Leradírozza a telefont egy androidos vírus

2016.02.17. 14:52

Egy SMS-sel terjedő kártevő átveszi az irányítást a telefon felett. A vírus csak az androidos készülékeket támadja, és egyelőre Dániában terjed.

Szöveges üzenettel terjedő kártevőt fedezett fel a Heimdal kiberbiztonsági cég. A Mazar program eltulajdonítja a telefon adminisztrátori jogait, így magától kezdeményez hívásokat, elolvassa az üzeneteket, vagy akár mindent letöröl a készülékről.

A kártevő furcsasága, hogy az orosz nyelvre állított eszközöket nem fertőzi meg. Meg lehet akadályozni azzal is, hogy a beállítások közt nem engedélyezzük az ismeretlen forrásokból származó programokat.

A vírus átveszi az uralmat a telefon felettForrás: AFP/Alain Jocard

A Heimdal becslése szerint 100 ezer telefonra küldték el a veszélyes üzenetet Dániában, de azt még nem tudni, hogy más országokba is eljutott-e. Csak az androidos készülékeket támadja.

A beszámolók szerint az SMS úgy néz ki, mintha egy multimédiás üzenethez adna linket. Ha erre rákattint a felhasználó, a készülék letölti az anonimitást biztosító Tor böngészőt, az pedig elkezdi letölteni magát a kártékony kódot - így annak forrását sem lehet tudni.

A cég azt ajánlja, hogy senki se nyissa meg ismeretlen címről érkező üzenetek linkjeit. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK