Kitört a hirdetési háború a Google és a Samsung közt

samsung ad blocker
Vágólapra másolva!
Pár napja már a Samsung mobilos böngészője is támogatja a beépülő hirdetésblokkolókat, ám ez nem tetszik a Google-nek. Három nap után eltávolították az Adblock Fastet a Play Áruházból, szerződés megsértésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Még éppen hogy csak megjelent, a Google már törölte is a Play Áruház kínálatából az Adblock Fast reklámblokkolót. A program kimondottan a Samsung androidos eszközökre telepített böngészőjéhez készült, és mindössze három napig lehetett elérni a digitális áruházból. A többi reklámszűrő egyelőre még maradt.

A Google azzal magyarázta a lépést, hogy

az app megsértette a Fejlesztői Terjesztési Megállapodást.

Eszerint nem lehet károsítani, megszakítani, illetve zavarni harmadik fél szolgáltatását – jelen esetben a hirdetéseket.

Nem tűrték sokáig Forrás: AdBlock

Pár napja írtunk arról, hogy a Samsung androidos mobilkészülékekre telepített böngészője már támogatja a tartalom- és reklámblokkoló szoftvereket. Az egyik ilyen tartalomblokkoló szoftver az ingyenes Adblock Fast volt, amit 200 ezer felhasználó használ.

A cég szerint a plugin használata 51 százalékkal csökkenti androidon a töltési időt. Vele együtt érkezett a Crytal nevű hirdetésszűrő is, ám ezt még egyelőre nem törölte a cég, most is elérhető a Play Áruházból.

Mobilra is beszivárog

Míg az adblockerek (reklámblokkolók) használata az asztali böngészők esetében egy teljesen hétköznapi dolog, addig mobilon még nem terjedt el. Holott

a tartalomblokkolók használata gyorsítja a böngészést,

és csökkentheti az adatforgalmat is.

A tartalmak szűrése mobilon korántsem olyan egyszerű, mint desktopon, nem lehet egyszerűen csak letölteni egy böngészős kiegészítőt.

Az androidos készülékekre alapból telepített Google Chrome sem támogatja még a hirdetésblokkolókat. Sokan ezért inkább a külsős fejlesztők által készített, célzottan erre a célra fejlesztett böngészőket használják, ilyen például az Adblock Browser.

Az Apple az iOS 9-ben vezette be a hirdetésblokkoló appok támogatását, ami nagy visszhangot keltett. Előtte csak a kiterjesztéseket támogató asztali böngészőkhöz lehetett telepített blokkolókat.