Ha már a tévén is Google fut

philips android tv 6510
Szkeptikus vagyok az okostévékkel
Vágólapra másolva!
A Philips androidos lapostévéjével a filmbéli robbanás az egész lakásban villan, ráadásul még appokat is lehet rá telepíteni. Megérkezett álmaink okostévéje?
Vágólapra másolva!

A kereskedők szerint az idei karácsony sztárja az okostelefon mellett a tévé: abból is az okosfunkciós, lehetőleg minél nagyobb képernyővel. A magyarok szép lassan leszoknak a 32 colos alaptévékről, helyette már

legalább 40 colosat választanak,

jómagam is hasonló váltást tervezek.

Egy négyéves okostévém van, de nem az okossága miatt esett rá a választásom. A mai napig szkeptikus vagyok az okostévékkel, soha egyik gyártó termékével sem voltam maradéktalanul elégedett. A sajátomon sem használok a YouTube-on kívül semmilyen alkalmazást.

Szkeptikus vagyok az okostévékkel Forrás: Philips

Nem csoda: eleve kevés az app az okostévékre, és még azok között is sok az olyan, amire valójában semmi szükségünk a hétköznapokban.

Egy kínai Philips

Milyen jó lenne egy tévé, amin ugyanazokat az appokat és játékokat használhatom, amiket a telefonomon is. Rá is kattantam a Google tavalyi bejelentésén az Android TV szoftverre, ami pont ezt ígérte.

Jó egy évet kellett várni rá, hogy itthon is meg lehessen venni a Google szoftverét futtató tévét. Egy középkategóriás, 164 ezer forintba kerülő 40PFH6510 típusú tévén teszteltem le először, hogy mire képes az új platform.

Egy középkategóriás tévén teszteltem, mit tud az Android TV Forrás: Origo

A Philips tévéket egyébként már nem a márkanév holland tulajdonosa, hanem egy TP-Vision nevű kínai társaság gyártja, de

ez látszólag nem jár semmilyen kompromisszummal.

A teszttévé kávája fémből van, a hátlap pedig nem hagyományos fekete, hanem hófehér. A két szélére LED-eket szereltek, ennek fénye az egész tévét beteríti.

Hol vannak a kedvenc appjaim?

A dobozból kivéve csak fel kell csavarozni a tévé talpát, megadni a wifijelszót, a Google-fiókot, néhány apró képi beállítást, és már indulhat is a móka. Magam előtt látom a kedvenc androidos appjaimat a 40 colos óriásképernyőn, hiszen ezt vizionálta a Google.

Hidegzuhanyként ér a felfedezés:

az Android TV-n egyelőre nem lehet dúskálni az appokban, kicsit több, mint 30 darab van –

itt meg is lehet nézni mindet. A menüben a Google Play mellett elérhető a Philips appboltja is, de ez is csak néhány tucattal növeli meg a telepíthető alkalmazások számát.

Kevés nagyon az app – igaz, csak nemrég jelent meg a tévé Forrás: Origo

Elég meglepő, hogy például

a Skype-ot és más csevegőalkalmazást nem találni,

bár ehhez a tévéhez nem is kapható külön webkamera.

Xbox helyett elég a tévé?

Sajnos a legtöbb app érdektelen, a kevésbé fejlett okostévékre is régóta elérhető a YouTube vagy a Spotify. Utóbbihoz ráadásul nem is gyári kliens van, azt ezen a tévén egyedül a Deezer kínál.

Van viszont egy pár jól ismert játék, például az Asphalt 8. A látványos autós játék irányítását kellően lebutították ahhoz, hogy érintőképernyővel és a mobil gyorsulásérzékelőjével működjön.

Nos,

távirányítóval elég rettenetes vezérelni.

Ugyanazokat a nyilakat kell nyomkodni benne, mint amivel a menüben mozgunk. A kép pixeles, időnként be is szaggat. Ez más játékoknál is előfordult. Viszont a Does not Commute felülnézeti autós játék például tisztességesen futott.

Távirányítóval nem egyszerű vezérelni az Asphalt 8 autóját Forrás: Origo

Mint útközben a gyártótól megtudom, gyakorlatilag bármilyen bluetoothos kontrollerrel működik a tévé. Mivel nekem csak vezetékes Xbox-irányítóm van, ezt nem tudtam tesztelni. Pedig még vagy egy tucatnyi játékot kipróbálhattam volna, amelyek távirányítóval nem használhatók, de egyébként futtatja a tévé.

Tény, hogy a kétmagos mobilprocesszortól még nem válik konzollá a Philips okostévé, de arra jó, hogy a gyerek egyszerűbb játékokkal szórakozzon rajta.

A szobában robban a filmbéli bomba

Az appok telepítése kissé lomhább, mint amit a saját középkategóriás mobilomon megszoktam. A beépített 8 gigabájtos háttértárat 64 gigabájtig pendrive-val fel lehet bővíteni. Innen a filmeket is le tudja játszani a tévé, még nyelvet és feliratot is lehet rajta váltani.

Ugyan nem újdonság, de

most volt alkalmam kipróbálni a kizárólag Philips tévéken elérhető háttérfényfunkciót, az Ambilightot.

Mivel a tesztpéldány egy olcsóbb modell, csak a tévé hátlapjának jobb, és bal oldalán vannak LED-ek, húszezer forinttal többért azonban már a tetején is.

A környezet és a látvány alapján változik a fény Forrás: Philips

Ezek nagy fényerejű diódák, amelyek a beállításnak megfelelően egyszerű háttérfényt produkálnak, de akár a képernyőn zajló eseményekre is tudnak reagálni. A sötét jelenetek alatt a háttérfény derengéssé minimalizálódik, a lézerkardos vagy robbanós

akciójeleneteknél viszont az egész szoba fényárban úszik,

még az olcsóbb Ambilighttal is.

Az egész szobát elvakítja az Ambilight Forrás: Origo

Ez a funkció a videojátékoknál is elég látványos. A háttérfény erőssége és reakciói szabadon állíthatók, még a fal színét is képes figyelembe venni, ha azt adjuk meg neki. Viszont azzal számoljunk, hogy ha nem közvetlenül fal vagy bútor közelébe helyezzük a tévét, nem érdemes erre költeni, nem fog érvényesülni a látvány.

Aki meglévő tévéjéhez szeretne hasonlót, vehet egy Lightberryt, de az is több tízezer forintba kerül, és kissé komplikált használni.

ChromeCast is van, de minek?

Az Android TV másik extrája, hogy beépítve tartalmazza a Google Chromecast technológiáját, csak itt Google Castnak nevezik. Ez alapvetően egy apró kütyü, ami "felokosítja" a tévét, amint a HDMI-csatlakozóba bedugtuk. Lényege, hogy a különböző operációs rendszerrel futó okostelefonról, táblagépről és PC-ről

egyszerűen tudunk zenéket, videókat, játékokat nagy képernyőn használni.

Például a tableten kiválasztott YouTube-videók egy gombnyomásra megjelennek a tévén normál méretben, és a lejátszás akkor is folytatódik, ha közben a mobileszközön egészen mást csinálunk.

A tévén mehet a sorozat vagy a film, közben a mobilon tudunk mást csinálni Forrás: Origo

A megoldás jól működött az itthonról hivatalosan nem érhető Netflix online tékával és a BBC iPlayer műsortárával, a magyar szolgáltatások közül pedig a MyTV tévészolgáltatás is alapból kezelte.

A Chromecastot támogató appok esetében még arra sincs szükség, hogy a tévére telepítsük az adott szolgáltatást,

bőven elég, ha az a telefonunkon vagy a táblagépünkön megtalálható.

Itt egy nagyobb lista a Castot támogató appokról.

Egy androidos tévé sem tökéletes

Nem minden működik még tökéletesen ezen az androidos Philips tévén. Például hiába telepítettem a legújabb szoftververziót, a tévén futó appok kizárólag az optikai kimeneten voltak hajlandók hangot továbbítani az erősítőmnek, HDMI-csatlakozón keresztül csak a PC és a médialejátszó hangja szólt.

Néha az is előfordult, hogy a tévére kapcsolt PC képe eltorzult, mert a készülék a filmlejátszásra optimalizált vizuális beállításokat rendelte hozzá. Ilyenkor a menüben mindig újból ki kellett választani, hogy az adott HDMI-n nem médialejátszó, hanem egy számítógép csatlakozik.

Átlagos sikeredett a távirányító. A hátulján billentyűzet Forrás: Origo

Egy 2015-ös okostévéhez képest elég kőkorszaki a távirányító:

ez ugyanis teljesen hétköznapi, mozgásérzékelőt sem tartalmaz. Az alján egy teljes QWERTY-billentyűzet is van, de azon nehézkes gépelni. A kék funkciógombbal előhívható speciális karakterek pedig akkor sem látszanak a billentyűkön, ha az Ambilight bevilágítja a szobát, a gombok ugyanis magukban nem világítanak.

Mivel a távvezérlőben nincs mikrofon, az Android TV beszédfelismerőjének használatához okostelefonra vagy táblagépre kell telepíteni a Philips ingyenes távirányító appját.

Ez egyelőre magyarul nem, de angolul jól ért.

Androidos tévét vegyünk, vagy mást?

Néhány szoftveres hibát leszámítva nem volt panaszunk a Philips tévéjére. A képminőség mind a filmeknél, mind a videojátékoknál rendben van. A Google Android TV-jétől azonban

sokkal többet vártam az előzetes bemutatók alapján.

Még a legolcsóbb androidos okostelefonra vagy táblagépre is rengeteg applikáció érhető el, ez a tévés platformról még hiányzik. Pedig épp a szoftver emelhetné ki a webOS-t futtató LG tévék és a Tizent használó Samsungok közül.

Alig volt jobb az appkínálat, mint a többi tévés platformon Forrás: Origo

Az appkínálat gyakorlatilag csak egy kicsivel jobb a Google tévészoftverén, mint a többi platformon, és az igazat megvallva egyelőre még a kezelőfelület sem sokkal ergonomikusabb azokénál. A Google ugyan állítja, hogy

könnyű a hagyományos Android-alkalmazásokat átalakítani úgy, hogy tévén is működjenek,

de mivel ezek a tévék még csak pár hónapja kaphatók, kevesen törődtek az appfejlesztéssel.

Az, hogy végül melyik lesz a legjobb okostévés platform, nehéz megmondani. A Philips tévé addig is az Ambilight háttérvilágítással tűnik ki a mezőnyből.

A következő cikkben annak járok utána, hogy az idén érdemes-e ultra-HD-tévét vásárolni, vagy túl sok gyerekbetegséggel küzd még a full-HD-nál négyszer nagyobb felbontást kínáló technológia.