Van miért félni, ha átvágják a netkábeleket

internet kábel tenger hajó víz afrika
Tenger alatti kábelt fektetnek le Kelet-Afrikában
Vágólapra másolva!
Az amerikai, sőt, a világgazdaság szempontjából létfontosságú adatkábeleket félti az Egyesült Államok katonai vezetése. Nem ok nélkül.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet állítja, egyre több esetben észlelnek orosz hajókat, tengeralattjárókat a világgazdaság szempontjából kimagaslóan fontos, a világ internetforgalmának döntő részét továbbító tenger alatti adatkábelek környékén.

Az aggódó katonák és a hírszerzésben dolgozó szakemberek szerint immáron

valós veszélyként kell kezelni,

hogy Oroszország azt gyakorolja, miként lehet a kábelek elvágásával, megrongálásával komoly, sőt akár végzetes károkat okozni.

A dolog szépsége, hogy mindössze minimális erőfeszítéssel hosszú távra felfüggeszthetik például a kereskedést és kommunikációt. Ehhez elég a legnehezebben megközelíthető, s ezáltal a javítást alaposan megnehezítő szakaszokon megrongálni a vezetéket.

Legális kábel felett hajózni

A probléma az, hogy ez ellen meglehetősen nehéz védekezni. Eleve semmilyen nemzetközi jogszabály vagy egyezmény nem tiltja ha orosz vagy más nemzetek hajói, tengeralattjárói megjellenek a kábeleket rejtő tengerszakaszokon.

Nemzetközi vizeken mindenki arra hajózik, amerre akar.

Igaz, az Egyesült Államokban minden orosz műveletre nagyobb gyanakvással tekinteken a moszkvai politikai és katonai vezetés jelenlegi működése, az Ukrajnában és Szíriában való orosz beavatkozás, a hidegháborús retorika visszatérése, és az állami propaganda miatt. Így a kábelkörnyéki hajózás is egészen más színezetet kap.

Nehéz bizonyítani

Főleg, hogy egy esetleges kábelátvágást is nehéz lenne bizonyíthatóan bármilyen hajóhoz kötni. Egy tettenérés erősen valószínűtlen, az, hogy pont arra járt egy hajó, kevés egy bírósági eljárás megindításához. Még az is kevés, ha a kábel felett elhaladó hajón (legyen a neve Jantar) mondjuk két távolról irányított, robotkarokkal felszerelt minitengeralattjáró is van.

Az eset megtörtént:

a Kuba felé tartó orosz hajót végig figyelték műholdakkal,

s vélhetően egyéb felderítőrendszerekkel, miközben a Guantánamo-öbölben lévő amerikai katonai támaszpont mellett közel haladt az adatkábelhez.

Egy katonai akció: a gyanús hajók elsüllyesztése, vagy elfoglalása is elég valószínűtlen. Senki nem akar éles fegyveres konfliktust kirobbantani.

A partnál könnyű javítani a hibát

A kábelek amúgy is rendszeresen megsérülnek: horgonyok, földrengések, más természeti jelenségek is okozhatnak műszaki problémát, kábelszakadást. Ezek viszont a parttól néhány kilométerre, a szárazföldhöz és a zsúfolt hajózási útvonalakhoz közel következnek be.

A kis mélység és a part küzelsége miatt a hiba javítása egyszerű, és gyorsan megoldható.

A parthoz közel könnyű javítani a hibát Forrás: AFP/-

Az amerikai szakemberek viszont attól tartanak, az orosz hajók éppen azt térképezik fel: hol érdemes a kábeleket úgy megrongálni, hogy a mélytengeri szakaszokon a legnehezebb legyen megtalálni és kijavítani a hibát.

Mindenki tudja, hol vannak

A keresgélést segíti, hogy a nagy kapacitású adatkábeleket jól ismert helyen, a már meglévő vezetékek közelében szokták lefektetni. Ez részint érthető: az eltelt évtizedek alatt már feltérképezték a tengerfenék ezen szakaszait, az áramlási viszonyokat, a veszélyesebb területeket.

A kábelek elhelyezkedése jól ismert,

számos térkép érhető el nyílt forrásokból is.

Óriási kárt okozhat egy szakadás

A The New York Times rámutatott: a tenger fenekén húzódó internetes kábeleken napi 10 ezer milliárd dollár értékű üzleti tevékenységet bonyolítanak le, a kommunikáció 95 százaléka is ezeken folyik keresztül.

Az amerikai haderő saját kábelrendszerét persze nem jelölik a polgári térképek. Talán éppen ezeket keresik most az orosz hajók - vélik elemzők. Nemzetközi vizeken viszont ez sem ütközik jogszabályba.

Oda-vissza kémkednek

Az amerikai haditengerészet legalább a hetvenes évek óta rendszeresen "csapolta meg" a szovjet, majd az orosz tenger alatti kábeleket.

Ez remek lehallgatási és hírszerzési lehetőség is volt.

Nehezen feltételezhető, hogy ezzel a szokással felhagytak volna az amerikai hadsereg és titkosszolgálat szakemberei. Ebben az esetben viszont kevésbé aggódnak a zavartalan adatforgalom miatt.