Hologramként futkároznak majd az asztalon a focisták

hololens foci futball meccs
Az asztalra vetítik ki a focimeccset
Vágólapra másolva!
Új korszakot hozna a sportmérkőzések nézésében a Microsoft kiterjesztettvalóság-eszköze, a HoloLens. Egyenesen az asztalunkra vetítve nézhetnénk a játékosokat, amint hologramként rúgják a bőrt.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a kiterjesztettvalóság-technológia (AR) újabb látványos felhasználási módjával állt elő: a jövő sportmérkőzéseit hologramként kivetítve nézhetnénk, akár a kávézóasztalunkon is. Az ImagineBowl eseményén keretén belül sportrajongókat kérdeztek meg arról, miként képzelik el a technológia és a sportközvetítések közös jövőjét.

Kiválasztották a három legérdekesebb megoldást választottak, majd ezek alapján el is készítettek egy látványos demót arról, hogy is néznének ki azok, ha megvalósítanák.

Az egyik kezdeményezésben az edzők és nézők olyan információkat látnának a játékosok teljesítményéről, mint a hidratáció, testhőmérséklet, gyorsaság. Ezt a dzsekijükbe épített RFID érzékelőkkel válna lehetővé.

Ennél is izgalmasabbnak tűnik a stadionnézet, amivel az asztalra, vagy falra kivetítve jelenne meg a pálya,

melyen a hologramként megjelenő játékosok futkároznának.

A játékosok szemszöge is érdekli a sportrajongókat. A harmadik legjobb javaslat azt kérné, hogy a játékosok sisakjában helyezzenek el kamerákat, így

az ő szemszögükből lehetne nézni a mérkőzést.

Még jóval odébb van

A videót leginkább reklám céljából készítette a cég az idei Super Bowlra, ki tudja ebből később mi valósul meg. Annyi biztos, hogy előbb a HoloLens fogyasztóknak szánt verziójának kell elterjednie, amire a jelek szerint legalább még két évet kell várnunk. A fejlesztő kiteket még csak az első negyedévben postázzák 3000 dolláros (körülbelül 900 ezer forint) áron.

A HoloLens a Microsoft bemutatóján Forrás: AFP/Stephen Lam

Egyelőre azt sem tudni, hogy milyen specifikáció lesz az eszközben, és hogy mikor, milyen áron lesz kapható. Januárban annyit árult el a cég, hogy a HoloLens körülbelül öt és fél órát bír majd egy töltéssel, intenzív használat esetén ez két és fél órás üzemidőt jelenthet csak.

A headset vezeték nélküli lesz, és beépített akkumulátorral rendelkezik majd. Wi-Fi- és Bluetooth-támogatást kap, ennek köszönhetően

a felhasználók akár egymáshoz kapcsolódva játszhatnak

a laptopjukon vagy okostelefonjukon keresztül. Vezetékes változat nem szerepelt a cég tervei közt.