével.

Éppúgy írhatunk üzenetet egy volt osztálytársunknak vagy régi ismerősünknek, mint Mark Zuckerbergnek. Minden levél egy helyre megy, az appban az aktív beszélgetések felett jelzi őket a rendszer. Ezért kisebb eséllyel kerüli el a figyelmet egy-egy köszönés.

A Facebook célja egy általános kommunikációs platform kiépítése. És bizony jól haladnak, hisz a Messenger használata minden más chatprogramot feleslegessé tehet. (Feltéve, ha nem omlik össze vagy áll le, ugye.)

Azért nem eszik olyan forrón

A hivatalosan "Message Request" névre hallgató frissítés természetesen nem csak a mobilalkalmazást érinti. Webes felületen külön fület kap, és bár ez nem olyan látványos vagy aktív elem, mint a mobilapp jelzése, így is több a rejtőző Egyébnél.

A webes felületen is lesz helye az üzeneteknek Forrás: Facebook

Amennyiben egy üzenetet ignorálunk, vagy blokkoljuk azt, aki küldte, többet nem fog jelezni a rendszer. De persze elmenti őket a spamek közé, azaz ha nagyon szeretnénk, még visszahozhatjuk őket.

Ez kaput nyit a spamek küldői előtt,

a Facebook viszont védekezik. A portál intelligens algoritmusok segítségével azonosítja a teljesen felesleges, robotok által küldött leveleket, ezekről értesítést sem kapunk. Ha pedig valaki zaklat bennünket, akkor is felismeri a rendszer, ha újraregisztrál az illető. A cég így szeretné elejét venni az új funkció esetleges kellemetlenségének.

Az "Egyéb" nem működött

Eddig a Facebook úgy működött, hogy ha kaptunk egy levelet egy ismeretlentől, az automatikusan az Egyéb mappában kötött ki. Sajnos azonban - egyéni biztonsági beállítástól függően - az is előfordult, hogy egy fontos levél került a csevejtemetőbe.

Mivel az Egyéb mappát csak alig-alig jelezte a Facebook,

sokan egyszerűen rá se néztek.

"Annyi olyan sztorit hallottunk, hogy elidegenedett családtagok próbálták egymással felvenni a kapcsolatot, vagy valaki egy talált pénztárcát szeretett volna visszaadni" - mondta Tony Leach, a Messenger alkalmazás termékmenedzsere.

- tette hozzá, majd megjegyezte, hogy ő még a saját szülei telefonszámát sem tudja, mert folyton költöznek, így a Facebook a legjobb kapcsolattartó platform közte és a családja között.

Ha tudjuk a nevét, azonnal írhatunk neki Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Kukába a telefonszámokkal!

A Message Request már úton van, felhasználók milliói ugranak rá, a Facebook szerint pedig az elkövetkezendő hónapokban még több érdekes és izgalmas fejlesztés várható. Mivel egy név elég lesz ahhoz, hogy az emberiség hetedét elérjünk, szinte

kérdésessé válik a telefonszámok létjogosultsága.

Ha valakinek megvan a számunk, bármikor hívhat bennünket. Kicsöng, felvesszük, nem vesszük, visszahívjuk, nem hívjuk.

Ez mind-mind kommunikáció, legfeljebb nem közvetlen.

A Facebook ezzel szemben a felhasználóra bízza a döntést. Azt még nem tudni, hogy a Message Request élőbeszédre és videohívásra is kiterjed-e. De ha igen, akkor tényleg lapozhatunk a tömegkommunikáció korszakát taglaló könyvekben.