Öt alkalmazás, ami 4G-vel az igazi

mobil okostelefon autó fuvarozás utazás uber wundercar oszkát telekocsi blablacar
The Uber smartphone app, used to book taxis using its service, is pictured over a parking lot as auto-rickshaws (background) ply a road in the Indian capital New Delhi on December 7, 2014. An Uber taxi driver allegedly raped a 25-year-old passenger in the Indian capital before threatening to kill her, police said December 7, in a blow to the company's safety-conscious image. AFP PHOTO/TENGKU BAHAR
Vágólapra másolva!
Gyorsabb, jobb minőségű tartalmakat nézhetünk vele, és szinte már bárhonnan elérhető – ezt ígéri a 4G. De mit sem ér az új generációs mobilnet, ha nem tudjuk azt kihasználni. Összeállításunkban bemutatunk pár olyan appot, ami 4G-vel a legjobb.
Vágólapra másolva!

Mobilnetet jellemzően akkor használunk, ha úton vagyunk, és éppen nincs a közelben wifi. Gyorsan elolvasunk pár hírt, elolvassuk az emaileket, felnézünk a Facebookra, esetleg lejátszunk egy vicces videót, amit láttunk a hírfolyamban. Ezek javarészt egyszerűbb, szöveges és alacsony minőségű videós tartalmak.

Kevésbé jellemző azonban, hogy

komplett filmeket, sorozatokat indítsunk el a metrón tableten,

mert félő, hogy nem birkózna meg vele a netkapcsolat.

Az online közvetített HD-videók, a valósidejű videóhívások, vagy többjátékos online mobiljátékok már nagy sávszélességet igényelnek, amit jelenleg a negyedik generációs mobilnet, a 4G tud kielégíteni.

Azonban nem csak letölteni, de feltölteni is gyorsabban lehet ilyen kapcsolattal: például a nyaraláson készített nagyméretű fotókat, és a videóat. Ez főleg azok számára hasznos, akik többedmagukkal bonyolítanának csoportos videohívásokat, vagy nagyméretű fájlokat tárolnak felhőtárhelyen.

Összeállításunkban öt olyan alkalmazást mutatunk be, amelyek a 4G előnyeit kihasználva jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak.

Netflix, a legnépszerűbb sorozatokért

A Netflix nevű szolgáltatás valós időben sugározza a filmeket, és a sorozatokat az okoseszközökre. Az ilyen streaming szolgáltatások lényege, hogy

nem kell letölteni a teljes filmet telefonra vagy táblagépre, azok interneten keresztül instant nézhetőek.

Forrás: itunes.apple.com

Épp ezért elég sok sávszélességet igényelnek. Mobilvideózni jó minőségben azonban csak 4G-hálózattal, vagy jó minőségű wifivel lehet. Így akár élő focimeccs közvetítéseket is figyelemmel lehet követni akadozás, vagy ugrálás nélkül, autóban vagy utazás közben. A fix havi előfizetési díjért cserébe több ezer mozifilm és sorozat közül válogathatunk korlátlanul.

A szolgáltatás hivatalosan nem érhető el Magyarországon, de a jelek szerint a közeljövőben hozzánk is megérkezik.

Letölthető

- Google Play
- App Store
Típus: havidíjas

TVGO, ha magyar adókra kíváncsi

Ha kimondottan magyar sorozatokat és tévéműsorokat néznénk, szemezhetünk a hazai streaming szolgáltatások közül is. Ilyenek például a TVGO, a Vodafone Red, vagy a Telenor MyTV.

Ezeket az appokat bárki ingyen letöltheti a telefonjára. Így ha van tévéelőfizetés is,

több mint 40 csatorna adásai közül választhatunk,

ezeket így nem csak a televízió képernyőjén, hanem a mobilon és a tableten is nézhetjük.

Salt ügynök mellett a magyar népmesék is megférnek. Forrás: Origo

Előfizetés nélkül is lehet azonban kölcsönözni az egészestés mozifilmek közül, amelyekhez darabáron juthatunk hozzá. Ennek feltétele a folyamatos szélessávú internetkapcsolat, és ahogyan a Netflix esetében is, 4G-s mobilnettel lehet legegyszerűbben akadásmentesen, és jó minőségben élvezni a közvetítéseket - ha nincs wifi.

Letölthető

- Google Play
- App Store
Típus: előfizetéses, darabáras

Spotify, a zenerajongók kedvence

A zenék tárolása rengeteg helyet foglal, ha egy igazi zenerajongóról van szó. Az online streaming szolgáltatások előnye, hogy interneten keresztül hallgathatjuk az általunk összeállított, ízlésünkhöz illő dalokat. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás a Spotify, amely ingyenes és prémium csomagot is kínál.

Forrás: Origo

Fix havidíjért cserébe nem csak korlátlan zenehallgatást kapnak a felhasználók, de egyben hozzájutnak a kitűnő minőségű streameléshez is, ami viszont nagyobb adatforgalommal jár. A 4G-vel pedig

a kitűnő minőségű zene is elérhetővé válik.

Letölthető

- Google Play
- App Store
Típus: előfizetéses és ingyenes csomag

Waze, ha el akarja kerülni a dugókat

A Waze egy olyan navigációs alkalmazás, amellyel nem csak az optimális útvonalat nézhetjük meg, de azt is, hogy hol vár ránk egy kellemetlen dugó, vagy közúti baleset. Ezeket az információkat maguk a felhasználók töltik fel az adatbázisba. 4G-vel ezen adatokat autózás közben tölthetjük be, és

valós időben kapjuk a legfrissebb infókat arról, hogy melyik sarkon van baleset,

dugó, átépítés, ellenőrzés, és milyen alternatív útvonalon kerüljük el.

Forrás: Origo

A Waze használata ingyenes, de mivel folyamatosan online kapcsolatban kell lenni, sok adatforgalmat generál használat közben.

Letölthető

- Google Play
- App Store
Típus: ingyenes

Skype, Skype Qik – a video nagyágyúi

A videohívásokról akkor sem kell lemondanunk, ha épp nem a laptop előtt ülünk egy webkamerával. Akár már okostelefonról vagy táblagépről is kezdeményezhetünk videohívást, és konferenciabeszélgetést, egyszerre több résztvevővel. Ahhoz viszont, hogy oda-vissza menjen a kép, nem árt a 4G.

Forrás: Google Play Store

A Skype az egyik legnépszerűbb olyan csevegőapp, amellyel egyszerre több emberrel beszélgethetünk videóközvetítésen keresztül.

Kimondottan a videós tartalmakra fókuszál az app kistestvére: a Skype Qik. Ezzel hosszabb videoklipeket küldhetünk a partnereknek, de a beépített Giphy könyvtárnak köszönhetően gifeket is.

Letölthető

- Google Play
- App Store
Típus: ingyenes

+1: Dropbox, a felhős tárolásért

A népszerű fájlmegosztó és tároló 2,5 gigabájt tárhelyet kínál teljesen ingyen. Ide bármilyen típusú fájlt feltölthetünk, legyen az dokumentum, videó, vagy kép. Egyik hasznos funkciója az automatikus mentés, ami az okostelefonon készült képeket, videókat rögtön feltölti a felhőtárhelyre,

így gyakorlatilag folyamatosan biztonsági mentést készít.

4G-s kapcsolattal sokkal gyorsabban, és észrevétlenül kerülnek fel a nagyméretű fájlok az online tárba.

Letölthető

- Google Play
- App Store
Típus: ingyenes és fizetős prémium csomag

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatja. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.