Lelövi a Google a Picasát

Picasa RIP
Vágólapra másolva!
Tizenkét év után nyugalmazza a Picasát a Google, március 16-tól már nem lehet letölteni az asztali alkalmazást. A kivezetés fokozatos lesz, a felhasználók május elsejéig még változatlanul használhatják a szolgáltatást. Ezután a Google Fotókra való átállást javasolja a keresőóriás. 
Vágólapra másolva!

A Google három hónapon belül kivezeti asztali képszerkesztő és tároló szolgáltatását, a Picasát. Már csak március 16-ig lehet letölteni a desktopos alkalmazást, ezután nem érkeznek hozzá frissítések.

A változás fokozatos lesz: tárolt fotókat májusig a megszokott módon kezelhetjük a Picasa Webalbumokban, de

azután nem lehet majd újabbakat feltölteni vagy szerkeszteni.

A későbbiekben a Google Fotók használatát ajánlja a cég, ahol automatikusan megjelennek majd az eddig Picasában tárolt felvételeink. Az asztali Picasa app helyett pedig a Google Fotók asztali feltöltője kínál alternatívát.

12 év után nyugdíjba vonul a Picasa Forrás: [origo]

Azoknak, akik továbbra sem szeretnék használni a Google Fotókat, a Google lehetővé teszi majd, hogy

részben elérhetők maradjanak az eddigi Picasa-funkciók.

Egy új oldalon lehet majd megnézni, letölteni, törölni a webes albumok tartalmát, de nem lehet újakat készíteni, rendezni vagy szerkeszteni – egyfajta archívum lesz majd. Ennél többet egyelőre még nem ismertetett a cég, az alternatíváról később ad tájékoztatást.

Picasa helyett Fotók

A Google azzal indokolta a döntését, hogy a jövőben

a Google Fotókra szeretné helyezni a hangsúlyt.

A Google +-ból kivált, önálló szolgáltatás 2015 közepén indult el, és teljesen ingyen kínál korlátlan tárhelyet képek számára. Emellett fejlett szűrési és keresési funkciókkal könnyíti meg a felhasználók dolgát. A képeken szereplő személyeket automatikusan felismeri, rendszerezi az anyagokat évek, hónapok és akár napok szerint.

12 évet használtuk

A Picasa az egyik legelterjedtebb képszerkesztő- és tárhelyszolgáltatás volt, amit 2004-ben vásárolt fel a Google. Népszerűsége azóta csökkent, hogy megjelent a Google Fotók. A két szolgáltatás eddig egymás mellett futott, de a cégnek jobban megéri, ha egy helyre csoportosítja az erőforrásait.