Veszélyt hoznak a drónok a hadihajókra

2016.02.26. 18:00

Víz alatt úszkáló robotbúrvárhajókkal akarják kiszűrni az ellenséges hadihajókat az amerikaiak.

A víz alatti drónok nemsokára komolyan megnehezítik az ellenséges nukleáris tengeralattjárók dolgát. Amerika attól fél, hogy az oroszok elvághatják víz alatti kábeleiket, ezért egyre komolyabban ruháznak be víz alatti felderítő robotbúvárhajók fejlesztésébe.

Mivel kémműholdakkal nem tudnak mindent szemmel tartani, és a jelenlegi módszerekkel rendkívül költséges az óceán megfigyelése, a monitorozást olcsó víz alatti drónokkal oldják meg.

A Liquid Robotics egyik glidereForrás: Liquid Robotics

Az elmúlt években átalakult az óceánok kutatása, köszönhetően egy újfajta búvárhajó-típusnak, a "glidereknek". Ezek olyan apró, utas nélküli robotbúvárhajók, amelyek hónapokig közlekednek egyetlen töltéssel, igaz lassan lebegnek.

Jellemzőjük, hogy nincs propellerük, ezért rendkívül halkak és nehéz őket felderíteni is. Jellemzően hosszú küldetéseken vetik be őket, hogy felderítsék az olajszennyezettséget, halvonulást. Nem csak az illegális halászatot, de az ellenséges nukleáris tengeralattjárók figyelésére is használnák őket, ezért Amerika egyre többet költ ilyen fejlesztésekre.

Ilyen hajó például a Liquid Robotics Wave Glider modellje, ami két részből áll: míg Wave Glider a víz felszínen lebeg, addig a Wave Engine a mélyben gyűjt információkat, amiket továbbít neki. Ezeket flottákban küldik ki terepre, ahol akusztikus érzékelőkkel derítik fel az ellenséges hajókat. 

A tájfunokra is figyelmeztet

Ugyan az elsődleges céljuk a védelem, a technológia használható pontos időjárás meghatározáshoz, előre jelezheti egy tájfunt, vagy hurrikánt. Míg a hajóknak és légi megfigyelő egységeknek ilyenkor vissza kell vonulniuk a partra, hogy biztonságban legyenek, a drón folyamatosan közvetít, akár a hurrikán közepén is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK