A lakásokat is meghekkelheti majd a kormány

okosotthon iot dolgok internete kistop
A visitor looks at the model of a smart house at the stand of the IoTivity project at the 2015 Internet of Things Solutions World Congress (IOTSWC) in Barcelona on September 16, 2015. The three-day conference program of the first edition of the IOT Solutions World Congress features top experts and key companies and institutions working on the industrial internet. The IOTSWC will take place at Fira Barcelona on September 16 - 18, 2015. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés feje nyilvánosan is elismerte, hogy a kormányügynökök megfigyelés céljából felhasználhatják az okosotthonos, internetre csatlakozó eszközöket is. Legyen az okoshűtő, okostermosztát, okostévé: sok mindent elárulhatnak.
Vágólapra másolva!

James Clapper, az amerikai hírszerzési ügynökségeket összefogó szervezet (DNI) vezetője beismerte, hogy a kormány a jövőben megfigyelés, azonosítás, helymeghatározás céljából az internetre csatlakozó, okosotthonos eszközökhöz is hozzáférhet majd.

A metaadatokon kívül a gyanúsított környezetébe is betekinthetnének: akár hanggal, és képpel együtt.

A szenátus előtt is elismerte, az okosotthonos eszközöket is figyelhetik majd Forrás: AFP

A kémfőnök erről az éves szenátusi meghallgatáson beszélt, ez volt egyben az első alkalom, hogy nyilvánosan elismerte, a titkosszolgálat ezen módszerhez folyamodhat, amennyiben megköveteli a helyzet.

Bár sokan eddig is nyilvánvalónak tartották, hogy a dolgok internete (IoT) nem csak a vírusfertőzés, és hackertámadások veszélyét hordozza magával, de idővel akár remek terep is lehet

a tömeges megfigyelésre.

Még a hűtőnk is lebuktathat

Az okostévék, okosórák, okostermosztátok, illetve más okos háztartási eszközök mind-mind vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással, és egyben valós idejű hozzáférést biztosítanak tulajdonosukhoz.

Ugyan az okoshűtő ötletes dolognak tűnik (könnyedén ellenőrizhetjük vele a távolból, hogy kifogyott-e a tej) a kémek ez alapján könnyen lekövethetik például azt, hogy

ki milyen gyakran fordult meg a lakásban, vagy éppenséggel tűnt el hetekre.

Beépített kamera, és kijelző is van a Samsung okoshűtőjében Forrás: Samsung

Olyan is történt már, hogy Fitbit karperecből kinyert adatokat használták fel bizonyítékként egy perben. Az ilyen aktivitásmérő, viselhető kütyük minden lépésünket figyelik: számolják a lépéseinket, a szívverést, és még azt is, hogyan alszunk éjszaka.

Egy autóbalesetekre specializálódott amerikai ügyvédi iroda például rendszerint Fitbittel vizsgálja azt, hogy az ügyfelük hazudik-e, vagy hogy az ütközés előtt milyen volt az egészségi állapota.

Megvalósulhat Orwell rémálma

Tavaly a Samsung okostévéjének adatvédelmi nyilatkozata kavart nagy port. A SmartTV beszédfelismerő technológiájának köszönhetően hangvezérléssel irányítható: csak ki kell mondanunk a parancsokat a szobában, az felismeri az elhangzó szavakat.

A dél-koreai gyártó viszont külön felhívta a figyelmet adatvédelmi nyilatkozatában, hogy

bizalmas adatokról ne beszéljünk a tévé előtt,

mivel az alkalmas a magánbeszélgetések során elhangzott személyes információkat is begyűjteni, ezt pedig harmadik félnek is továbbíthatja a rendszer. Azaz olyan külső cégekhez is kerülhetnek az elhangzott információk, akikre az egyáltalán nem tartozik.

A sorok hamar bejárták az internetet, sokak szerint Orwell disztópiája látszik megvalósulni.

Még a gyerekszobában is lehet kémkedni: egyre több az internethez csatlakozó játék. Az új Hello Barbie például már korántsem hasonlít a régi Barbie babára. Wifin keresztül kapcsolódik a felhőhöz, és mesterséges intelligenciát használ a kérdések megválaszolásához, ahogyan például Siri, vagy a Google Now digitális asszisztensek is.

A beszélgetések egy gombbal rögzíthetőek, amit a cég eltárol, és elemezhet a későbbi fejlesztésekhez. Az aktivisták főleg attól félnek, hogy

a gyerekek olyan dolgokat mondhatnak el a babának, ami másra egyáltalán nem tartozik.

Ezek a hangfelvételek is felhasználhatóak bizonyítékként, de rossz kezekbe is kerülhetnek.

A nyilvános viták még csak most indultak meg a problémáról, a jövőben valószínűleg a cégeknek még szigorúbban kell venniük a végponttól végpontig tartó titkosítást, hogy az otthonokba költöző okoseszközökkel ne lehessen visszaélni.