Emberi látást kap a drón és a robotautó

Frank Wang, drón, milliárdos, robotrepülőgép
Frank Wang, a világ első drónmilliárdosa
Vágólapra másolva!
Emberi látást kap a drón és a robotautó, hogy fel tudja mérni, milyen irányban és mekkora távolságra vannak tőle az akadályok. A Zed kamerája ráadásul megfizethető áron kerül a paicra. Így minden hobbifejlesztő lecsaphat rá.
Vágólapra másolva!

Forradalmi sztereó kamerát mutatott be a Stereolabs az idei CES kütyüexpón. A ZED egy olyan, a Microsoft Kinectjéhez hasonló szenzort kapott, amivel a fejlesztők térérzékelést tudnak építeni a drónokba, robotokba, önjáró autókba.

Így ezen eszközök fel tudják mérni a tárgyak térbeli elhelyezkedését, és távolságát, így elkerülhetik azt, hogy nekiütközzenek az útjukba kerülő akadályoknak. (Az Intel RealSense kameráival hasonló képességgel ruházza fel a drónokat, és a légdeszkákat.)

Bár ilyen kamerák már egy ideje léteznek, a ZED az első ilyen eszköz, ami

nagyfelbontású felvételekkel dolgozik.

A sztereó kamera az emberi látást utánozza. Jellegzetessége, hogy két különböző pontból készül felvétel a környezetről,

a két képből egy háromdimenziós, valós idejű térkép készíthető.

Ezen információk alapján egy szoftver ki tudja számítani azt, hogy az adott tárgy milyen messze van, és hogyan helyezkedik el a kamerához viszonyítva.

A sztereó kamerával a drónok is térben látnak Forrás: StereoLabs

A kamera maga csak érzékelő, a 3D-s térkép elkészítését egy számítógép végzi. A CES-en az ehhez szükséges szoftvert is bemutatták, a ZEDfut, ez alakítja át a kamerából származó adatokat térképpé.

Ezt kell tudni a ZED sztereó kameráról

  • 4,416 x 1,242 pixeles érzékelőkkel rendelkezik.
  • Az optikák 110 fokos látószöget biztosítanak.
  • A kamerák közti távolság 120 milliméter.
  • Mérete 175 x 30 x 33 milliméter
  • Súlya: 159 gramm
  • Ára: 449 dollár (kb. 132 ezer forint)

Ez lehet az önvezető ipar jövője

A technológia nem csak a drónok és robotok fejlesztőinek hasznos, de forradalmi változást hozhat az önvezető járművek navigációjában, a kiterjesztett valóság eszközökben, és más, most megjelenő technológiák terén is. A Zed ráadásul a már piacon lévő mélységérzékelőknél

jelentősen olcsóbb, így a tömegek számára is elérhető.

Ennek nyertesei azok a hobbifejlesztők, garázsmérnökök lehetnek, akik otthon Raspberry PI és Jetson TK1 miniPC-ből barkácsolnak maguknak különféle eszközöket, de még mindig csak manuálisan tudják azokat irányítani.

A Google által is fejlesztett önjáró autók a LIDAR lézeres eljárást használják a navigációhoz, ám ez a technológia rendkívül drága: 60 ezer dollár (17,5 millió forint) körül mozog. A ZED ennek töredékébe kerül, mindössze 449 dollár (körülbelül 132 ezer forint).

A CES kütyüexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!