Nyugdíjba vonul a kártevők királya

kártevő vírus számítógép pc hacker kiberbűnöző biztonság védelem
Malware, conceptual computer artwork.
Vágólapra másolva!
Kilenc éve szedi áldozatait világszerte az egyik legrégebbi, és legelterjedtebb számítógépes vírus. Az Autorun végre kiesett az élbolyból.
Vágólapra másolva!

2016 januárja komoly változást hozott: a leginkább terjedő kártevők toplistájáról lekerült az Autorun, az egyik legrégebbi, és leggyakoribb számítógépes vírus, derült ki az ESET jelentéséből.

Az Autorun észlelése Forrás: Origo

Az automatikus programfuttatásról elhíresült INF/Autorun vírus elleni védekezés létfontosságú részét képezné a megfelelően beállított, és frissített vírusirtó mellett a különböző programok sérülékenységét javító foltok (patch) naprakész letöltése, és futtatása is - ám ezt a mai napig sokan elhanyagolják.

Az Autorun 9 év alatt sokszor volt listavezető,

kétszer már lekerült a toplistáról, mindannyiszor azt lehetett gondolni, végleg.

"Először még 2012. januárjában hittük, hogy nem tér vissza többet, de alig pár hónap szünet után újból felbukkant, és egészen 2015. májusáig tartotta a helyét a mezőny sereghajtói között. Visszatérései után

- írta a biztonsági cég.

Rögtön bejutott

Éppen öt éve történt, hogy a Microsoft megszüntette a Windows XP, 2000 és Vista operációs rendszerekben az Autorun funkciót, ami pendrive, vagy külső merevlemez csatlakoztatásakor

automatikusan elindította a külső adattárolón lévő programot.

Ha a funkció nincs kikapcsolva a Windowsban, és nincs vírusvédelmi szoftver sem a PC-n, elég csatlakoztatni a külső meghajtót, és a kártevő megpróbál feljutni a gépre. Ahhoz hogy egy program automatikusan eliduljon, elég volt létrehozni egy konfigurációs fájlt (AutoRun.inf).

Elég volt csatlakoztatni egy pendrive-ot, a kártevő bejutott Forrás: Cultura Creative

A Windows 7-nél frissebb szoftvereken az AutoRun már más elven működik, ezért nem volt szükség a szolgáltatás módosítására: a kártevők itt nem tudnak így terjedni.