A Facebookot szorongatja Franciaország

2016.02.09. 12:10

Ultimátumot kapott a Facebook: be kell fejeznie azon francia internetezők követését, akik nem tagjai a közösségi oldalnak. Három hónapja van erre, különben bírságra számíthat.

Büntetés vár a Facebookra, amennyiben nem fejezi be a Franciaországban élő, Facebookra nem regisztrált internetezők adatainak amerikai szerverekre való küldését. A francia adatvédelmi hatóság három hónapot adott erre – írta a Reuters.

A közösségi oldal ugyanis egy speciális sütivel (az úgynevezett datr cookie-val) azon felhasználók webes aktivitását is tudja követni, akik amúgy nem regisztráltak az oldalra, de meglátogattak már egy nyilvános Facebook-lapot (ehhez bejelentkezni sem kell). 

Be kell fejezni a felhasználók követésétForrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A francia rendelkezés az első jelentősebb lépés a cég ellen azóta, hogy a korábban életben lévő Safe Harbourt tavaly októberben érvénytelenítették. Ez az egyezmény segítette elő azt, hogy az olyan techóriások, mint a Facebook, a Google és a Twitter könnyedén szállítsa az uniós felhasználóik adatait az Atlanti-óceán egyik oldaláról a másikra. 

„A Facebook továbbra is személyes adatokat szállít Amerikába a Safe Harbour alapján, míg az Európai Bíróság érvénytelenítette az ilyesfajta adatáramlási tevékenységet 2015 október 6-án – áll a francia szerv közleményben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK