India keresztbe tett a Facebook terjeszkedésének

Mark Zuckerberg beszél a Facebook központjában tartott sajtótájékoztatón a kaliforniai Menlo Parkban
Vágólapra másolva!
A Facebook ingyen szállta volna meg Indiát, a kormány azonban beleköpött Mark Zuckerberg levesébe. A vezetés szerint nem jó kivételezni egy adott portállal, minden oldalt ugyanolyan áron kell elérni, különben veszélybe kerül a netsemlegesség. A Facebook persze kitart, az egész világot be szeretné hálózni.
Vágólapra másolva!

Keresztülhúzza a Facebook számításait az indiai kormány. A közösségi portál egy Free Basics nevű kezdeményezés által tette volna ingyenessé a Facebook látogatását, azon szolgáltatók ügyfeleinek, melyekkel együttműködésre léptek. Ez viszont

a hatóságok szerint a felhasználói szabadságjogok és az internetsemlegesség kárára válna,

ezért ellenzik az ötletet.

A Facebookkal eddig egyedüliként leszerződött Reliance Communications mobilszolgáltató szóvivőjén keresztül tudatta a világgal, hogy meghajol az ország vezetőinek akarata előtt. Az illetékes hivatal csak annyit közölt: előbb részletes vizsgálat alá vetik a tervezetet, s aszerint határoznak róla.

Sötét fellegek gyülekeznek a Facebook felett Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A Times of India által idézett forrás szerint a projekt megvétózása mögött pusztán az internet védelme húzódik.

Amíg erre nincs válasz, addig nem engedélyezhetjük" - mondta egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselő.

Agresszív kampány?

A Facebook Free Basics 2013-ban robbant be a köztudatba, akkor még Internet.org néven (ez a cím a mai napig él). A program célja, hogy a világ szegényebb régióiba is internetelérést vigyen. Ez a jótékonykodás azonban öncélú projekt is: csak a saját, és a cég által kiválasztott tartalmak lennének elérhetőek a világ eldugott pontjain.

Ráadásul Mark Zuckerberg eleinte teljesen ingyenes internetelérésről beszélt, ez gyakorlatilag alig oldható meg, hisz minden helyszínen meg kell állapodni a legnagyobb szolgáltatókkal.

A világ minden táján elérnék a Facebookot, méghozzá teljesen ingyen Forrás: AFP/Romeo Gacad

Így a kezdeményezés gyorsan kiváltotta az interneres szabadságjogok harcosainak ellenszenvét. Sokan úgy vélik, a mammutcég úgy akar netet vinni a Föld web nélküli részeire, azaz a lakosság harmadának, hogy közben az éhező milliók hátán próbál felkapaszkodni monopolhelyzetbe.

Az amerikai és európai piac lefedése után így akar újabb felhasználókat nyerni magának.

Hogy a félelmük jogos-e, nézőpont kérdése. Indiában a Reliance Communications az ötödik legnagyobb szolgáltató, közel 110 millió ügyfele van. Mivel az országban átlagosan magasak az internetezési költségek, a Free Basics ennek az embertömegnek adna azonnali elérést a Facebookra - s jórészt oda, mindenféle adatforgalmi költség nélkül.

Eddig minden jól ment

A rendszer egy azonos nevű applikációval működik, ezt év elején mutatták be. Azóta minden rendben zajlott, Zuckerberg még Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is találkozott szeptemberben. Sőt, az ország egyre több helyre telepített ingyenes wifit, többek között a Tádzs Mahal köré.

Itt még jóban voltak Forrás: AFP/Susana Bates

A Facebook hosszútávú tervei között drónok, léggömbök, műholdak szerepelnek: ezekkel az eszközökkel szórnák szét a netet a világ minden táján.

Kitartanak, de meddig?

Azóta maga Zuckerberg is elismerte, hogy az internet "nem tartható fent ingyen". Bizonyosfokú költségtérítés tehát kell, egyelőre ebben segítenének a partnerek. Abból tudnak profitálni, ha az előfizetőik ingyenesen érik el a Facebookot és egyéb szolgáltatásokat, mint például a lassan telefonkönyvek kiváltására alkalmas Messengert.

A Facebook eddig 36 ország 15 millió emberét segítette a kibertérbe.

A program viszont elsősorban csak a nagyvállalatoknak kedvez. Februárban azért panaszkodtak a startupok, hogy őket egyszerűen kihagyják a jóból. A Facebook ingyenességével így az eleve gazdag szolgáltatók nyernek, viszont ez felhasználói szinten aligha érezhető.

"Nem adjuk fel, amíg a szegényebb régiókban nincsen internet" Forrás: AFP/Chandan Khanna

hogy továbbra is segítsük az indiai polgárok internetelérését" - mondta a Facebook indiai képviselője.

Azaz nem adják fel. Részt vesznek egy januári meghallgatáson, ahol az indiai kormány előtt kell bemutatniuk a projekt részleteit.

Egyes szakértők úgy vélik, India meggondolatlan döntést hoz, ha nem engedi be a Facebook internetét, mivel

az internetes előretörés akár 1,4 százalékos gazdasági növekedéssel is járhatna.