A tenyerünk nyitja a bankkártyát

bankautomata bankfiók bankjegy EGYÉB TÁRGY HASZNÁLATI TÁRGY kéz pénz TÁRGY TESTRÉSZ
Budapest, 2014. március 25. Bankjegyeket vesz ki egy pénzkiadó automatából (ATM) egy ügyfél a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az ujjlenyomatolvasás már nem menő, itt az ideje a tenyérvéna-azonosításnak: a Fujitsu fejlesztése a felhasználók adatai védelmében született.
Vágólapra másolva!

Újfajta biometrikus azonosító eljárással állt elő a Fujitsu. A vállalat PalmSecure truedentity névre keresztelt fejlesztése a tenyér erezete alapján azonosítja a felhasználót.

Ez a módszer a gyártó szerint még az ujjlenyomatolvasásnál is biztonságosabb.

A Fujitsu állítja: egy tenyérvédett bankkártyát teljesen értelmetlen ellopni, hisz a hozzá tartozó kulcs olyan egyedi és feltörhetetlen, hogy a tulajdonosa nélkül nem férhető hozzá a rajta tárolt adat.

A rendszerhez a szolgáltatós is csak felhasználó engedéllyel fér hozzá. Mindkét oldal beleegyezése esetén biztonságos csatorna nyílik, ezen át lehet például pénzt átutalni.

Amikor a csatorna bezárul, minden adat törlésre kerül,

így az újabb megnyitáskor ismét közös beleegyezésre lesz szükség.

Tekintve, hogy a jelszavak és PIN-kódok rendszere ma már nem elég biztonságos, egyre többen fordulnak a biometrikus azonosítás felé. Az ujjlenyomatolvasó lassan minden csúcsmobilba belekerül, de felismerhetők vagyunk a mozgásunkról is.