Egy magyar app lesz az orvos jobbkeze

egészség app orvos
Vágólapra másolva!
Egy magyar app segít egészségesen élni: betartani a diétát, szedni a gyógyszert, mérni a vérnyomást, és ezeket az adatokat meg is osztja az orvossal. Végre értelmet nyerhetnek az okosórák is azzal, hogy folyamatosan figyelik, hogyan alszunk, hogyan élünk.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok száma Magyarországon is elérte azt a kritikus tömeget (becslések szerint mintegy 3,5 millió van belőlük itthon), amellyel már el lehet kezdeni a különböző e-szolgáltatások bevezetését.

Ennek nyomán készült el a MeNTA, azaz a Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás, melynek célja, hogy a felhasználó minden, egészségével kapcsolatos információt egy helyen tároljon.

Egy helyen a felhasználó egészségnaplója, a kórelőzmények, a hírek, adatbázisok Forrás: menta.gov.hu

A cél nemcsak az egészség megőrzése, de fejlesztése is:

a jobb orvos-beteg kapcsolat, a könnyebb, gyorsabb mérések, a prevenció, az egyszerű szolgáltatáskereső és a folyamatos, hiteles tájékoztatás.

Végre hasznos lesz az okosóra?

Az app nemcsak a betegségben szenvedőknek, de az egészséges embereknek is hasznos.

Egyre többen használnak mindenféle fitneszpántokat és okosórákat,

hogy a megtett lépéseket, a pulzust mérjék, monitorozzák az alvást, illetve sportolás közben figyeljék értékeiket, teljesítményüket.

Ugyanezen adatokat a naplóban a testtömeggel, vérnyomással, vércukorszinttel, a táplálkozással és gyógyszerezéssel kapcsolatos információkkal együtt lehet vezetni. Az app pedig heti és havi kiértékelést készít, visszajelzést ad.

Láthatjuk a vérvétel eredményét, amit aztán az orvossal is megoszthatunk Forrás: menta.gov.hu

Így sokkal könnyebb egy egészségtervet kidolgozni: legyen szó diétáról, sportolásról, vagy például az olyan népbetegségek kezeléséről, mint a magas vérnyomás és cukorbetegség.

A cél az, hogy az adatokat az ügyfélkapun keresztül az orvossal is meg lehessen majd osztani.

Így a gyógyszerszedés, illetve a szenzorok által naponta mért adatok felhasználhatóak lesznek, ha például kórházba kerülünk, lebetegszünk, és konzultálni kell az orvossal, mentőssel.

Jövőre indul a csodakártya is

Ez a jövőre startoló e-kártyával még egyszerűbbé válhat, hiszen egyebek közt a tb-kártya is egyazon okmányba sűrűsödik majd.

Az igazolványokat egységesítő okirat külön panelen fogja tárolni a korábban személyi igazolványon, útlevélen, adókártyán és tb-kártyán lévő adatokat. Így gyakorlatilag a változás annyi lesz, hogy ezeket egyetlen "csodakártyába" tömörítik bele a kényelem érdekében.

Egy kártyába tömörítik az okmányokat Fotó: Origo

Ha pedig ehhez egy egészségapp is tartozik, akkor például

maga a felhasználó is látja majd, hogy a János-kórházban milyen értékeket adott a vérvétel.

Itt a legközelebbi rendelő!

A szolgáltatáskereső - bárhol is vagyunk Magyarországon - egy térképen megmutatja, hol van a legközelebbi patika vagy orvosi rendelő. A cím mellett az adatbázis tartalmazza a telefonszámokat és e-mail címeket is.

A legközelebbi rendelőt, patikát, kórházat is kikereshetjük Forrás: Origo

Az app

első körben csak kiegészíti az orvos-beteg kapcsolatot,

a hosszú távú cél azonban az, hogy például egy vérnyomásmérés miatt ne kelljen egy héten keresztül mindennap sokat utazni és várakozni, hanem a művelet otthon is végrehajható legyen.

Az app által az ügyfélkapun keresztül pedig az orvoshoz is eljut minden adat. Ezzel nemcsak időt, de pénzt is spórolunk.

A neten keresünk rá

A magyar lakosság, hasonlóan a nemzetközi trendekhez, már jelenleg is az internetet használja információforrásként. Megnézni egy orvost, kikeresni a telefonszámát, utánanézni, hogy melyik szakembert válasszuk, mit jelenthetnek az adott tünetek, mit takarnak a különböző betegségek, hogy lehet őket kezelni: a lista végtelen.

Elég rábökni egy testrészre, megjelenik a tudástár Forrás: Origo

Az appban elérhető tudásbázisban nemcsak betegségkalauz és gyógyszeradatbázis lesz, de betegjogi tájékoztatók, szűrési kampányokról szóló és egyéb tájékozató leírások, térképek. A mobil kamerájával mi magunk is beszkennelhetünk dokumentumokat, illetve

beolvashatjuk például egy gyógyszeresdoboz kódját.

A jövőben külső hírforrásokat is rendelhetünk hozzá, ha szeretjük például egy hírportál cikkeit vagy egy blog bejegyzéseit olvasgatni.

Egy helyen az egész család

A család funkció által több felhasználót is megadhatunk az appon belül, így például a gyerekek vagy idősebb rokonaink adatait is vezethetjük benne. Így elég, ha csak egy okostelefont használó van a családban,

a nagymamának nem feltétlenül kell megtanulnia, mi is ez az app,

és hogyan működik.

Hozzáadhatjuk a nagymamát, majd vezethetjük, milyen gyógyszereket kell szednie Forrás: Origo

A személyes adatok védelme már az e-kártya kapcsán is felvetődött, így a MeNTA app miatt is jogosan merül fel, hogy az összes egészségügyi adatunk, kórelőzményünk mennyire van biztonságban?

Mint a fejlesztők közölték: ezen információkat a jelenleg hatályos, szigorú adatvédelmi irányelvek betartásával tárolják és kezelik, hiszen a központi szolgáltatásokkal is össze kívánják majd kötni az appot.

Az ingyenes alkalmazás mind Androidra, mind iOS-re hamarosan elérhető válik.