15 éves a Wikipédia

wikipedia enciklopédia
TO GO WITH AFP STORY BY LAURENCE BENHAMOU (FILES) This file photo taken on December 4, 2012 shows the "Wikipedia" logo on a tablet screen in Paris. On the first Saturday of every month, a handful of "Wikipedians" -- volunteers behind Wikipedia -- gather at the Cite des Sciences in Paris. Passionate about shared knowledge and collaborative economy, they are aged between 16-66 and dedicate their free time to write articles or correct mistakes on the free online encyclopedia. / AFP / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Az emberiség legnagyobb és leggyakrabban használt információforrásává nőtte ki magát 15 év alatt a Wikipédia.
Vágólapra másolva!

Tizenötödik születésnapját tölti be január 15-én a Wikipédia. A webes enciklopédia 2001-ben indult útnak azzal a céllal, hogy minden ember osztozhasson a tudásban, és szabadon gazdagíthassák az internetes tudástárat.

Az ingyenes szolgáltatást azóta a világ minden pontján használják, és

napjaink egyik leglátogatottabb weboldalala.

A több mint 35 millió szócikket naponta többszázmillió ember olvassa az elérhető 290 nyelv valamelyikén.

Többmillió szócikk tárháza

Az oldalt indulása óta önkéntesek szerkesztik, minden hónapban több mint 80 ezer szerkesztő járul hozzá az enciklopédia bővítéséhez. A Wikipedia előnye nem csak az elképzelhetetlen mennyiségű információ, de a naprakészség is: a változó világ eseményeit az oldalon is frissítik és dokumentálják, a napi 7000 új szócikk létrehozása mellett minden órában 15 ezerszer végeznek szerkesztést.

Életünk részévé vált a szabad tudástár Forrás: Wikipédia

A ma élő embereknek csupán 28 százaléka nem ismeri a Wikipédia nélküli világot - derül ki a szervezet közleményéből. A magyar nyelvű változatot 2003 óta használhatjuk, és

közel 380 ezer magyar nyelvű szócikket érhetünk el.

Ez csak töredéke a teljes kínálatnak, de a szócikkek száma alapján 23. helyezettek vagyunk. Indulása első évében még csak 18 nyelven olvashattuk a Wikit, 2016-re sikerült elérni a 290 támogatott nyelvet.

Több mint weboldal

Nem csak az enciklopédia, a társprojektjei is komoly sikereket könyvelhetnek el. Az enciklopédia indulása után nem sokkal megalakult a Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons.

A feltöltött fájlok 2016. január 13-án lépték túl a 30 milliós határt, így

a világ egyik legnagyobb szabad médiatárává nőtte ki magát.

A fotókat, inforgrafikákat az adott forrás megjelölésével innen bármikor letölthetjük, illetve ha engedélyezett, felhasználhatjuk.

Rekorderek

Az önkéntesek 2010-ben elindították a Wiki Loves Monuments nevű globális fotóplyázatot, ami a Föld kulturális örökségeit hivatott dokumentálni. A következő évi verseny a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, mint

a világ legnagyobb fotópályázata.

Rangos díjakat érdemelt ki az oldal: a holland király tavaly ősszel a kiemelkedő kulturális tevékenységek után járó Erasmus-díjat, a spanyol királyi család pedig az Asztúria Hercegnője-díjat adományozta a Wikipédiának a nemzetközi együttműködés miatt.

Jimmy Wales Wikipédia-alapító Forrás: AFP/Miguel Riopa

hanem azt mindenki szabadon megosztja online. A Wikipédia lehetetlen ötletnek tűnt elsőre (...) de az elmúlt 15 évben felülmúlta mindenki várakozását" - mondta Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója.

Az enciklopédia születésnapját szerte a világon ünneplik meg rendezvényekkel és konferenciákkal, Budapesten január 16-án ülnek össze egy wikitalálkozóra a magyar szerkesztők.