Okosotthonos szolgáltatást indíthat a Telekom

microsoft hololens játék game
Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom is beszállhat az okosotthonos őrületbe. A telekommunikációs cég nem csak eszközöket kínálhat majd, de saját felületet is.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Magyar Telekom még nem jelentette be hivatalosan, de hamarosan a telekommunikációs vállalat is beszállhat az okosotthonos bizniszbe. Az Okos Otthon szolgáltatás

két év hűségidővel havi háromezer forintba, egy év hűségidő vállalásával pedig havi háromezerötszáz forintba kerül.

Legalábbis ez derül ki a honlapon már elérhető információk alapján. Az, hogy pontosan mikor indul, ha indul, vagy hogy csak a meglévő ügyfeleknek lesz-e elérhető, még nem tudni. A Magyar Telekom sajtóosztálya az Origo kérdésére annyit közölt, hogy "zártkörű tesztelés" zajlik.

A központi egység és az okosotthonos szolgáltatás Forrás: Origo

A szolgáltatáshoz jönnek hozzá a kütyük, illetve az azokat irányító központi egység, ez harmincezer forintba kerül, amit kizárólag az Okos otthon szolgáltatással együtt, de akár kamatmentes részletre is megvehetünk.

Okoskonnektor a Telekom kínálatában Forrás: Origo

Kínálatukban nem csak okoskonnektorok, füst- és mozgásérzékelők jelentek meg, de látszólag egy teljes felületet kaphatnak majd a cég ügyfelei, ahonnan

akár tévéről, akár mobilról, tabletről, és PC-ről is irányítani, és ellenőrizni tudják

majd a hőmérséklettől kezdve a lámpákon át a lakás összes nyílászáróját. Ha elfelejtettük bezárni az ajtót, vagy lekapcsolni a nappali kislámpát, rögtön látjuk, és tudunk intézkedni.

Fibaro mozgásérzékelő, és a riasztóvezérlő fali panel Forrás: Origo

Erről a felületről tudjuk majd megtekinteni elvileg az összes eszköz beállítását. Ezt a kép tanúsága alapján

telekomos azonosítóval, és jelszóval érhetik majd el a felhasználók.

Külön felületen léphetünk be a Telekom azonosítóval Forrás: Origo

Nem kell mindent egyszerre

A kínálatban mindenféle árú, és célú eszköz megtalálható, ezeket már most meg lehet rendelni. Mikor kipróbáltuk, minden további nélkül meg tudtunk rendelni egy okoskonnektort. Kérdés, hogy az megérkezik-e, vagy majd visszavonja a Telekom a tranzakciót.

Így egy jövőbeli potenciális vásárló

akár egyesével is megvásárolhatja a neki fontos készülékeket,

ha nem akar rögtön egy teljes, több százezer forintba kerülő rendszert beszerelni a házába.

A magyar Cewi teljeskörű rendszert épített ki Forrás: Cewi

Kezdhetünk egy kamerával, egy termosztáttal, egy mozgásérzékelővel, okoskonnektorokkal, füst-, víz-, és nyitásérzékelővel. Egy fali panel lehetővé teszi, hogy a riasztórendszert be- és kikapcsoljuk, illetve programozzuk. A pánik gomb pedig nem csak falra, de csuklóra erősíthető változatban is megjelent a webshopban.

Z-Waven kommunikálnak

Az eszközök egy alacsonyfogyasztású, Z-Wave vezeték nélküli hálózaton kommunikálnak egymással. Ezt

kimondottan az okosotthonos rendszerekhez fejlesztették,

hogy kis adatcsomagokat alacsony sebességgel, rövid hatótávon továbbítson, ezáltal az akkumulátort is kíméli. Szemben a wifivel, aminek nagyobb csomagot, nagyobb sebességgel kell küldeni.

Falra, és csuklóra szerelhető változat is van belőle Forrás: Origo

Más frekvenciát is használ a Z-Wave: a gigahertz alatti tartományban operál, így nem zavarja be a wifit, a Bluetooth-t és más hálózatokat. Hatótávolsága körülbelül 100 méter.

Rezsicsökkentés

A legtöbb cég szép fokozatosan fogja bevezetni okosotthonos megoldásait: az egész szakma kísérletezik még, hogy mire is van igazán szüksége első körben a felhasználóknak. Míg az Egyesült Államokban inkább a biztonságon van a hangsúly: a kamerák, riasztók, ajtóba szerelt szenzorok népszerűek, addig Európában az energiahatékonyság fontosabb.

Európában fontosabb az energiahtékonyság Forrás: Origo

Olyan megoldást keresnek az emberek, amivel csökkenthető a rezsi. Az okoskapcsolókkal távolról is ki- és bekapcsolható egy lámpa, így nem fogyaszt felesleges áramot. Míg

a fűtésszabályozó automatikusan be tudja ideális szintre kalibrálni a hőmérsékletet a lakásban,

így amíg nem vagyunk otthon, addig csökken, ahonnan nem lesz nagy megerőltetés (és fogyasztás) kellemesre visszamelegíteni akár egy óra alatt a szobákat.

Ha kíváncsi milyen lenne, ha egy jövőbeli okosotthonban élni, itt elolvashatja.

Szavazzon!

Ön venne okosotthonos termékeket?