Gyerekek bányászhatnak kobaltot a techóriásoknak

afrikai bánya gyermekmunka
Napi pár dollárért bányászik gyermekek tömege
Vágólapra másolva!
Tizenhat nagyvállalatot vádol azzal az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, hogy gyerekek által kitermelt kobaltból készült termékeik akkumulátora. Köztük vannak az olyan techóriások is, mint az Apple, a Samsung, a Dell, vagy a Lenovo.
Vágólapra másolva!

Több nagy, lítiumion-akkumulátort használó céget is felszólított arra az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, hogy ellenőrizzék kobaltbeszállítóikat. A Kongói Demokratikus Köztársaságban ugyanis nagy számban bányásszák gyermekek az átmeneti fémet, ami az okostelefonokban és más eszközökben használt lítiumion-akkumulátorok nyersanyaga.

A felszólított 16 cég közt van többek közt az

Apple, az LG, a Microsoft, a Samsung, a Sony is, a Dell, a Huawei, és a Lenovo is.

Az akkumulátorokat az autóipar is használja, így listára került a Volkswagen és a Daimler is.

„Milliónyi ember élvezi az új technológiák előnyeit, ám csak ritkán kérdezik, hogy készülnek azok”- mondta a szervezet sajtóközleményében. Szerintük a nagy márkáknak felelősséget kell vállalniuk a termékeikhez felhasznált nyersanyagok származásáért is, sokszor ezt nem teszik meg.

Napi pár dollárért bányászik gyermekek tömege Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A szervezet jelentése szerint a gyerekek által bányászott kobaltot a kínai Huayou Cobalt cég adja el nagy mennyiségben az akkumulátorokat készítő kínai, koreai gyártóknak. Ők lesznek végül az olyan elektronikai cégek beszállítói, akik okostelefonhoz és más készülékekhez vásárolják meg termékeiket.

Nem tudják a cégek, miből készülnek a kütyük

A 16 cég azért került a szervezet listájára, mert beszállítóik az említett Huayou Cobalttól vásároltak nyersanyagot.

Egy vállalat beismerte a kapcsolatot, négy azt sem tudta, hogy honnan származik a készülékeikben felhasznált kobalt. Öten tagadták, hogy közük lenne a Huayou-hoz, hatan pedig vizsgálják az ügyet.

A szervezet szerint azonban

egyikük sem tudja papírokkal egyértelműen igazolni azt,

hogy honnan származik a termékeikhez szükséges kobalt.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ kobaltkészletének felét termeli ki. A UNICEF szerint körülbelül 40 ezer gyermek dolgozhat alagutakban rendkívül veszélyes körülmények között napi 12 órában, mindössze 1-2 dollárért.