Torrentoldala van Putyin internetes tanácsadójának

2016.01.21. 12:00

Vlagyimir Putyin internetes ügyekkel foglalkozó tanácsadójának cége üzemelteti az egyik kisebb orosz torrentoldalt. A férfi sosem tagadta, hogy a kalózok oldalán áll.

Torrentoldalt működtet Vlagyimir Putyin orosz elnök internetes ügyekkel foglalkozó tanácsadója, Herman Klimenko. A torrNADO.ru-ról filmek, zenék, játékok és szoftverek is letölthetők. 

A TorrentFreak nevű informatikai portál információi szerint az oldal domain címét az ECO PC Solutions nevű cég regisztrálta be. A vállalat tavaly decemberben jelentette be, hogy ők lesznek a MediaMetrics.ru televíziós szolgáltatás üzemeltetői – ennek tulajdonosa Klimenko. Így bár Klimenko közvetlenül nem működteti az oldalt, bizonyítottan az ő cége birtokolja azt.

A Torrnado.ru-n minden fenn vanForrás: Origo

A gyanúsításra, miszerint ő a torrentoldal tulajdonosa, Facebookon reagált.

A torrentek a maguk módján nem illegálisak. Csak együtt kell működnöd a készítőkkel, és segítened kell nekik, hogy a jogaikért harcolhassanak."

German Klimenko az orosz Internet Fejlesztési Intézmény feje is egyben, Putyin nemrég nevezte ki személyes internetes tanácsadójává. A férfi az online szabályzásról ad javaslatokat az orosz elnöknek. 

A kalózok mellett áll

Herman Klimenko múlt héten azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kiállt az internetes kalózok mellett. Szerinte a gazdaság teljesítményéhez kell igazítani a kalózkodás elleni háborút, a jogvédő lobbiszervezeteknek nem ezekben az időkben kéne foglalkozniuk a torrentezőkkel.

Oroszországban a warezolás állandó probléma. A jogvédőknek sikerült kivívniuk egy olyan törvényt is, amely alapján a netszolgáltatókat kalózoldalak blokkolására lehet kötelezni. Klimenko erősen kritizálta ezt a szerinte technikailag is kivitelezhetetlen törvényt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK