334 év börtönt kapott a török hacker

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Összesen 334 évnyi börtönbüntetésre ítéltek egy hacker. Ez az eddigi legnagyobb büntetés, amit kiberbűnöző valaha is kapott.
Vágólapra másolva!

Összesen 334 évet kellene leülnie Onur Kopcak török hackernek. A még csak 26 éves kiberbűnözőt ugyanis újabb 135 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, miután 2013-ban egyszer már 199 évnyi büntetést kapott.

Az abszurdnak tűnő bírságot azért kapta, mert az általa létrehozott, hamis weboldalakon keresztül adta ki magát különféle bankok képviselőinek, s

adathalászó programmal lopott pénzügyi adatokat

- további 11 bűntársa segítségével. A felhasználók mikor megnyitották a honlapot, azt hihették, hogy bankjuk oldalát látogatták meg. A megadott bankkártya-adatokat így könnyen megszerezték a bűnözők.

Miután 43 ügyfél is panaszt tett, el is kapták a hackert 2013-ban, és 199 év börtönre ítélték. Majd újabb 11 ember jelentkezett, akiket átvert: így a büntetést kibővítették további 135 évvel - ez lett összesen 334 évnyi börtönbüntetés.

Pénzügyi adatokat lopott a török hacker Forrás: AFP

Összehasonlításként: az amerikai Albert Gonzales az egyik legnagyobb bankkártyás adatlopást követte el a történelem során, öt éve

40 millió hitelkártyaszámot kaparintott meg

- őt ezért Amerikában "csak" 20 évre ítélték.