Ilyen borzalmakat ma már nem látni

resident evil hd kiemelt
Vágólapra másolva!
Húsz év telt el a Resident Evil játéksorozat indulása óta, de a legemlékezetesebb pillanatokat mai napig is a régebbi epizódok szolgáltatják. A Resident Evil: Origins Collection valóban az elmúlt évek legjobbja a sorozatból, de ez valahol nagyon szomorú is.
Vágólapra másolva!

A "Resident Evil" cím valaha egyet jelentett a videojátékok legnagyobbjaival, 2009 és 2014 között azonban sikerült annyira megtépázni hírnevét, hogy manapság már csak az elhivatott rajongók állnak ki mellette.

Éppen ez lehetett az oka, hogy tavaly nemcsak egy új epizódot, hanem az eredeti legelső részt (pontosabban annak 2002-es változatát) is kiadták felújított kiadásban konzolokra. A Resident Evil HD nagy népszerűségnek is örvendett, így idén a másik fontos előzményt, a Resident Evil 0-t is újra megjelentették.

Az újrakiadást imádták a játékosok Forrás: Capcom

A két játék egy lemezre került, és a Resident Evil: Origins Collection nevet viseli. Ez a kollekció 2009 óta a legjobb szoftver, ami a sorozat nevét viseli: ez egyszerre bizonyítja, hogy ezek a korai epizódok valóban kiemelkedő hangulatúak voltak, de azt is, hogy a kiadó mennyire képtelen volt azóta megtalálni a sorozat helyes irányát.

Véres kezdetek

Bár a Resident Evil HD digitálisan már egy évvel ezelőtt megjelent, sokan lesznek, akik most találkoznak majd először a történelmi szoftverrel.

A csomagnak egyébként ez a jobban sikerült darabja, bár a Resident Evil 0 is nagyszerű, annak azért vannak olyan problémái, amelyek picit rontanak az összképen mai szemmel, míg az első részben ilyenből csak kevés van.

A helyszínek még mindig hátborzongatóak Forrás: Capcom

Hiába számít elavultnak a grafika, a játékdizájn olyannyira hátborzongatóra sikerült, hogy összességében még most,

14 év után is jó érzés ránézni a Resident Evilre.

Még mindig rémisztő az atmoszféra, ijesztőek a zenék és a hanghatások, az ellenfelek pedig sokkal eredetibbek és félelmetesebbek, mint a frissebb epizódokban: ilyen borzalmakat, mint itt, ma már szinte sehol nem lehet látni a videojátékokban (egy-két extrém kivételtől eltekintve).

Ami kevésbé működik, az még mindig az irányítás:

bár a készítők mindent megtettek, hogy a borzalmas régi kezelést modernizálják, azért még így is nehézkesen kezd majd bele egy fiatal, tapasztalatlan játékos. Ha ezt képesek vagyunk megbocsájtani neki, a játéktörténelem egyik legnagyszerűbb horrorélményét élhetjük át, jobb formában, mint valaha.

Van, ami azért megkopott kissé

Érdekes, hogy a Resident Evil 0 az első epizód 2002-es feldolgozása után jelent meg, 2003-ban, és mégis ezen a játékon fogott jobban az idő vasfoga.

Ennek oka valószínűleg az, hogy a játék helyszínei bár látványosak, közel sem annyira eredetiek és nyomasztóak, mint az eredeti rész hátborzongató kastélya. Persze egy ilyen újrakiadást nem a látvány miatt vesz meg amúgy sem az ember, és korához képest ez a szoftver is remekül néz ki.

Korához képest azért így is remekül néz ki Forrás: Capcom

Játékmenetben a legnagyobb különbség a Resident Evil HD és a Resident Evil 0 HD között, hogy utóbbiban

nem egy, hanem két főszereplőt irányítunk.

Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ezzel a játékkal ketten is lehet játszani, a két főhőst felváltva, egyedül kell irányítanunk, a másikukat pedig mindig a számítógép vezérli. Az újrakiadás egyik nagy előnye lett volna, ha belerakják a többjátékos lehetőséget, amit egyébként már akkor is sokan hiányoltak, mikor eredetileg megjelent.

És igazából ez a játék többi hiányosságára is igaz: már akkor is megvoltak, amikor 2003-ban megjelent. Ilyen például a hajmeresztően rossz tárgykezelési rendszer: a karakterek limitált tárolókapacitással rendelkeznek, ezért a szükségtelen tárgyakat ki kell dobálni és hátrahagyni.

Kétjátékos mód sajnos még mindig nincs Forrás: Capcom

Viszont így gyakran eldobhatunk olyan felszerelést is, amire később még szükségünk lesz, így van, hogy emiatt egy egész órát vagyunk kénytelenek visszasétálni.

A többi Resident Evil játékban az ilyen tárgyakat egy óriási ládában gyűjthettük, ebből azonban ezt kivették, hiszen egyszerre két szereplő hátizsákjával gazdálkodhatunk.

Ezeknél jobb a mai napig nem készült

A Resident Evil 0-nak lehet, hogy megvannak a maga idegesítő vonásai, de még így is a széria legjobb epizódjai között van, a lemez másik szoftverével együtt.

Ezekre ugyanis egy sokkal lassabb, kimértebb játékmenet jellemző, mint a mai videojátékokra: nem kapunk végtelen mennyiségű lőszert, nem menti el magát automatikusan a játék minden sarkon, és még valóban nehéz logikai feladványokat is meg kell oldanunk.

A 2012-es Resident Evil 6 már óriási bukás volt Forrás: Capcom

Ez utóbbi gyakorlatilag teljesen kiment a divatból 2016-ra. A sorozat későbbi epizódjai már annyira meggyalázták annak hírnevét, hogy

a cég most teljes egészében a múlt felé akarja terelni a Resident Evilt:

hamarosan érkezik a Resident Evil 2 új verziója is, ám a fenti két címmel ellentétben annak fejlesztését teljesen elölről kezdik majd.

Bár ennek legtöbben örülnek, azért érdemes elgondolkodni, mit árul el a sorozat jövőjéről, hogy manapság már csak a korábbi sikereket akarják újra meglovagolni, új ötletek helyett. Persze ennek az az oka, hogy amikor új ötlettel állnak elő, az általában borzalmasan sül el.

A Resident Evil 2 is megkapja a maga újrafeldolgozását Forrás: Origo

Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek már tizenéves szoftverek, melyeket csupán csinosan leporoltak: ugyan vannak vizuális és tartalmi extrák is, szinte semmivel nem nyújtanak többet a játékok, mint amikor először megjelentek Nintendo Gamecube-ra.

Sajnos ennek ellenére az árazás picit elszállt:

13-14 ezer forint két ilyen korú játékért már kissé arcátlan, akármennyire megszépítik az emlékek. Ettől függetlenül, ha valaki idén igényes Resident Evil játékkal szeretne játszani, annak valószínűleg az Origins Collection lesz az egyetlen opciója.