Elavult lesz minden PC, ha megjelenik a Google kvantumgépe

d-wave nasa google
Így néz ki a kvantumgép.
Vágólapra másolva!
Bemutatta hatalmas, fekete szuperdobozát a Google és a NASA: a két éve vásárolt kvantumgép már százmilliószor gyorsabban végez el egy optimalizálási feladatot, mint hagyományos társai. 
Vágólapra másolva!

Megmutatta kvantumszámítógépét a Google, amelyre az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA), és az Egyetemi Űrkutatási Szövetséggel (USRA) együtt ruházott be még két éve. A gép jelenleg a kaliforniai Ames Kutatóközpontban van.

Százmilliószor gyorsabb

Bár a fekete óriáskocka tavaly még csalódást okozott. Alapvetően nem képes nagyobb sebességre, mint a hagyományos számítógépek, és csupán egyetlen feladatot sikerült rövidebb idő alatt megoldania mint klasszikus társainak - azt viszont 3600-szor gyorsabban.

A most prezentált eredmények alapján a D-Wave 2X százmilliószor gyorsabban oldott meg egy optimalizálási feladatot, mint egy hagyományos, egy maggal rendelkező gép.

- mondta Hartmut Neven, a Google vezető mérnöke. Ez a sebesség viszont csak akkor érvényes, ha optimalizálási feladatokról van szó. Azaz olyan feladatoknál, ahol elképesztően sok kombinációval kell dolgozni.

Így néz ki a kvantumgép. Forrás: NASA

A Google a mesterséges intelligencia fejlesztésben tervezi felhasználni a gépet, a NASA pedig abban bízik, hogy a technológia az űrkutatással kapcsolatos szimulációkban segíthet.

Hogyan működik?

A kvantum-számítástechnikában a bitek megfelelői az úgynevezett qubitek. Egy qubit értéke lehet igen vagy nem, de felvehet olyan úgynevezett szuperpozíciót is, amelyben egyszerre van mindkét állapotban. Ez egy csapásra megsokszorozza a számítási kapacitást. A kvantumgép a szuperpozíciós lehetőség miatt ugyanis

nem egymás után végzi a számításokat, hanem mindet egyszerre.

Ezek a gépek alapvetően teljesen más problémák megoldására alkalmazhatóak, olyanokra, amelyeket a hagyományos számítógépek képtelenek - belátható idő alatt - megoldani. Ez viszont azzal is együtt jár, hogy nem képesek olyan feladatok megoldására, amelyeket elődeik már most is megbízhatóan végrehajtanak.