Túl lassan reagált a Facebook a terrortámadásra

Molenbeek brüsszeli kerület, Brüsszel, terror, merényletBELGAHOTNEWS TERRORISME TERRORISM PARIS PARIJS SQUARE FORMAT
20151116 - BRUSSELS, BELGIUM: Special forces pictured working to enter a house in the Delaunoystraat - Rue Delaunoy in Sint-Jans-Molenbeek / Molenbeek-Saint-Jean, Brussels on Monday 16 November 2015. During the weekend searches were carried out and multiple people were arrested in relation to Friday's terrorist attacks in Paris. Several terrorist attacks in Paris, France, have left at least 129 dead and 350 injured. Most people were killed during a concert in venue Bataclan, the other targets were a restaurant and a soccer game. The attacks have been claimed by Islamic State. BELGA PHOTO DIRK WAEM
Vágólapra másolva!
Reagált a Facebook azon kritikákra, miszerint túl lassan távolították el a terrorizmust, és az azt támogató tartalmakat a közösségi oldalról. Szerintük teljes gőzzel dolgoztak a párizsi támadás után, több ezer felhasználó viszont máshogy látja ezt.
Vágólapra másolva!

Hivatalos közleményben reagált a Facebook azon vádakra, miszerint nem távolították el elég gyorsan a terrorizmust támogató tartalmakat a közösségi oldalról. Mint fogalmaztak:

A termékmenedszer szerint egy profi csapat dolgozik azon, hogy a számos nyelven publikált tartalmakat felülvizsgálják. A terrorizmussal kapcsolatos jelentések pedig mindig is elsőbbséget élveztek. Monika Bickert szerint minden olyan fiókot, csoportot és tartalmat eltávolítanak, ami ezzel kapcsolatos.

Éjjel-nappal dolgoztak

"Ha pedig bármilyen katasztrófa, támadás, vagy egyéb jelentős esemény történik a világon, átszervezzük a csapatot, és ha szükséges, plusz kollégákat hívunk be, hogy a sértő, nem-oda-illő tartalmakra gyorsan tudjunk reagálni."

A Safety Check funkcióval bárki ellenőrizhette, ismerősei jól vannak-e Forrás: Origo

Mint közölte: a 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadást követően azonnal felvették a kapcsolatot civil szervezetekkel, a média és a kormány képviselőivel, hogy a legfrissebb információk alapján felkészülhessenek.

"Munkatársaink, különösen

a francia nyelvet beszélők éjjel-nappal dolgoztak

azon, hogy a közösségtől érkező jelentéseket azonnal feldolgozzák."

Túl lassan reagáltak

Többezer felhasználó nem ért egyet Bickerttel. Több mint 135 ezren írták alá a Change.org petícióját, miszerint a Facebook nem reagált elég gyorsan, és nem távolította el a párizsi támadásban résztvevő terroristákat támogató bejegyzéseket.

A tragédiát követő órákban az Iszlám Állam botjai 5 percenként küldtek egy üzenetet, melyben felelősséget vállaltak a támadás végrehajtásáért, és

a bataclani mészárlás helyszínén készült képekkel éltették a "büszke oroszlánokat"

(az öngyilkos merénylőket), félelmet keltettek, illetve dzsihádista propaganda videókat osztottak meg.

Mik azok a botok?

Automatikus működésre tervezett program, amely folyamatosan végrehajtja a kiadott parancsot, anélkül, hogy ahhoz emberi beavatkozásra lenne szükség. Két éve fordult elő első alkalommal, hogy az embert hamisító gépek már több adatforgalmat generáltak, mint maguk a humán internetezők. Használhatják őket spammelésre, kibertámadás végrehajtására, de akár olyan bejegyzések írására, és posztolására is, mint a terroristapropaganda.

A Facebook ugyan végül eltávolította ezeket, a petíció szerzője szerint azonban ez a folyamat túl sokáig tartott. Olyan fejlett technológiát használnak, mellyel pillanatok alatt beazonosítják, és törlik a pornográf tartalmakat - mondta Julie Guilbault. "Mégis, amikor terrorizmusról van szó, illetve félelemkeltő felvételekről: csak némi késedelemmel sikerül eltüntetni azt."

A nép hangja?

A Facebook képviselője megjegyezte, a felhasználók sokszor jó szándékkal osztanak meg erőszakos tartalmakat, mert például

így kívánják felhívni a figyelmet egy eseményre, amely kívül esik a sajtó kameráinak látószögén.

"Teret adunk ezen embereknek. Így indokolt esetben megengedjük, hogy olyan eseményekről beszéljenek, képeket posztoljanak, mint a párizsi támadás, vagy a szíriai háború. Mindezt csak akkor, ha a cél a figyelemfelhívás, ha egyértelműen elítélik az erőszakot, és nem támogatják azt."