Túl lassan reagált a Facebook a terrortámadásra

2015.12.10. 13:34

Reagált a Facebook azon kritikákra, miszerint túl lassan távolították el a terrorizmust, és az azt támogató tartalmakat a közösségi oldalról. Szerintük teljes gőzzel dolgoztak a párizsi támadás után, több ezer felhasználó viszont máshogy látja ezt.

Hivatalos közleményben reagált a Facebook azon vádakra, miszerint nem távolították el elég gyorsan a terrorizmust támogató tartalmakat a közösségi oldalról. Mint fogalmaztak: Terroristáknak, terroristapropagandának nincs helye a portálon."

A termékmenedszer szerint egy profi csapat dolgozik azon, hogy a számos nyelven publikált tartalmakat felülvizsgálják. A terrorizmussal kapcsolatos jelentések pedig mindig is elsőbbséget élveztek. Monika Bickert szerint minden olyan fiókot, csoportot és tartalmat eltávolítanak, ami ezzel kapcsolatos.

Éjjel-nappal dolgoztak

"Ha pedig bármilyen katasztrófa, támadás, vagy egyéb jelentős esemény történik a világon, átszervezzük a csapatot, és ha szükséges, plusz kollégákat hívunk be, hogy a sértő, nem-oda-illő tartalmakra gyorsan tudjunk reagálni."

A Safety Check funkcióval bárki ellenőrizhette, ismerősei jól vannak-eForrás: Origo

Mint közölte: a 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadást követően azonnal felvették a kapcsolatot civil szervezetekkel, a média és a kormány képviselőivel, hogy a legfrissebb információk alapján felkészülhessenek.

"Munkatársaink, különösen a francia nyelvet beszélők éjjel-nappal dolgoztak azon, hogy a közösségtől érkező jelentéseket azonnal feldolgozzák."

Túl lassan reagáltak

Többezer felhasználó nem ért egyet Bickerttel. Több mint 135 ezren írták alá a Change.org petícióját, miszerint a Facebook nem reagált elég gyorsan, és nem távolította el a párizsi támadásban résztvevő terroristákat támogató bejegyzéseket.

A tragédiát követő órákban az Iszlám Állam botjai 5 percenként küldtek egy üzenetet, melyben felelősséget vállaltak a támadás végrehajtásáért, és a bataclani mészárlás helyszínén készült képekkel éltették a "büszke oroszlánokat" (az öngyilkos merénylőket), félelmet keltettek, illetve dzsihádista propaganda videókat osztottak meg.

Mik azok a botok?
Automatikus működésre tervezett program, amely folyamatosan végrehajtja a kiadott parancsot, anélkül, hogy ahhoz emberi beavatkozásra lenne szükség. Két éve fordult elő első alkalommal, hogy az embert hamisító gépek már több adatforgalmat generáltak, mint maguk a humán internetezők. Használhatják őket spammelésre, kibertámadás végrehajtására, de akár olyan bejegyzések írására, és posztolására is, mint a terroristapropaganda.

A Facebook ugyan végül eltávolította ezeket, a petíció szerzője szerint azonban ez a folyamat túl sokáig tartott. Olyan fejlett technológiát használnak, mellyel pillanatok alatt beazonosítják, és törlik a pornográf tartalmakat - mondta Julie Guilbault. "Mégis, amikor terrorizmusról van szó, illetve félelemkeltő felvételekről: csak némi késedelemmel sikerül eltüntetni azt."

A nép hangja?

A Facebook képviselője megjegyezte, a felhasználók sokszor jó szándékkal osztanak meg erőszakos tartalmakat, mert például így kívánják felhívni a figyelmet egy eseményre, amely kívül esik a sajtó kameráinak látószögén.

"Teret adunk ezen embereknek. Így indokolt esetben megengedjük, hogy olyan eseményekről beszéljenek, képeket posztoljanak, mint a párizsi támadás, vagy a szíriai háború. Mindezt csak akkor, ha a cél a figyelemfelhívás, ha egyértelműen elítélik az erőszakot, és nem támogatják azt."

A terrorizmus és a Facebook: