Ez várja otthon, ha vesz egy ultra-HD tévét

philips uhd tévé teszt
Vágólapra másolva!
Az idén már az óriásfelbontású csodatévék is elérhető áron kaphatók. Gyönyörűen mutatnak a boltokban, de vajon otthon, a valós körülmények között is megállják a helyüket?
Vágólapra másolva!

A 3D-tévék már lecsengtek, nem okos tévét már alig lehet kapni, a gyártók legújabb fegyvere az ultra-HD felbontású képernyő.

  • egy hagyományos DVD felbontása: ~ 0,4 millió pixel
  • HD-ready tévé: ~ 1 millió pixel
  • full-HD tévé: ~ 2 millió pixel
  • ultra-HD tévé: ~ 8 millió pixel

Soha korábban nem volt ilyen hatalmas ugrás a képernyő felbontásában. Bár olcsó ultra-HD-s tévé már tavaly is járt nálam, akkor még konkrétan semmilyen lejátszható műsort nem találtam hozzá. Magyar tévécsatorna továbbra sem érhető el ilyen minőségben, de még a most kapható Blu-ray-filmek is csak full-HD-s felbontásúak,

az ultra-HD-s filmek csak jövőre érkeznek.

Az idén, a Philips 49 colos, UHD-felbontású androidos okostévéjének (49PUS7150) érkezése előtt azonban készültem: 5 dollárért (azaz körülbelül 1400 forintért) előfizettem egy szolgáltatásra, amivel a világ legnagyobb videotékáját, az amerikai Netflixet itthonról is használni lehet.

A Netflixnél ki kellett választani a legdrágább, 12 dolláros (3500 forint) havidíjú csomagot, mert csak azzal lehet ultra-HD-s filmeket nézni.

Nézd, látszik minden szőrszála!

Megnyomom a távirányító Netflix gombját, belépek, kapcsolgatunk a Narcos, a House of Cards, a Marco Polo és a Breaking Bad epizódjai között. Elképesztő a részletesség: jól kivehetők Bill Murray ráncai, a Pablo Escobar drogbárót alakító színész bajuszában egyesével kivehetők az ősz szőrszálak, a főzős műsorban pedig a parmezán sajt apró forgácsai is.

A Narcos drogbárójának bajszán minden egyes szőr látszódik Forrás: Origo

Kár, hogy már az összes sorozatot láttam, ami elérhető UHD-ben, a filmek közül pedig csak az egyik érdekel, az Arábiai Lawrence-nek azonban valamiért csak a hangja hallatszik, kép nem jön be.

Meglepő, de az ultra-HD-s lejátszás

szaggatás nélkül működik

még az amerikai szolgáltatót használva is – így legalább 25 megabites netkapcsolatot igényel.

Ez persze azt is jelenti, hogy a videó erősen tömörített, ami bizonyos esetekben azért látható hibákat produkál. Például amikor Pablo Escobar egy kerítés mögött sétál, vagy egy gyors jelenetnél a szereplő rohan valahová, a feje körül időnként bekockásodik a kép. A technológia inkább a lassú, nyugodt jeleneteket kedveli.

Hello, tourist!

Ha valaki frissen vásárolt UHD-tévéjével szeretne büszkélkedni, érdemes a YouTube-ra menni, rengeteg látványos felvétel érhető el már ilyen minőségben – bár a többnyire városokat, természetet bemutató klipek zöme csak néhány perc hosszúságú.

A YouTube UHD-felvételei pár percesek Forrás: Origo

Meglepő módon a Philips okostévéjének saját, androidos YouTube-kliense nem tud UHD-ben lejátszani videókat, a maximális minőséget így csak a tévére kapcsolt PC-mről sikerült elérni.

Elképesztőek a részletek Forrás: Origo

Hamar kiderült:

csak azért, mert ultra-HD-ben nézhetem, nem fogom újranézni a nemrég látott sorozatokat.

Két nap után az ember inkább ráfanyalodik a normál, full-HD-s filmekre.

A nagy felbontás miatt még nem nézzük meg újra a már látott filmeket Forrás: Origo

Úgy látszik, fejlődnek a képjavító algoritmusok. Ezen a tévén már nem csak Blu-ray-lemezekkel lehet filmeket nézni (a most kaphatók még full-HD-sek, jövőre érkezik az ultra-HD-s Blu-ray), a sima letöltött, illetve YouTube-on megnyitott videók is normálisan néznek ki – persze csak ha legalább full-HD felbontásúak.

Szürke lett a fekete

Próbaképp kipróbáltam egy régi Linda-DVD-t is, aminek a felbontása kevesebb mint tizenhatoda az ultra-HD tévének: teljesen vállalható a képminőség, bár talán egy kicsit retrósan homályos.

A Linda is jól néz ki a tévén Forrás: Origo

A DVD-nél kisebb felbontású vagy erősebben tömörített felvételek viszont borzalmasan néznek ki, a netre feltöltött mobilvideókat egy ilyen szupertévével egyszerűen el kell kerülni.

A részletek még itt is elképesztőek Forrás: Origo

Nincs kábeltévém, így csak a kódolatlan MinDig TV-csatornákkal tudtam tesztelni a tévét: a HD-ben sugárzott közszolgálati adók elég jól mutatnak, az SD-csatornák inkább csak elviselhető minőségűek.

Jól látszik, hogy szegény tévé mennyire próbálja javítani a képet, ez pedig a természetesség rovására megy. Sajnos a Philips tévé képernyőpanelje sem hibátlan: hiába az óriási felbontás,

a sötét jelenetek nagyon csúnyák rajta,

mert az LCD háttérfénye átdereng a folyadékkristályokon, így a fekete képpontok inkább csak sötétszürkék lesznek.

Háromszázezerért három oldalon világít

A tesztre kapott Philips tévé 300 ezer forintba kerül, és a legutóbb tesztelt kistestvérével szemben nem két, hanem három oldalon is színváltós LED-ek vannak a hátlapján.

Már három oldala is világít Forrás: Origo

Az Ambilightnak nevezett lámpák mindig a filmek jeleneteihez igazítják a háttérfényt: ha baloldalt mondjuk egy vörös korallt látunk, jobbra egy zöld maszkos búvát, és kettejük közt kék vizet, akkor balra vörös, jobbra zöldes színeket, felülre pedig kék derengést produkál.

A mintázat valós időben változik, követve a képernyőn lejátszott film vagy videojáték történéseit.

Ennél jóval olcsóbban is kínál a gyártó ultra-HD-tévét: ha megelégszünk a 40 colos mérettel, és lemondunk az Ambilightról, már 160 ezer forintért lehet ilyen készülékünk.

Ez a tévé is okos: a Google Android TV szoftvere fut rajta. Ennek gyengeségeit korábban már kifejtettem. Bár az UHD-s Philips-tévébe erősebb, négymagos lapka került,

az óriási felbontást nem képes maradéktalanul kiszolgálni

ez sem. Hiába tudom telepíteni például az Asphalt 8 autós játékot, az egyrészt roppant csúnya, másrész szaggat is. A Google Cast funkció viszont jól működik, ezzel a táblagépemen futó YouTube vagy egyéb online videókat gond nélkül ki tudom küldeni nagy képernyőre.

Csak játszani ne akarjon!

Valódi videojátékokra vágyik? Jómagam is így vagyok ezzel, ezért kaján mosollyal az arcomon indítgattam kedvenc játékaimat a szupertévére kapcsolt PC-n. Bár van a számítógépemnél izmosabb gép, azért elég jó kis konfiguráció: Intel Core i5 4690K processzor, 16 gigabájt memória, egy Nvidia GeForce GTX970-es és egy 250 gigabájtos SSD-meghajtó van benne, így full-HD-ben nagyjából minden játékot tökéletesen elfuttat.

Nagyo csúnya lesz a látvány Forrás: Origo

A mosoly hamar lehervadt az arcomról:

a nyolcszoros felbontás bizony két vállra fekteti a százezres videokártyát is.

Adja magát a kompromisszum: visszaváltok full-HD-be, és úgy indítom el a játékokat. Ekkor viszont a tévé próbálja feljavítani az elvártnál kisebb részletességű képet, nagyon csúnya lesz a látvány, hiába váltok videojátékos módba.

Nem járnék jobban Xbox One vagy Playstation 4 konzolokkal sem, tudom meg a cég szakértőitől, az ezekre írt játékokat is full-HD-s használatra szánják.

Kiderül, hogy PC-sként még van némi előnyöm is, ezekben a játékokban manuálisan lehet állítani a grafikai effektusokat. A Dirt 3 raliszimulátornál például kikapcsolom az élsimítást (ilyen felbontásnál már nem recések a játékbeli objektumok), és vígan működik, de például a GTA V-nél például hiába próbálkozom. Van olyan játék, ami akkor fut nagyjából normálisan, ha 2560 x 1440 pixeles felbontásra állítom: ez nagyobb a full-HD-nál, de kisebb az ultra-HD-nél.

Összességében

egy átlagfelhasználó számára a ultra-HD-s játék egyelőre vágyálom marad:

nem valószínű, hogy sokan több Playstation 4 vagy Xbox One konzol árát elköltenék a kellő teljesítményhez szükséges dupla videokártyára.

Mindenki nyugodjon meg, nem muszáj tévét venni!

Mi a legnagyobb tanulsága annak, hogy egy hétig nyúztam egy UHD-tévét? Az, hogy rájöjjek, ha nem muszáj, most egyszerűen nem éri meg tévét cserélni. Bár a kéttucatnyi netflixes film és sorozat jól mutat ultra-HD-ben,

igazán tökéletes látványt az új Blu-ray-filmek nyújtanak majd, jövő karácsonykor.

Ha most romlott el a tévé, már jó áron hozzájuthat egy UHD tévéhez Forrás: Origo

Az átlagos jövedelmű gamereknek sem érdemes ultra-HD-re váltaniuk, egy ilyen szuper tévéhez egész egyszerűen nem lesz elég nagy teljesítményű a konzol vagy a PC.

Azért jó hír is van, ha valakinek most romlott el a régi tévéje,

már viszonylag jutányos áron hozzájuthat ultra-HD tévéhez,

főleg ha csak tévét, filmeket és híreket néz, évekre előre felkészülhet a modern technológiákkal.