Az internet azért nem a pokol kapuja

internet gyerekvédelem
A girl watches a video on youtube on a computer on February 27, 2013 in Chisseaux near Tours, central France. AFP PHOTO/ ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Kísérleti jelleggel elindult a Digitális Iránytű projekt, melynek célja, hogy fiataloknak és felnőtteknek egyaránt iránymutatást adjon az internet világában. Hogy a világháló ne a pokol kapuja legyen, de a tudás és lehetőségek tárháza.
Vágólapra másolva!

Még nincs egyéves a gyerek, már azon megy a vita a feleségemmel, hogy mikor kapjon először kütyüt a kezébe a gyerek - hangzik el kollégákkal beszélgetve a Biztonságos Internet Napja konferencia végén.

A Digitális Tudás Akadémia (DTA) és a Microsoft közös szervezésében tartott fórumon szakértők vitatták meg, hogyan lehet szavatolni, hogy

a világháló ne egy csapdákkal, és veszélyekkel teli hely legyen a gyerekeknek,

hanem továbbra is a tudás és a lehetőségek forrása maradjon.

Házirend kell az internetre is

Maguk az érintettek, azaz budapesti kisikolások is részt vettek a rendezvényen, akik szingapúri társaikkal közösen vitatták meg Skype-on, a kéretlen, nem nekik való tartalmakat miként lehet elkerülni.

Az apró városállam ugyanis állami szinten támogatja a biztonságos internet iskolai oktatását, ezt a gyakorlatot pedig szeretnék Magyarországon is átvenni. Ilyen kísérlet a kedden startoló Digitális Iránytű program is - jelentette be a Szingapúrból bejelentkező Tóth Zoltán, a DTA elnöke és Stefán János, külgazdasági attasé.

A gyerekek pontjai:

  1. személyreszabott tartalmak: csak azt lássák, ami őket érdekli, érinti
  2. a felnőtt tartalmak elkerülése
  3. ne csak az iskolában legyen házirend, de az interneten is
  4. nyílt párbeszéd: a témáról felnőttekkel, tanárokkal lehessen beszélgetni
  5. biztonságos számítástechnikai eszközök, biztonságos szoftverek

A kisgyerekes szülők fenti példája jól illusztrálja, hogy

maguknak a családosoknak sincs még bevált receptje arra, mit hogyan kell.

Nem csak arra nincs válasz, mikor adjak először okostelefont, vagy tabletet a gyerek kezébe, de arra se, hogyan védjem meg a gyerekem az interneten.

Nincs kit megkérdezni

De miért is? Azt, hogy mit csináljak, ha lázas, mikor kezdjem el, és hogyan tanítsam meg biciklizni - ezek mind olyan példák, amit a nagyszülőktől is meg tudunk kérdezni. Gondoljunk bele, milyen volt az első gyerek születése, hány millió kérdés vetült fel még azelőtt, mielőtt világra jött, s hány újabb millió, mikor már kézbe vettük. Ezekre a kérdésekre az idősebb generáció tudott válassszal szolgálni. Viszont most jött el

az az első generáció, amelynek gyerekei kütyüznek, neteznek,

az ezzel kapcsolatos kérdésekre bizony a nagypapa nem tud felelni.

Minecraft oktató változatát használják a diákok Forrás: Origo

- hangzik el a kérdés az egyik hatodikos kislány szájából. S ez még a jobbik eset, ha kérdez, s nem kezd el kísérletezni, vagy jelöli vissza azonnal az illetőt.

(Attól már végképp tekintsünk el, hogy 13 éves kor alatt elvileg nem is lehetne Facebook-fiókja, hisz szinte mindenki a közösségi oldalon lóg, a tinédzserek életében pedig ez még jelentősebbnek tartott dolog.)

A 20 budapesti diák közül 8-10-et jelölt már be idegen, nagy részük viszont pozitívan reagált, s inkább letiltotta, mint felvette azon jeligével: "de jó, lesz még egy ismerősöm".

“Akadt azonban egy olyan nyolcadikos fiú is, akinek több 4 ezer ismerőse van Facebookon.

Őt még senki nem tudta túlszárnyalni” - meséli Szabó Gábor, a DTA szakértője.

Szakértők és gyerekek a biztonságos internethasználatról Forrás: Origo

Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek is bizonytalanok, nem tudják, az ilyen típusú kérdésekkel kihez is kéne fordulni. Hiszen ez nem töri, vagy biosz, amivel az adott tanárhoz odamennek, és ő tudja a választ, hanem egy merőben új terület.

Ahogy a szülők, és a pedagógusok is félnek, ha felvetül az internet használatával kapcsolatos téma.

"Szabjam meg, mikor és hogyan, vagy tiltsam, esetleg csak együtt, közösen lehessen használni?"

- záporoznak a kérdések. "Biztos, hogy én jól tudom, jól mondom?"

Kell az útmutatás

2003-ban éppen ennek feloldására indult el a Kulcs a net világához projekt, melynek keretében példákon keresztül mutatják be, miért fontos az adatok biztonsága, a magánszféra (privacy), azaz hogy ne adjunk ki személyes információt magunkról. Emellett netes fogalmakat tisztáznak, és felhívják a figyelmet a kiberzaklatás jelentőségére.

Tíz évvel később aztán kiadott egy 124 oldalas tanulmányt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hivatal (NAIH). A kiadvány célja:

  • a gyermekek internethasználatához kötődő veszélyekre való figyelemfelhívás,
  • a jövő kihívásainak azonosítása,
  • a tudatos internethasználat és joggyakorlás elősegítése az elméleti és gyakorlati kutatások eredményeinek felhasználásával.

Pár példa a dokumentumból:

"A gyakorlatban köztudott, hogy a gyermekek a regisztráció során csak akkor adnak meg valós adatokat, ha ez nem akadályozza őket a további használatban. A pornográf oldalakra való bejutás sem okoz különösebb nehézséget egy gyermeknek, hiszen a legtöbb esetben az oldal felajánl két lehetőséget: elmúltam 18 éves; még nem múltam el 18 éves."

Tavaly decemberben kormányhatározat született a biztonságos internethasználatról, idén nyárra pedig a kormány tervei szerint elkészül a Digitális Oktatási Stratégia.

A vészfék hiánya

Miért fontos, hogy a biztonság, és az adatvédelem a stratégia részévé váljon? Mert éppen az internet az, ami miatt a hagyományos értékrend nem működik - magyarázta Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke. Azaz

amit szemtől szembe nem merünk, azt a világhálón, anonimitás mögé burkolózva megtesszük.

A Unicef Magyar Bizottsága által kifejlesztett HelpAPP Forrás: Origo

A visszacsatolás hiánya miatt pedig hatalmas lesz a távolság elkövető, szemlélő és áldozat között. Azaz nem látjuk, ha az illető már a földön van, és szenved: nincsenek ott a többiek, akik közbelépnek, vagy nem veszi észre a támadó, hogy már bőven elérte célját.

- tette hozzá Reményiné Csekeő Borbála, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa.

A programozás fontos!

Azt viszont érdemes leszögezni, hogy az internet nem a pokol kapuja,

nem lett több bűnöző, csak nagyobb teret kaptak

- szögezte le Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) oktatási igazgatója.

A blokkalapú programozás könnyű. A britek egymillió micro:bitet osztanak ki a 13 éves diákoknak Forrás: Origo

Szerinte éppen ezért fontos, hogy a stratégia részeként a programozást ne csak az amúgy csökkentett számú informatikai órák keretében oktassák, hanem elkülönítve a Nemzeti Alaptanterv részévé tegyék.

Hogy a fiatalok értsék az alapokat, a fogalmakat, tudják használni a PC-t, a mobilt, a programokat, vagy akár csak a böngészőt: a sütik jelentősége, a gyorsítótár ürítése ne legyen számukra kínai.