Az egyik legnagyobb pedofiloldalt az FBI működtette

internet, pornó, pedofil, illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az FBI két hétig is működtette az egyik legnagyobb pedofilweboldalt, hogy a Flash sérülékenységét kihasználva azonosítani tudja a sötét weben bujkáló bűnözőket. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) beismerte, hogy gyermekpornó oldal mögé bújva próbálta lekapcsolni a sötét weben rejtőzködő, anonimitásba burkolózó bűnözőket.

A hatóságok 2015-ben két héten keresztül működtették a Playpen nevű weboldalt, ami több mint 250 ezer regisztrált tagjával az egyik legnagyobb pedofilszájt volt. Az oldal több mint 23 ezer erotikus videót és képet tartalmazott gyermekekről, ebből kilencezret közvetlenül az FBI szerveréről lehetett letölteni.

Máshogy nem lehet elkapni őket Forrás: AFP/Thomas Coex

Az FBI nem először folyamodott ehhez a módszerhez. Ahelyett, hogy rögtön lelőnék a felfedezett oldalt, helyette

megpróbálják azon keresztül azonosítani a látogatókat,

amennyiben gyanús jeleket észlelnek. Például ha a felhasználó gyermekekről készített erotikus felvételeket tölt fel, vagy nyíltan beszél bántalmazásról, erőszakról.

A Flash hibáit használják ki

Az FBI egy kártevőt helyezett el az oldalon, ennek segítségével követte vissza a felhasználók IP-címét és operációs rendszerét.

– mondta az FBI előző vezető tisztviselője.

Az FBI ügynökei 2012-ben használtak először olyan kódot, amivel képesek voltak a böngészőkben lévő Flash bővítmény sérülékenységét kihasználva beazonosítani a Toron keresztül gyermekpornóval kereskedő, elviekben visszanyomozhatatlan felhasználókat.

Azóta 19 embert sikerült börtönbe juttatni ilyen módon.

Mi az a dark web?

A sötét web (dark web) tulajdonképpen nem más, mint néhány ezer, bárki által szabadon látogatható weboldal – épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak.

Rendkívül

nehéz feladat kideríteni, hogy az oldalakat kik működtetik,

és egyáltalán hol találhatók fizikailag az őket tartalmazó számítógépek.

A sötét web oldalai online anonimitást biztosító szoftvereket, főként a Tor-hálózatot használják, az ezeken zajló forgalom ugyanis titkosított. Az adatokat véletlenszerűen kiválasztott számítógépeken keresztül továbbítják a feladótól a címzettig.

A Toron működő honlapokat csak azok az internetezők tudják megnyitni, akik maguk is feltelepítik a titkosított hálózat eléréséhez szükséges kliensszoftvert, és rendelkeznek a megfelelő böngészővel.