Magasról tesznek rá a facebookos barátai, hogy mi van önnel

2016.01.26. 06:00

A Facebook-barátaink túlnyomó részét a legkevésbé sem érdekli, ha mélyponton vagyunk. 150 emberből csak négy az igaz barát. 

Hiába a több ezer ismerős a Facebookon, nagy részükre egyáltalán nem számíthatunk – az sem érdekli őket, ha esetleg komoly problémáink vannak. Ezt az állítást támasztja alá Robin Dunbar brit antropológus új tanulmánya is. A kutató azt vizsgálta, hogy az egyre nagyobb aktív közösségi hálózat vajon több szoros kapcsolatot is jelent-e. 

Képtelenség mindenkire figyelni

A szakember nevéhez fűződik a róla elnevezett Dunbar-szám is: ez a szám azt mutatja, hogy egy személy hány szoros emberi kapcsolatot képes hosszú távon fenntartani. Dunbar szerint ez a szám legfeljebb 150 lehet, 

ennél több emberrel foglalkozni képtelenség. 

Mindenki csak véges szabad idővel rendelkezik, és a közösségi interakciókhoz is szükségeltetik érzelmi kapacitás, ami szintén korlátozott. 

Legfeljebb 150 kapcsolatot tudunk ápolni, nincs ez másként az online világban semForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A kutató legutóbbi tanulmányában azt vizsgálta, hogy ez a szabály mennyire érvényes az online közösségi életünkre, és vajon a kiterjedtebb, aktívabb közösségi háló együtt jár-e a mélyülő barátságokkal. 

A mennyiséggel nem javul a minőség

A kutatás 3375 olyan 18 és 65 év közötti brit felhasználót vizsgált, akik átlagosan 150 követővel rendelkeztek. A vizsgálat kimutatta, hogy érzelmi válság esetén átlagosan csupán 4,1 ismerősre lehet számítani, és mindössze 13,6-an fejezik ki együttérzésüket. 

Legyen akár 1500 vagy 5000 barátunk, az igazi kapcsolatok mértéke állandó – a nagyobb közösségi háló nem hozta magával azt, hogy több lett a közeli barátunk. 

Ennek másik oka nemcsak a már említett Dunbar-szám és az emberi korlátok, hanem a közösségi média jellege is. Ezek a hálózatok jellemzően olyan emberek bejelölésére biztatnak minket, akik csak nagyon lazán kötődnek hozzánk. Lehetséges, hogy egy futó találkozás vagy munka miatt jött létre a kapcsolat, aztán többet sosem láttuk az illetőt – csak a listánkat bővíti. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK