Csak tizedét nézhetjük itthon a Netflix teljes kínálatának

2016.01.18. 13:22

A Netflix videotékájának ezernél is több sorozatából mindössze 171 érhető el Magyarországon.

Az már ránézésre is szembetűnt a magyar előfizetőknek, hogy az eredetinél soványabb kínálattal van jelen a január 6-tól már hazánkban is elérhető Netflix. Hogy pontosan mennyi az annyi, nemrég kiderült.

A finder.com statisztikát készített arról, hogy a különböző országokban hány százaléka érhető el a teljes kínálatnak. Míg az Egyesült Államokban 1157 sorozatot nézhetnek az előfizetők,

addig Magyarországon csak 171 cím közül választhatnak.

A 4593 darab mozifilmből pedig 548-at tekinthetünk meg.

Van, ahol még kevesebb

A hazai felületről több tartalom is hiányzik. Ilyenek a brit csatornák műsorai, mint a BBC és a Top Gear. Ahogy például az amerikai változat tele van animációkkal, animékkel, a magyarok kaptak elsőre körülbelül egy tucatot. A két elérés közti különbséget jól mutatja, hogy közel feleannyi műfaj van: míg Amerikában 20 kategória szerepel a listán, nálunk csak 11 – se musicalek, se vallásos tartalmak. 

Jól látszik, hogy műfajból is majdnem csak fele annyi szerepel a listánForrás: Origo

Azonban nem nekünk a legrosszabb: Marokkóban mindössze 39 sorozat, és 118 mozifilm nézhető. Nálunk is kisebb a választék többek közt Thaiföldön, Hong Kongban, Észak-Koreában, Oroszországban, és Indiában.

Miért van így?

A szolgáltatás hosszútávú célja az, hogy mindenki számára ugyanazt a kínálatot tegye elérhetővé, ám addig még sok elintéznivaló van. Ennek fő oka az, hogy a különböző országokban

az egyes sorozatok más jogtulajdonosok birtokában vannak, így azokat nem sugározhatja a szolgáltatás. 

Például a Kevin Spacey főszereplésével készült House of Cards (Kártyavár) vélhetően azért nincs még a magyar kínálatban, mert 2014 tavasza óta a Sony Pictures birtokolja a nemzetközi streaming jogait. Az Emmy- és Golden Globe-díjas sorozat hamarosan a Duna TV-n debütál. 

Mi az a Netflix, és hogyan fizethet rá elő?

A Netflix a világ legnagyobb streamszolgáltatója, mely január 6-tól már Magyarországon is elérhető. Lényege, hogy adott havi díjért hozzáférünk a tékához: a tartalmakat nem kell letölteni, a szerverről instant lejátszhatóak a videók.

Az oldal nyelve egyelőre még angol, ahogy a feliratok, hangok, leírások is, de

már Magyarországon is használható havi 2500-3800 forintért.

netflix a techbázison