Ehhez a lakáshoz már kelleni fog a gyors net

microsoft hololens játék game
Vágólapra másolva!
Ha automatizáltan csökkenthető a rezsi, az nekünk csak jó. A gépek kommunikációjához viszont sávszélesség is kell, anélkül nem megy. Az okosotthonos koncepciók mellett a háttérben zajlik az 5G előtti út kikövezése is.
Vágólapra másolva!

Látja, hogy elindultam a munkahelyről. Elcsavarodik a gomb, a fűtés beindul. Az emeleten halk morajlás hallatszik: zúg a mosógép is. Még két sarkot sem haladok, amikor a térképen megjelenik egy figyelmeztetés: ez lesz hazáig az utolsó bolt, ami még nyitva van, és

a hűtő bizony szólt, hogy se tej, se joghurt.

Megnézem a listát, az esti vacsihoz sem árt pár hozzávalót beszerezni, lekanyarodom.

A gyors kitérő után gyorsan hazaérek. Beállok a parkolóba, töltőre teszem az autót, majd irány a lift, és az ötödik emelet. Mikor belépek kellemes meleg fogad, ki gondolná, hogy itt nap közben 16 fok volt.

A zsákmánnyal megtöltöm a hütőt, az értékek felkúsznak a kijelzőn. A zsebemben rezzen a telefon, nicsak, az ajtó nem lett jól bezárva, s mintha az emeleti teraszajtó is nyitva lenne. Gyorsan ellenőrzöm, mielőtt

megjelenik egy kommandó teljes felszereléssel.

Léptemet kamerák követik, egészen addig le nem állnak, míg azt az utasítást nem adom. Ha már fenn vagyok, az épp elkészült mosást is kidobom, hátha megszárad hétvégére a ruha.

Pár perccel később ismét a konyhában, azon agyalok, mit lehetne a kedvenc paprikájából alkotni. A kamera elé emelem, majd hangosan megkérdem:

A szenzor beolvassa a paprikát, kielemzi, kidobja a találatot a kereső: "cayenne", majd a hangparancs alapján fut tovább a rendszer. Rögtön ki is dob rengeteg receptet a lapképernyőn. Pár pötyögés, kalibrálás, és már mutatja is, hogy az itthon lévő alapanyagokból egy kezdő mit tud alkotni.

Videós segítséget kérek: első pont, vágjuk fel a hagymát, tegyük fel a serpenyőt az elektromos lapra némi zsíradékkal.

A szakács velem együtt csinálja a képen.

Felteszem az első lábast, de villog a tűzhely: inkább wokot ajánl a zöldséges egyveleghez. Kicserélem, rögtön zöldre is vált a lámpa.

Vacsora után csörög a telefon: a falon lévő digitális képkeretektől kezdve az összes kijelzőn anya képe jelenik meg. A nappaliba slattyogok, és a tablettel felveszem a netes hívást. A hangszórón megszólal a hangja, hazaért a vidéki rokonlátogatásról, megmutatná a képeket. Míg a mellettem lévő keretben megmarad a videobeszélgetés képe, a tévén már sorra záporoznak a fotók a kisházról, a havas tájról, és az unokatesókról.

A hívásnak alig lesz vége, a cég kínai munkatársai keresnek, náluk most van reggel, látták az üzenetem. Felveszem: két mosolygós arc jelenik meg a kijelzőn, találtak megoldást a fejlesztésre. A kép elé tartják, a szenzorok dolgoznak,

fél perc se, és már a gépemen a szkennelt változat.

Három ujjal mozgatva forgatom körbe, érdekes elgondolás, egyeztetek a főnökkel, és magyar idő szerint reggel 8-kor folytatjuk a beszélgetést. Az online naptárban meg is jelenik mindenkinek egy emlékeztető: telefon nyolckor, Lee-vel és Chenggel.

Lefekvés előtt még csekkolom az időjárást, meg a híreket, majd kilövöm a tévét. A riasztó gombját átlövöm a mobilon: a földszinten ha mozgást érzékel, szóljon. Bedőlök az ágyba, az ébresztő automatikusan kelt reggel hatkor, plusz-mínusz tíz perc. Ha az érzékelők még azt látják, mélyen alszom,

ne egy rémálomba szóljon bele a vekker fülsüketítő hangja,

hagyjon magamtól ébredni, kellemesen kelni.

A közeli jövő

Futurisztikusan hangzik, de egyáltalán nem az. Akár az olyan cégek, mint a Microsoft, és a redmondi fejlesztési központja, akár a nagy telekommunikációs cégek: mind hasonló fejlesztésekben gondolkodnak.

Okosotthonos megoldásokat adni a felhasználók kezébe - akár már jövőre.

A koncepció lényege az automatizálás, gyorsabb és egyszerűbb kommunikáció, jobb biztonság, szenzorokkal szerelni fel minket, és a gépeinket, legyen az a sütő, a mosógép, vagy csak egy lámpa, ezzel pedig nem utolsó sorban az energiahatékonyság növelése.

Kraft kell hozzá

Ehhez azonban szükség van némi sávszélességre. A jelenlegi 4G-hálózat a jövőre, és 2016 után érkező fejlesztéseket szépen ki fogja nőni. Ahogy szöveges üzenetről, és hanghívásokról átálltunk mobilos netezésre, képküldésre és online csevegésre, jövőre érkeznek a virtuális és kiterjesztett valóság eszközök.

A HoloLens sisakkal egyszerre látszik valóság, és a virtuális környezet Forrás: Microsoft

Ezen sisakokkal az online térben tudunk majd mozizni, játszani, de akár beszélgetni is. Hogy ez a hatalmas adatcsomag akadás, és lassulás nélkül átjusson a másik felhasználó(k)hoz, tovább kell lépni a hálózatfejlesztésben is.

És akkor még egy szót sem szóltunk arról, hogy nem csak mi, de

az egyre gyarapodó kütyühadsereg is egymással fog kommunikálni.

Ahogy az autó jelezte, hogy elindultam a munkahelyről, a hűtő pedig, hogy elfogyott a tej, s jött az értesítés a mobilra a közeli boltról: már legalább 3 eszköz küldött egymásnak információt.

Ezért kell az 5G

A háttérben folyik a lobbi, és persze a fejlesztések az újabb gé, azaz az 5G milyenségéről. A hálózatra kapcsolt kütyük (dolgok internete, IoT), a keletkező hatalmas adatmennyiség feldolgozása, kielemzése (big data), a gépek közötti kommunikáció (M2M), legyen az egy autó, egy drón, egy virtuális sisak, egy hologram szemüveg, vagy csak a kamera, és lámpa a lakásban - ezek működésében, összeköttetésében fog segédkezni.

A tervek szerint 2018-ra be is mutatkozik az újgenerációs mobilinternet,

s az eddigi tapasztalatok alapján pár év alatt sok helyen ki fog épülni. Laboratóriumi körülmények között már sikerült adatátviteli rekordot felállítani. Egy ultra-HD, 100 gigabájtos filmet mindössze egy másodperc alatt töltöttek le. Így egy magasfelbontású, 3D-s felvétel is szaggatás nélkül jön majd le a virtuális sisakba.

Modern rezsicsökkentés

A legtöbb cég szép fokozatosan fogja bevezetni okosotthonos megoldásait: az egész szakma kísérletezik még, hogy mire is van igazán szüksége első körben a felhasználóknak.

Míg az Egyesült Államokban inkább a biztonságon van a hangsúly: a kamerák, riasztók, ajtóba szerelt szenzorok népszerűek, mint amilyenek például a D-Link megoldásai, addig Németországban és Európában az energiahatékonyság fontosabb.

A Google Nest rendszerével nem csak a fűtés, de minden más gép is irányítható Forrás: AFP/George Frey

Olyan megoldást keresnek az emberek, amivel csökkenthető a rezsi. Az okoskapcsolókkal távolról is ki- és bekapcsolható egy lámpa, így nem fogyaszt felesleges áramot. Míg

a fűtésszabályozó automatikusan be tudja ideális szintre kalibrálni a hőmérsékletet a lakásban,

így amíg nem vagyunk otthon, addig csökken, ahonnan nem lesz nagy megerőltetés (és fogyasztás) kellemesre visszamelegíteni akár egy óra alatt a szobákat.

Jövőre izgalmas fejlesztések érkeznek, meglátjuk, mi lesz a nagy sláger: a VR mellett be tud futni majd az okosotthon ötlete is?

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatja. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.