Twitteren szidta a rendőrséget, másnap meghalt

amerikai rendőrség temetés
NEW YORK, NY - DECEMBER 30: Law enforcement officials attend the funeral of New York Police Department (NYPD) Detective and Air National Guard Sergeant Joseph Lemm at St. Patrick's Cathedral on December 30, 2015 in New York City. Lemm was killed on his third tour of duty in Afghanistan on December 21. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Negyvenkét éves korában elhunyt Ian Murdock, a legnépszerűbb ingyenes Linux-változat fejlesztője. Halála előtt nyilvánosan szidta az amerikai rendőrséget, a részletek nem ismertek.
Vágólapra másolva!

Meghalt Ian Murdock szoftverfejlesztő, a Debian Linux megalkotója. A mindössze 42 éves informatikus pár órával az után hunyt el, hogy hosszasan szidta az amerikai rendőrséget a Twitteren. A fiókját törölték, az üzeneteket azonban lementették.

– írta. Az egymást követő tucatnyi üzenet szerint Murdockot rendőrök tartóztatták fel, majd először az őrsön, aztán a férfi otthonában bántalmazták. Egy rendőrnő még szexuálisan is zaklatta.

Ian Murdock (1973–2015) Forrás: Wikipedia Commons

– idézte őket Murdock.

Az utolsó üzenetei arról szóltak, hogy "gazdag fehér férfiként sem lehetünk biztonságban az amerikai rendőrségtől". Majd azt írta: az éjszaka folyamán öngyilkosságot követ el, kérte, hogy senki se avatkozzon közbe.

Utóbbi azért is különös, mert egy azt megelőző posztban Murdock megígéri:

egész életét a rendőri erőszak elleni fellépésnek fogja szentelni.

Murdock halálát utolsó munkaadója, a Docker jelentette be egy viszonylag szűkszavú blogbejegyzésben. Részleteket nem közöltek, így azt sem tudni biztosan, hogy valóban öngyilkos lett.

Ugyanakkor a rendőrségi aktája kiszivárgott a Redditre, ez alapján pedig úgy tűnik, tényleg volt valami ügye a szervvel, méghozzá december 27-én. Az utolsó tweeteket 29-én hajnalban küldte el.

Ian Murdockot a teljes informatikai világ gyászolja,

a programozó nagyon sokat tett az ingyenes Linux kényelmes használatáért, és ezzel együtt az elterjedéséért. A Debian disztribúció 1993-ban mutatkozott be, legfrissebb verziója 2015 nyarán vált elérhetővé.