Rendőrök kaphatták el a bitcoinalapítót

bitcoin hacker valuta
Vágólapra másolva!
A rendőrök tagadják, hogy a terroristák által is kedvelt bitcoin miatt végeztek házkutatást egy ausztrál férfinál. Pedig az akció nem sokkal az után történt, hogy két lap azt állította: ő lehet a virtuális valuta kitalálója.
Vágólapra másolva!

Megrohamozta az ausztrál rendőrség annak a Craig Steven Wright nevű férfinak a házát, aki több informatikai lap szerint is a bitcoin virtuális valuta megalkotója lehet. Az esetről szemtanúk számoltak be.

Az ausztrál szövetségi hatóságok tagadják, hogy az akciónak köze volt a bitcoinhoz. Közleményük szerint az adóhatóság kérésére látogatták meg a vállalkozót. Az ajtót zárszerelő nyitotta ki, ott benn nem találtak senkit.

A cikkek után razziáztak

A gyanúsítottnak két cége is van Ausztráliában, a DeMorgan és Panopticrypt Pty.

LinkedIn profilja alapján a DeMorgan "alternatív valutával" foglalkozik.

Wright volt az egyébként, aki tavaly bejelentette: szeretné megalapítani a világ első bitcoinbankját.

Házát nem sokkal az után kutatták át, hogy a Wired és a Gizmodo techportálok oknyomozó cikket közöltek arról, hogy nagy valószínűséggel ő lehet a Nakamoto Szatosi néven emlegetett bitcoinalapító.

Mindent átkutattak Wrightnál Forrás: David Gray / Reuters

A két lap kiszivárgott e-mailek, dokumentumok és webes archívumok alapján jutott arra a következtetésre, hogy ő az eddigi legvalószínűbb gyanúsított.

- írta a Wired.

A bitcoinrejtély

A sajtó fantáziáját már régóta izgatja, hogy ki alkotta meg a kriptopénzt. A legenda csak úgy szól, hogy 2008-ban egy Nakamoto Szatosi néven emlegetett programozó (vagy egy szervezet) megírta a bitcoin algoritmusát, majd azt 2009-ben közzétette nyílt forráskódú programként.

Az eddigi nyomozások mind zátonyra futottak, a többi gyanúsítottal rendre melléfogtak.

A bitcoin csak virtuálisan létezik, egy P2P alapú, anonim virtuális fizetőeszközről van szó, amely minden államtól és pénzintézettől független. A bankárok feladatát a bitcoint használók számítógépén futó bonyolult programok végzik.

Hullámzó árfolyam és népszerűség

A bitcoin népszerűsége hat évvel ezelőtti indulása óta árfolyamához hasonlóan hullámzik. Egy bitcoin szerdán közép-európai idő szerint a késő délutáni órákban 419 dollárt, azaz kicsit több mint 120 ezer forintot ért a Bitstampen.

Mivel a kriptovalutának nincs kibocsátója, nem tartozik egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályai - hívta fel a figyelmet februárban a magyar jegybank is.

A bitcoin az elmúlt években rossz hírre tett szert,

sok esetben használták bűnszervezetek pénzügyeinek lebonyolítására.

Ezért egyre több város és ország próbálja szabályozni a használatát - vegyes sikerekkel.

Ausztráliában a nagyobb bankok idén szeptemberben jelentették be, hogy megszüntetik a bitcoint kibocsátó cégek számláit a pénzmosás és a terrorizmus ellen irányuló szigorúbb törvények miatt. Idén kiderült az is, hogy az Iszlám Állam is használja a virtuális valutát.