Szupergyors kémdrónt vehet magának bárki

2016.01.05. 15:53

A Parrot szakított az eddigi koncepcióval, és rögzített szárnyú drónt mutatott be. Éppen úgy néz ki, mintha az amerikai hadsereg drónjainak makettje lenne.

Szakított az eddig hagyományokkal a Parrot, és a megszokott kvadrokopter helyett egy rögzített szárnyú drónt mutatott be Las Vegasban, a CES kütyüexpón.

A Disco kinézetre nagyon hasonló, mint az amerikai hadsereg kémdrónjai. A különbség talán, hogy méretre kisebb, és talán kevésbé halálos. Annyira jól néz ki, hogy szinte már megbocsájtjuk a gyártónak, hogy ilyen nevet adott a szerkezetnek.

Fegyverzet helyett a francia cég inkább kamerát tett rá, ezzel elég jó felbontású, full HD felvételeket készíthetünk a levegőből. Az orrban elhelyezett kamera által rögzített videót akár egy virtuális valóság sisakba is küldhetjük: nem csak az élmény valóságosabb, az irányítás is könnyebb.

A Parrot Disco mindössze 700 grammot nyom. A rögzített szárnynak hála nem csak jól néz ki, de gyorsan is repül. Maximális sebessége 80 kilométer/óra - ezt anélkül éri el, hogy kibillene egyensúlyából.

A hobbidrónoktól meglepő módon összesen 45 percig tud repülni egy töltéssel a Parrot Disco. Elődjével, a Bebop sorozattal ellentétben félautomata üzemmódban is irányítható. Ehhez elég eldobni: magától felrepül, míg át nem vesszük a hatalmat felette. Ha pedig már az égen száll, az autopilota segíti megvédeni a hibás manőverektől, aminek következtében lezuhanhatna. A francia cég szerint olyan egyszerű lesz irányítani, mint videojátékozni.

A Parrot Disco marad prototípusForrás: Wired

A bejelentés azonban meglepő: karácsony előtt rengeteg drónt vesznek az emberek. A Parrot Disco megjelenéséről csak annyit tudni, hogy a végleges változat még idén a boltokba kerül. Lehetséges, hogy várnak vele őszig, és a következő ünnepi időszakot célozzák meg vele. Ha jó áron lesz, nagy eséllyel tarolni fog.

A CES kütyüexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik majd. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről! 

További CES hírek: