iPaddel bombázhatják a terroristák a célpontokat

A handout picture released by the Hezbollah press office on May 16, 2015, shows a Hezbollah fighter firing a mortar shell towards Syrian rebel areas on the Syrian side of the Qalamun hills close to the Lebanese borders.  AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS O
A Hezbollah bombázza a szíriai lázadók területeit
Vágólapra másolva!
Az Apple már így is kereszttűzbe került az új mobilszoftver titkosítása miatt. Most az online áruházukban elérhető applikáció miatt támadják. Az a terroristák támadásait segítheti.
Vágólapra másolva!

Az App Store jóváhagyta, így az Apple online áruházában megjelent egy MBC (Mortar Ballistic Computer) nevű applikáció, amely az aknavető gránátok és egyéb lövedékek röppályáját számolja ki.

Ugyan a 9+, azaz a 9 éven felüliek számára ajánlott kategóriába került, mivel az "animált, valós vagy elképzelt erőszakot ábrázoló, horrorisztikus, illetve felnőtt tartalmat jelenít meg". S bár az app semmi olyan képet nem mutat, melyen lázadók, vagy

terroristák egy iPaddel állítják be az aknavető gránátok célpontját,

gyakorlatilag erre használható fel a program.

Kiszámolja a röppályát Forrás: Origo

A hivatásos katonáknak ugyanis nincs szüksége ilyen appra, hogy elvégezzék a számításokat. A képzés, a tapasztalat, a távolságmérés, időjárási adatok és egy sor másik paraméter alapján kalkulálják ki a röppályát.

Ukrán fejlesztés

Az MBC körülbelül

30 dollárba kerül, azaz 8700 forintba.

A fejlesztő neve: Vitalij Grinjuk arra utal, Ukrajnában hozták létre a programot. Vélhetően a

kelet-ukrajnai lázongások nyomán.

Vitatott appok

Az App Store jelenleti szabályzata

nem tiltja a katonai célokra használható alkalmazások megjelentetését.

Nem is ez volt az első vitatott app, amely megjelent a kínálatban.

Három éve a Boyfriend Makert szexuális zaklatás és pedofília miatt kritizálták. Fél évvel, hogy visszavonták, az App Store-on megjelent egy új verzió, a Boyfriend Maker Plus. Tavaly a Massrootsot távolították el, egy "marijuánás közösségi" appot, amiért az "az illegális drogok és a túlzott alkoholfogyasztást" promotálta.

Előnyben a bűnözők

Az Apple-t már eddig is komolyan támadták, amiért az új mobilszoftvert futtató iPhone-okba nem tudnak betekinteni a hatóságok. A brit titkosszolgálat igazgatója (MI5), Andrew Parker korábban arra figyelmeztetett, az efféle megoldások mérhető előnyhöz juttatják a bűnözőket.