Ennyi mindent még nem látott felrobbanni

just cause 3 gif
Vágólapra másolva!
A Just Cause 3 nem próbálja álszent módon leplezni célját: az első perctől csak az ösztönös pusztítási vágyat akarja kiszolgálni. Részben sikerrel jár, az őrült rombolás egy ideig pokoli szórakoztató tud lenni - főleg egy karácsony előtti hosszú vásárlás után.
Vágólapra másolva!

Hozzákötöm a rakétákat az autóhoz, beszállok, és teljes gázzal a benzinkút felé hajtok. Kiugrom a mozgó járműből, és tüzet nyitok a hozzárögzített rakétákra, majd a kocsi elszabadult üstökösként csapódik bele a benzinkútba. Tűzijátékként pattogó robbanás zárja a mutatványt, lángok borítanak be mindent, mi pedig elégedetten nézzük az általunk okozott őrületes pusztítást.

Miért? Csak mert.

A Just Cause videojátéknak ez a két szó az alapelve, elvégre a címe is éppen ezt jelenti. Őrületes pusztítás, azért mert csak. Persze, nem ez a legelmésebb szórakozás, de az ilyen robbanások láttán nem lehet vitatkozni az eredménnyel.

Eszelős akcióban nem lesz hiány Forrás: Square Enix

Szó se róla: a Just Cause-ban nem az a cél, hogy minél több embert öljünk meg, az emberi ellenfelek jelenléte gyakorlatilag mellékes. A cél a totális káosz, a lehető leglátványosabb pusztítás véghezvitele. Persze a kérdés az: ennyi elég?

Bugyuta történet

A Just Cause 3 egyszerűsége ellenére rendelkezik történettel, de azért nem nevezhető a játék legnagyobb erősségének. Főszereplőnk az előző részekből megismert Rico Rodriguez. Egy lázadó, aki a kitalált, Medici nevű diktatórikus állam elnyomó vezetőjét próbálja megállítani.

A sztori soha nem volt a sorozat kiemelkedő eleme, de a harmadik rész talán minden eddiginél jobban alulmúlta az elvártakat, és most már tényleg csak

épp annyit szabad remélni, amit egy filmcsatorna hajnali műsorsávjában kaphatunk.

Az a szerencse, hogy mivel a történet nem lényeges, az előzmények ismerete sem szükséges. Nyugodtan nekikezdhetünk úgy a játéknak, hogy korábban fogalmunk sem volt, mi az a Just Cause.

A kocsikkal is őrült mutatványokat lehet összehozni Forrás: Origo

Ettől függetlenül a sztori mód nem rossz, élvezetes küldetéseket kell teljesíteni. A változatos tűzharcoktól kezdve a különféle üldözéseken át a fél világ felrobbantásáig mindenfélét kell csinálni. Sajnálatos módon ez sem tart sokáig:

a teljes történet mindössze 14-15 óra alatt végigvihető,

ami ugyan a 4-5 órás Call of Dutykhoz képest nem rossz, de egy ilyen nyitott világú játéktól picit kevés.

A szoftverben persze számos apró mellékküldetés és kihívás található, ezekkel együtt már bő 40 órát kifacsarhatunk belőle. Már ha akarunk: a határtalan pusztítás egy ideig iszonyatosan szórakoztató tud lenni, de pár óra után már unalmasnak és önismétlőnek hat.

Csodálatos sziget

Nem csak lövöldözésből áll a Just Cause játékmenete, sőt, az a másodlagos - inkább a robbanószerek használatára és a különböző lehetetlen akrobatikus mutatványokra van kihegyezve. A lőfegyverek amolyan kötelező elemként vannak csak jelen.

C4-es robbanóanyag, kifeszíthető drótkötél és robbanó hordók:

ezek lesznek a legjobb barátaink egy óriási, bejárható szigeten. Ami egyébként tényleg óriási és tényleg gyönyörű, de a pusztításon kívül ez sem kínál többet.

A helyszín nemcsak óriási, de gyönyörű is Forrás: Origo

A járműkezelés és a versenyzés közel sem elég izgalmas ahhoz, hogy túl sokat időzzünk vele, és ezt a fejlesztők is érezték. A hasonlóan nagy játékterű Batman: Arkham Knightban a változatos helyszínek változatos játékmenetet is kínáltak, ám itt

a legtöbb helyen ugyanaz az őrjöngés a repertoár.

Kár érte. Ugyanis csodálatos részletességgel lett kidolgozva Medici mediterrán szigetvilága, az óceántól kezdve egészen a hegységekig. A karakterkidolgozások nem túl kiemelkedőek a mai "moziszerű" játékok világában, de amikor ilyen tájkép és ilyen parádés robbanások tárulnak az ember szeme elé, ez vajmi keveset számít.

Szórakoztat, de nem sokáig

Bármilyen öncélú, nem lehet tagadni: nagyon szórakoztató tud lenni a Just Cause 3. A maga teljesen egyszerű és letagadhatatlanul barbár stílusában annyira el tudja varázsolni a játékost pár órára, hogy arról is megfeledkezünk,

a történetet akár negyedikesek is írhatták volna.

Ettől függetlenül eljön az idő, mikor a primitív pusztítás unalmassá válik, méghozzá valószínűleg a tizedik óra előtt.

Rövid időre bármikor szívesen elővesszük majd a játékot Forrás: Origo

Néhanapján élvezetes egy-egy hatásos tűzijáték vagy némi autós üldözés, hasonlóan, ahogy a Grand Theft Auto V is újra meg újra képes szórakoztatni minket. Csak míg a Grand Theft Auto a sokadik elővétel után is többórás szórakozást tud kínálni, a Just Cause 3 egy idő után már csak tízperceset.

Semmi másra nem való ez a játék, mint kiengedni a fáradt gőzt egy hosszú nap után egy óriási szigeten, ahol azt rombolunk le, amit akarunk.