Újfajta hajtómű pusztítaná az űrszemetet

Űrszemét, űrkerítés a veszélyes törmelék ellen
Vágólapra másolva!
Hajtóanyaggá alakítaná az űrben keringő szemetet egy új rakétahajtómű. A veszélyes, nagyobb darabokkal Pacman és a lézerek birkóznának meg.
Vágólapra másolva!

Egyedi rakétahajtómű ötletével álltak elő a pekingi Csinghua Egyetem kutatói. A találmány megoldást jelenthetne az űrszemét problémájára.

A hajtómű a keringő hulladékokat begyűjtené, majd hajtóanyaggá alakítaná, így

tisztítaná az űrt, és egyben energiát is termelne.

A terv szerint minden 10 centiméternél kisebb szemetet elkapna, azt összezúzná, majd felmelegítené, így sikerülne lökést generálni.

Űrkerítés a veszélyes törmelék ellen. Forrás: AFP/ESA

Megoldást azonban csak a kisebb darabokra jelenthet. A nagyobb, többkilós tárgyak eltüntetéséhez még mindig a lézerek tűnnek a legjobb megoldásnak.

Az új hajtómű még csak az elmélet szintjén létezik, de a kutatók azon dolgoznak, hogy a gyakorlatba is átültessék. Rengeteg részlet vár még kidolgozásra: bár

a hajtóanyag az űrszemétből készülne,

szükség lenne még egy energiaforrásra.

Elkapni, begyűjteni, pusztítani

A szakemberek jó ideje gondolkodnak azon, hogy miként lehetne az űrszemetet eltávolítani a Föld körüli pályáról, vagy legalább begyűjteni azokat. Ezek ugyanis

hatalmas veszélyt jelentenek a keringő műholdakra és az űrállomásokra is.

Űrszemét lehet akár a műhold lepattogzott borítása, leszakadt részek vagy csak az űrhajósok által elejtett tárgyak. Ezek pár centiméterestől kezdve akár több kilogrammos hulladékok is lehetnek, és 30 ezer kilométeres sebességgel száguldanak az űrben, épp ezért rendkívül veszélyesek.

Pacman megesz mindent

Az eddigi javaslatok főleg lézerek vagy műholdak formájában érkeztek. Svájci kutatók olyan tisztítóműholdon dolgoznak, amely

Pacmanhez hasonlóan bekebelezné a Föld körül keringő űrszemetet,

2018-ban már fel is küldenék a szatellit első verzióját. Egy másik ötlet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerelt lézerek, amelyek ritkítanák az űrszemetet, így a nagyobb darabokkal is megbirkóznának.